Pomysły na dania mięsne jesienią, czyli jak prawidłowo powinniśmy komponować jesienne menu
Interesują cię pomysły na dania mięsne jesienią? Rozgrzewający gulasz, pożywna zupa i kotlety mielone z grzybami to nasze trzy typy na smaczny wrześniowy obiad. Wykonanie jest niezwykle proste, a przy tym nie zajmuje dużo czasu. Nie od dziś wiadomo, że jadłospis na chłodniejsze dni, będzie trochę różnił się od letniego menu. W okresie jesieni należy wzbogacić dietę w szerszą gamę przypraw i ziół, które uzupełnią potrzebne składniki i witaminy. Ponadto chętniej sięgamy wtedy po mięso, gdyż ograniczony dostęp do świeżych warzyw, wymusza u niektórych znaczące zmiany dietetyczne. Poznajcie trzy wyjątkowe przepisy na mięsne dania, które warto zaserwować w zimniejsze dni.
Dania mięsne na jesień - rozgrzewający gulasz z mięsem i kapustą kiszoną
Dania mięsne na jesień mogą przyjąć różną formę. W pierwszej odsłonie pokażemy przepis na wyjątkowy gulasz. Możemy podawać go jako danie główne podczas rodzinnego obiadu lub nawet jako wczesną kolację. Zaletą tej potrawy jest z pewnością to, że znakomicie rozgrzewa, ale i dodaje mnóstwa energii, zaspokajając przy tym głód.
Składniki, które są potrzebne do wykonania dania to:
- około pół kilograma mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 3-4 cebule białe
- 1 czubata łyżka smalcu
- pół litra bulionu rosołowego
- około 200-300 gramów kapusty kiszonej - najlepsza jest ta, którą przygotujemy samodzielnie w domu
- około 3 łyżek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: papryka słodka, wędzona, kminek, czosnek, pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa.
Sposób przyrządzenia:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się mięsem. W tym celu należy pokroić je na mniejsze kawałki i podsmażyć na smalcu, a następnie przełożyć do dużego garnka. Pamiętajmy, aby posiadał on głębokie dno.
- W kolejnym kroku siekamy cebulę i podsmażamy ją. Dokładamy koncentrat oraz paprykę. Dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy 1/2 ilości bulionu i gotujemy przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną. Możemy ją wcześniej wypłukać, ale nie jest to konieczne. Dolewamy resztę bulionu i dodajemy przyprawy. Wszystko dusimy przez 20-30 minut. Jeśli gulasz wyszedł zbyt rzadki, można przygotować zasmażkę.
- Danie można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Jakie mięso jesienią sprawdzi się najlepiej?
Jakie mięso jesienią warto spożywać? Odpowiedź jest prosta: ze sprawdzonego źródła. Istotne jest, aby było ono ekologiczne, nieprzetworzone i wolne od antybiotyków. Najpewniejszym rozwiązaniem będzie zakup mięsa bezpośrednio od rolnika. Poniżej przepis na kotlety mielone w jesiennym wydaniu:
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 200 gramów grzybów - najlepsze będą leśne grzyby, ale można je zastąpić pieczarkami
- 2-3 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- przyprawy: czosnek, pieprz, sól, kurkuma, papryka
Wykonanie:
- Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy jajka, przyprawy. Wszystko ze sobą łączymy.
- Następnie myjemy dokładnie grzyby i kroimy na drobno. Dodajemy do mięsa. Podobnie czynimy z cebulą oraz czosnkiem. Dokładamy odrobinę bułki tartej lub namoczoną w wodzie bułkę i trochę wody. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy kotleciki. Pamiętajmy, aby były one spłaszczone, wówczas równomiernie je usmażymy.
- Obtaczamy je w panierce z bułki tartej. Smażymy z obu stron.
- Na końcu możemy posypać kotlety pokrojonym szczypiorkiem.
- Najlepiej podawać je z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
Zupa na jesień: dyniowa - jesienna królowa zup
Najlepsza zupa na jesień to oczywiście kremowa dyniowa. Z całą pewnością nie może zabraknąć jej w naszym jadłospisie. Oto i nasz przepis na dyniową zupę - krem:
Składniki:
- 1 duża dynia piżmowa
- 8 ziemniaków
- 1 włoszczyzna
- 1 litr bulionu
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, kolendra, papryka
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- To samo czynimy z dynią. Pamiętajmy, aby oczyścić ją z pestek.
- Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy.
- W czwartym kroku gotujemy bulion, dokładamy warzywa i przyprawy.
- Wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Blendujemy całość. Opcjonalnie możemy dodać śmietanę.
- Pestki z dyni prażymy na patelni i posypujemy nimi gotową zupę.
Jesienne obiady nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu ani czasochłonne. Wiele osób jest zdania, że gotowanie w domu wymaga czasu. Jednak nie do końca jest to prawdą. Wszystko jest kwestią dobrego planowania, właściwej organizacji oraz odrobiny konsekwencji.
Zobacz też: Pomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory. Przecier lepszy niż ze sklepu