Wege burgery - prosty przepis, który zawsze wychodzi

Wege burgery to alternatywa dla tradycyjnej bułki z kotletem mięsnym. Można je przygotować na różne sposoby. Przygotowaliśmy dla was łatwy i szybki przepis, który zawsze wychodzi.

Wege burgery - jak przygotować posiłek typu "cheat day"

"Cheat day" oznacza przerwę w diecie, która paradoksalnie ma nam pomóc w utrzymaniu ram zdrowego odżywiania. Zasada jest prosta: raz w tygodniu rezygnujemy ze zdrowych posiłków na rzecz typowej zachcianki na przykład w formie fast fooda. Jak przygotować wege burgery? O szczegółach piszemy poniżej. 

Wege burgery - składniki. Co kupić? 

Skład wege burgerów zależy od wyobraźni kucharza. Można odwzorować typowe burgery tylko mięso zastąpić roślinną alternatywą lub puścić wodzę fantazji i dobrać składniki indywidualnie. Poniżej znajdziesz pełną listę produktów potrzebnych do przygotowania wege burgerów: 

  • Ciecierzyca - 1 puszka, 
  • Kukurydza - 1 puszka,
  • Czerwona cebula - połówka,
  • Czosnek - 1 ząbek,
  • Bułka tarta - 6 łyżek, 
  • Tarty parmezan - 3 łyżki,
  • Posiekana mięta - 1 garść,
  • Jajko - 1 sztuka, 
  • Sól, pieprz, chili do smaku,
  • Bułki hamburgerowe - 6 sztuk, 
  • Cebula czerwona - 1 sztuka,
  • Ogórki konserwowe - 3 sztuki, 
  • Sałata - 6 liści 
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami - przepis

Wege burgery krok po kroku 

Czas przejść do konkretów, oto przepis na wege burgery krok po kroku:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. 
  • Teraz dodaj kukurydzę bez zalewy. 
  • Dodaj ciecierzycę i czosnek, który trzeba wcześniej przecisnąć przez praskę. 
  • Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. 
  • Teraz należy dodać parmezan, bułkę tartą, jajko, miętę i dokładnie wymieszać. 
  • Teraz dopraw solą, pieprzem oraz chili i jeszcze raz wymieszaj.  

Tak przygotowaną masę podziel na sześć równych części, uformuj kulki, które później należy lekko spłaszczyć. Na wzór tradycyjnych kotletów, które później smażymy na oleju. Bułki można podgrzać przed podaniem w piekarniku. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę lub plasterki, cebulę drobno siekamy i umieszczamy na kotletach z ciecierzycy w bułce. Dodajemy jeszcze po jednym liściu sałaty do bułki. 

Jak podać wege burgery?

Zastanawiasz się, jak podać wege burgery, aby oprócz wyjątkowego smaku była to też uczta dla oka? Burgery zazwyczaj podajemy w bułce z dodatkami, całość warto dodatkowo udekorować sałatą. Aktualnie sieci restauracyjne typu fast food proponują burgery bez bułki, to ukłon w stronę osób, które nie jedzą pieczywa. Można zamówić kotleta z dodatkami bez bułki w liściu sałaty, ten sam patent warto powtórzyć w domu.  Menu wegetariańskie to standard nie tylko na dużych przyjęciach, ale też prywatnych domówkach. A "cheat day" z wege burgerem w roli głównej sprawi, że zaspokoimy potrzebę na kaloryczną przekąskę bez wyrzutów sumienia.  

  • Tradycyjny burger to około 300 kcal (100 g)
  • Burger wegetariański to około 170 kcal (100 g)

Zobacz też: Szukasz przepisu na szybki obiad wege? Te kotleciki z cukinii skradną twoje serce [PRZEPIS]

Więcej o: