Jesienny obiad w sam raz na środek tygodnia. Trzy pomysły na rozgrzewające dania

Jesienny obiad będzie różnił się od tego, jaki zazwyczaj spożywamy w okresie lata. W chłodniejsze dni nasz organizm ma nieco inne zapotrzebowanie, aniżeli latem. Mamy kilka dziecinnie prostych przepisów na rozgrzewające dania.

Pomysły na dania mięsne jesienią, czyli jak prawidłowo powinniśmy komponować jesienne menu

Interesują cię pomysły na dania mięsne jesienią? Rozgrzewający gulasz, pożywna zupa i kotlety mielone z grzybami to nasze trzy typy na smaczny wrześniowy obiad. Wykonanie jest niezwykle proste, a przy tym nie zajmuje dużo czasu. Nie od dziś wiadomo, że jadłospis na chłodniejsze dni, będzie trochę różnił się od letniego menu. W okresie jesieni należy wzbogacić dietę w szerszą gamę przypraw i ziół, które uzupełnią potrzebne składniki i witaminy. Ponadto chętniej sięgamy wtedy po mięso, gdyż ograniczony dostęp do świeżych warzyw, wymusza u niektórych znaczące zmiany dietetyczne. Poznajcie trzy wyjątkowe przepisy na mięsne dania, które warto zaserwować w zimniejsze dni.

Dania mięsne na jesień - rozgrzewający gulasz z mięsem i kapustą kiszoną

Dania mięsne na jesień mogą przyjąć różną formę. W pierwszej odsłonie pokażemy przepis na wyjątkowy gulasz. Możemy podawać go jako danie główne podczas rodzinnego obiadu lub nawet jako wczesną kolację. Zaletą tej potrawy jest z pewnością to, że znakomicie rozgrzewa, ale i dodaje mnóstwa energii, zaspokajając przy tym głód.

Składniki, które są potrzebne do wykonania dania to:

  • około pół kilograma mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 
  • 3-4 cebule białe
  • 1 czubata łyżka smalcu
  • pół litra bulionu rosołowego
  • około 200-300 gramów kapusty kiszonej - najlepsza jest ta, którą przygotujemy samodzielnie w domu
  • około 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: papryka słodka, wędzona, kminek, czosnek, pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa. 

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się mięsem. W tym celu należy pokroić je na mniejsze kawałki i podsmażyć na smalcu, a następnie przełożyć do dużego garnka. Pamiętajmy, aby posiadał on głębokie dno.
  2. W kolejnym kroku siekamy cebulę i podsmażamy ją. Dokładamy koncentrat oraz paprykę. Dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy 1/2 ilości bulionu i gotujemy przez około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną. Możemy ją wcześniej wypłukać, ale nie jest to konieczne. Dolewamy resztę bulionu i dodajemy przyprawy. Wszystko dusimy przez 20-30 minut. Jeśli gulasz wyszedł zbyt rzadki, można przygotować zasmażkę. 
  4. Danie można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką. 
Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Jakie mięso jesienią sprawdzi się najlepiej?

Jakie mięso jesienią warto spożywać? Odpowiedź jest prosta: ze sprawdzonego źródła. Istotne jest, aby było ono ekologiczne, nieprzetworzone i wolne od antybiotyków. Najpewniejszym rozwiązaniem będzie zakup mięsa bezpośrednio od rolnika. Poniżej przepis na kotlety mielone w jesiennym wydaniu:

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 200 gramów grzybów - najlepsze będą leśne grzyby, ale można je zastąpić pieczarkami
  • 2-3 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: czosnek, pieprz, sól, kurkuma, papryka

Wykonanie:

  1. Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy jajka, przyprawy. Wszystko ze sobą łączymy.
  2. Następnie myjemy dokładnie grzyby i kroimy na drobno. Dodajemy do mięsa. Podobnie czynimy z cebulą oraz czosnkiem. Dokładamy odrobinę bułki tartej lub namoczoną w wodzie bułkę i trochę wody. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy kotleciki. Pamiętajmy, aby były one spłaszczone, wówczas równomiernie je usmażymy.
  3. Obtaczamy je w panierce z bułki tartej. Smażymy z obu stron.
  4. Na końcu możemy posypać kotlety pokrojonym szczypiorkiem.
  5. Najlepiej podawać je z ziemniakami i kiszonymi ogórkami

Zupa na jesień: dyniowa - jesienna królowa zup

Najlepsza zupa na jesień to oczywiście kremowa dyniowa. Z całą pewnością nie może zabraknąć jej w naszym jadłospisie. Oto i nasz przepis na dyniową zupę - krem:

Składniki:

  • 1 duża dynia piżmowa
  • 8 ziemniaków
  • 1 włoszczyzna
  • 1 litr bulionu
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kolendra, papryka
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. To samo czynimy z dynią. Pamiętajmy, aby oczyścić ją z pestek.
  3. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy.
  4. W czwartym kroku gotujemy bulion, dokładamy warzywa i przyprawy.
  5. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Blendujemy całość. Opcjonalnie możemy dodać śmietanę.
  7. Pestki z dyni prażymy na patelni i posypujemy nimi gotową zupę. 

Jesienne obiady nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu ani czasochłonne. Wiele osób jest zdania, że gotowanie w domu wymaga czasu. Jednak nie do końca jest to prawdą. Wszystko jest kwestią dobrego planowania, właściwej organizacji oraz odrobiny konsekwencji.

Zobacz też: Pomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory. Przecier lepszy niż ze sklepu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.