Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zielone warzywa są bardzo ważne w codziennej diecie. Zawarty w nich chlorofil odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii oraz wspomaga zwalczanie chorób. Jednymi z tych wartościowych warzyw są szparagi. Bogate w wiele witamin i naprawdę smaczne. Zastanawiasz się jak je przygotować? Podpowiadamy, jak smakują najlepiej i z czym je podawać. Więcej przepisów z wykorzystaniem szparag znajdziesz w naszym artykule: Sezon na szparagi jeszcze trwa. Co można z nich przygotować?
Szparagi na tle innych warzyw wypadają bardzo korzystnie. Są prawdziwą bombą witaminową - zawarta w nich substancja bioaktywna jest pięć razy większa niż w pozostałych warzywach. Szparagi dzielimy na trzy części: główkę, miękką łodygę i łodygę zdrewniałą. Główka i miękka łodyga zawierają więcej białka i cukrów ogółem, natomiast zdrewniała łodyga jest źródłem błonnika. Szparagi zawierają dużo wapnia, potasu, selenu i magnezu. Są też bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego. W zielonym warzywie znajdziemy też witaminę K, która kontroluje funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości. Spożywanie przyczynia się do usuwania nadmiaru cholesterolu z organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i przyczynia się do kształtowania prawidłowej mikrobioty jelit.
Podczas zakupu szparag warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Szparagi powinny być jędrne i lekko twarde. Główki nie powinny być rozwinięte a kolor intensywny zielony. Pomocny okaże się też zapach - świeże warzywo nie powinno mieć ostrego i wyraźnego zapachu. Najlepiej smakują świeże, dlatego powinno się je przygotować od razu po zakupie. Aby utrzymać ich świeżość, należy przechowywać je zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy. Ważne, by przechowywać je w pionowej pozycji, wtedy nie powinny zwiędnąć.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szparagi dokładnie myjemy i usuwamy końcówki. Warzywa wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, następnie chłodzimy w zimnej wodzie.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Szparagi układamy główkami obok siebie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i kawałki masła. Pieczemy w piekarniku w 180 C przez 15 minut. Po tym czasie warzywa posypujemy startym parmezanem i zapiekamy przez kolejne 10 minut.
Warzywa świetnie smakują jako dodatek do dań z grilla i obiadów. Aby stworzyć pełnowartościowe danie, wystarczy dodatkowo przygotować młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone lub jajko w koszulce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.