"Cheat day" oznacza przerwę w diecie, która paradoksalnie ma nam pomóc w utrzymaniu ram zdrowego odżywiania. Zasada jest prosta: raz w tygodniu rezygnujemy ze zdrowych posiłków na rzecz typowej zachcianki na przykład w formie fast fooda. Jak przygotować wege burgery? O szczegółach piszemy poniżej.
Skład wege burgerów zależy od wyobraźni kucharza. Można odwzorować typowe burgery tylko mięso zastąpić roślinną alternatywą lub puścić wodzę fantazji i dobrać składniki indywidualnie. Poniżej znajdziesz pełną listę produktów potrzebnych do przygotowania wege burgerów:
Czas przejść do konkretów, oto przepis na wege burgery krok po kroku:
Tak przygotowaną masę podziel na sześć równych części, uformuj kulki, które później należy lekko spłaszczyć. Na wzór tradycyjnych kotletów, które później smażymy na oleju. Bułki można podgrzać przed podaniem w piekarniku. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę lub plasterki, cebulę drobno siekamy i umieszczamy na kotletach z ciecierzycy w bułce. Dodajemy jeszcze po jednym liściu sałaty do bułki.
Zastanawiasz się, jak podać wege burgery, aby oprócz wyjątkowego smaku była to też uczta dla oka? Burgery zazwyczaj podajemy w bułce z dodatkami, całość warto dodatkowo udekorować sałatą. Aktualnie sieci restauracyjne typu fast food proponują burgery bez bułki, to ukłon w stronę osób, które nie jedzą pieczywa. Można zamówić kotleta z dodatkami bez bułki w liściu sałaty, ten sam patent warto powtórzyć w domu. Menu wegetariańskie to standard nie tylko na dużych przyjęciach, ale też prywatnych domówkach. A "cheat day" z wege burgerem w roli głównej sprawi, że zaspokoimy potrzebę na kaloryczną przekąskę bez wyrzutów sumienia.
Zobacz też: Szukasz przepisu na szybki obiad wege? Te kotleciki z cukinii skradną twoje serce [PRZEPIS]