Masa pralinowa

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 20:12
(brak ocen)
OCEŃ
Masa pralinowa
Masa pralinowa
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Orzechy (i ew. migdały) prażymy na suchej patelni lub w piekarniku (około 10 minut w 170 st.). Powinny być brązowawe w środku, to wzmocni ich aromat. Przesypujemy na ściereczkę i przecierając, złuszczamy z nich skórkę. W głębokiej patelni podgrzewamy do 120 st. cukier, wodę mineralną i wanilię ? nie mieszamy (jeśli nie mamy termometru, obserwujemy masę: cukier zacznie się krystalizować, a syrop zgęstnieje). Do karmelu wsypujemy orzechy i migdały, obracamy rondlem, by dobrze się nim pokryły (lub mieszamy drewnianą łyżką). Podgrzewamy, aż się skarmelizują (początkowo cukier stanie się piaskowy, biały, potem się stopi). Wanilię wyjmujemy, masę przelewamy na papier do pieczenia, studzimy. Gdy stężeje, kruszymy na kawałki i rozdrabniamy mikserem o dużej mocy (najlepiej z funkcją kruszenia lodu, której używamy na początku, gdy masa jest twarda). W czasie miksowania najpierw z masy zrobi się puder, potem stanie się bardziej płynna. Miksowanie może trwać 15-20 minut (jeśli trzeba, robimy przerwy, by mikser się nie rozgrzał). Jeśli masa nadal jest bardzo gęsta, to znaczy, że orzechy były mało oleiste. Wlewamy wtedy łyżkę oleju z pestek winogron lub słonecznikowego i mieszamy. Masę pralinową wkładamy do hermetycznie zamykanego pojemnika. Możemy ją przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu lub w lodówce nawet kilka miesięcy. Pamiętajmy, by raz na tydzień ją zamieszać ? w przeciwnym razie oleista część opadnie na dno, a wierzch stwardnieje.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA