Dietetyczny obiad to taki, który nie tylko spełni zapotrzebowanie danej osoby na kalorie, ale przede wszystkim będzie dostarczał wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dlatego komponując jadłospis warto skonsultować się z dietetykiem, aby nie doprowadzić do sytuacji, w której nasza dieta będzie uboga w ważne dla naszego organizmu substancje.
Za dietetyczne obiady z całą pewnością można uznać takie, w których wiodącą rolę odgrywają warzywa. Są one nie tylko źródłem witamin i minerałów, ale przy okazji nie są mocno kaloryczne. W przypadku osób, które w diecie chcą posiadać mięso, warto zwrócić uwagę szczególnie na drób, jagnięcinę i inne gatunki mięsa, które charakteryzuje niska zawartość tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest też włączenie większej ilości ryb, które nie tylko są lekkostrawne, ale także bogate w ważne dla naszego organizmu kwasy Omega.
Sałatka dietetyczna ma na celu zapewnienie nam maksimum wartości odżywczych przy minimalnej podaży kalorii. Za doskonały przykład takiej lekkiej sałatki uchodzi popularna sałatka grecka, w której na pierwszy plan wysuwają się świeże, sezonowe warzywa, a jedynym komponentem o wyższej kaloryczności jest ser feta oraz oliwa z oliwek, która jednak niesie za sobą tak wiele pozytywnych aspektów, że można jej wybaczyć dodatkowe kcal.
Do dietetycznych sałatek zaliczyć należy przede wszystkim te, które opierają się o świeże warzywa i owoce i nie mają w swoim składzie sosów na bazie majonezu i śmietany. Jeśli chcemy obniżyć wartość kaloryczną takiej sałatki, wówczas należy zastąpić wspomniane produkty jogurtem naturalnym o niskiej zawartości tłuszczu.
Niskokaloryczne obiady nie muszą wcale być nudne i pozbawione smaku. Wystarczy nieco pokombinować, aby na talerzu znalazły się same pyszności, a na wadze nie doszło do żadnych wahań. Przede wszystkim pod lupę należy wziąć sposób przygotowywania posiłków. Jeśli dotąd dominowało smażenie czy duszenie z użyciem oleju, warto zastąpić je pieczeniem lub gotowaniem na parze. W takim przypadku nawet kaloryczne mięso traci nadmiar tłuszczu i staje się zdecydowanie lepiej przyswajalne.
Prawidłowo skomponowany niskokaloryczny obiad powinien zawierać w sobie komponenty warzywne i białkowe. Dobrze sprawdzi się więc połączenie mięsa z warzywami. Oto kilka ciekawych dań o niskim bilansie kalorycznym, które możesz przygotować w ciągu kilkudziesięciu minut:
Lekkie obiady dietetyczne nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a jedynie wiedzy i świadomości, co powoduje, że nasze jedzenie jest ciężkostrawne i kaloryczne. Czasem wystarczy niewielka modyfikacja, aby ulubione danie stało się równocześnie dietetyczne. Wystarczy zmienić sposób obróbki termicznej (np. schabowe pieczone zamiast smażonych) lub wyeliminować tłuste dodatki (np. majonez, śmietanę).
Poniżej znajdziesz recepturę na prosty, lekki obiad dietetyczny, który nadaje się zarówno dla osoby dorosłej jak i dla dziecka.
Łosoś pieczony z fasolką szparagową
Składniki: filet z łososia bez skóry, 30 dag fasolki szparagowej, sok z cytryny, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Zobacz też: Co zjeść, gdy dopadnie nas wieczorny głód? Najlepsze przekąski do jedzenia przed snem według dietetyczki