Kurczak z ryżem. Pomysł na obiad w 5 minut [PRZEPISY]

Kurczak z ryżem to jedno z tych dań, które uwielbiają osoby, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Jest ono smaczne, pożywne i wymaga niewiele czasu na przygotowanie.

Ryż z kurczakiem, czyli jak wykorzystać części kurczaka z rosołu

Ryż z kurczakiem to danie, które nie wymaga wiele zaangażowania, a na pewno będzie wszystkim smakować. Co więcej, jest to danie z gatunku zero waste, gdyż do jego przygotowania możemy wykorzystać części kurczaka pozostałe z rosołu lub innego dania. 

Jeśli po niedzielnym obiedzie została ci spora część ugotowanego kurczaka, wtedy w ciągu kilku chwil możesz przygotować smaczną przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy ugotowane mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki i przygotować tzw. potrawkę. Na patelnię trzeba wlać około litra bulionu, dodać do niego marchewkę, pietruszkę (też mogą być z rosołu) i podgotować. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niego mięso. Po chwili całość dopełniamy siekanym koperkiem i zabielamy śmietaną. Tak przygotowaną potrawkę serwujemy, np. z dzikim ryżem. 

Sałatka z ryżem i kurczakiem: dobry sposób nie tylko na przyjęcie

Sałatka z ryżem i kurczakiem może stanowić doskonały zamiennik tradycyjnego obiadu. Dzięki mięsnemu komponentowi jest ona nie tylko smaczna, ale też sycąca. Sprawdzi się także jako jedna z przystawek podczas przyjęcia lub rodzinnych świąt. Do jej przygotowania potrzebne będą:

Składniki: pierś z kurczaka, 30 dag pieczarek, kukurydza konserwowa, ugotowany ryż, 2-3 ogórki konserwowe, majonez, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z wszelkich błonek i kroimy na niedużą kostkę. Następnie starannie obtaczamy przyprawą gyros i przesmażamy na oleju. Następnie układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i lekko podduszamy na patelni.
  3. Ryż gotujemy ze szczyptą soli. 
  4. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odsączamy na sitku.
  5. Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, ogórki, kukurydzę i ostudzone pieczarki. Dodajemy przyprawy i majonez i dokładnie mieszamy. 
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Kurczak na ryżu: danie z piekarnika

Dla wielbicieli przygotowywania potraw w piekarniku kurczak na ryżu jest doskonałą propozycją. Wystarczy bowiem przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je lekko tłuszczem a na spodzie wysypać ryż. Na to układamy podudzia z kurczaka, na których możemy umieścić duszoną cebulę. Całość podlewamy bulionem warzywnym i wkładamy do piekarnika na około 60-80 minut, aż mięso się zarumieni

Ryż z kurczakiem i warzywami

Sam ryż z kurczakiem może wydawać się dla niektórych zbyt ubogim posiłkiem, zwłaszcza jeśli ma on zostać zaserwowany również dzieciom. Jak wiadomo, dla prawidłowej diety najważniejsze jest, aby znalazła się w nich odpowiednia porcja warzyw i owoców, dlatego do każdego posiłku warto zaplanować warzywny komponent. Ryż z kurczakiem i warzywami to nie tylko łatwe w przygotowaniu danie, ale także potrawa, która spełnia wszelkie kryteria zdrowego, dietetycznego posiłku, dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz dużej porcji witamin zawartych w warzywach

Zobacz też: Kurczak po góralsku, czyli w kapuścianej kołderce. Jak go zrobić? Podpowiadamy

Więcej o: