Ryż z kurczakiem to danie, które nie wymaga wiele zaangażowania, a na pewno będzie wszystkim smakować. Co więcej, jest to danie z gatunku zero waste, gdyż do jego przygotowania możemy wykorzystać części kurczaka pozostałe z rosołu lub innego dania.
Jeśli po niedzielnym obiedzie została ci spora część ugotowanego kurczaka, wtedy w ciągu kilku chwil możesz przygotować smaczną przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy ugotowane mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki i przygotować tzw. potrawkę. Na patelnię trzeba wlać około litra bulionu, dodać do niego marchewkę, pietruszkę (też mogą być z rosołu) i podgotować. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niego mięso. Po chwili całość dopełniamy siekanym koperkiem i zabielamy śmietaną. Tak przygotowaną potrawkę serwujemy, np. z dzikim ryżem.
Sałatka z ryżem i kurczakiem może stanowić doskonały zamiennik tradycyjnego obiadu. Dzięki mięsnemu komponentowi jest ona nie tylko smaczna, ale też sycąca. Sprawdzi się także jako jedna z przystawek podczas przyjęcia lub rodzinnych świąt. Do jej przygotowania potrzebne będą:
Składniki: pierś z kurczaka, 30 dag pieczarek, kukurydza konserwowa, ugotowany ryż, 2-3 ogórki konserwowe, majonez, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Dla wielbicieli przygotowywania potraw w piekarniku kurczak na ryżu jest doskonałą propozycją. Wystarczy bowiem przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je lekko tłuszczem a na spodzie wysypać ryż. Na to układamy podudzia z kurczaka, na których możemy umieścić duszoną cebulę. Całość podlewamy bulionem warzywnym i wkładamy do piekarnika na około 60-80 minut, aż mięso się zarumieni
Sam ryż z kurczakiem może wydawać się dla niektórych zbyt ubogim posiłkiem, zwłaszcza jeśli ma on zostać zaserwowany również dzieciom. Jak wiadomo, dla prawidłowej diety najważniejsze jest, aby znalazła się w nich odpowiednia porcja warzyw i owoców, dlatego do każdego posiłku warto zaplanować warzywny komponent. Ryż z kurczakiem i warzywami to nie tylko łatwe w przygotowaniu danie, ale także potrawa, która spełnia wszelkie kryteria zdrowego, dietetycznego posiłku, dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz dużej porcji witamin zawartych w warzywach.
Zobacz też: Kurczak po góralsku, czyli w kapuścianej kołderce. Jak go zrobić? Podpowiadamy