Szparagi - przepis na przystawkę lub pyszny dodatek. Podpowiadamy, co zrobić, by nie były gorzkie

Szparagi to warzywo sezonowe, które jest cennym źródłem wielu witamin. Można je przygotować na wiele sposobów, są składnikiem wielu dań, ale dobrze smakują podane też jako przystawka. Można je gotować, zapiekać i dusić. Jak smakują najlepiej? Zdradzamy w łatwym i szybkim w przygotowaniu przepisie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zielone warzywa są bardzo ważne w codziennej diecie. Zawarty w nich chlorofil odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii oraz wspomaga zwalczanie chorób. Jednymi z tych wartościowych warzyw są szparagi. Bogate w wiele witamin i naprawdę smaczne. Zastanawiasz się jak je przygotować? Podpowiadamy, jak smakują najlepiej i z czym je podawać. Więcej przepisów z wykorzystaniem szparag znajdziesz w naszym artykule: Sezon na szparagi jeszcze trwa. Co można z nich przygotować?

Szparagi - cenne źródło witamin

Szparagi na tle innych warzyw wypadają bardzo korzystnie. Są prawdziwą bombą witaminową - zawarta w nich substancja bioaktywna jest pięć razy większa niż w pozostałych warzywach. Szparagi dzielimy na trzy części: główkę, miękką łodygę i łodygę zdrewniałą. Główka i miękka łodyga zawierają więcej białka i cukrów ogółem, natomiast  zdrewniała łodyga jest źródłem błonnika. Szparagi zawierają dużo wapnia, potasu, selenu i magnezu. Są też bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego. W zielonym warzywie znajdziemy też witaminę K, która kontroluje funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości. Spożywanie przyczynia się do usuwania nadmiaru cholesterolu z organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i przyczynia się do kształtowania prawidłowej mikrobioty jelit. 

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Jak wybrać dobre i świeże szparagi? 

Podczas zakupu szparag warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Szparagi powinny być jędrne i lekko twarde. Główki nie powinny być rozwinięte a kolor intensywny zielony. Pomocny okaże się też zapach - świeże warzywo nie powinno mieć ostrego i wyraźnego zapachu. Najlepiej smakują świeże, dlatego powinno się je przygotować od razu po zakupie. Aby utrzymać ich świeżość, należy przechowywać je zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy. Ważne, by przechowywać je w pionowej pozycji, wtedy nie powinny zwiędnąć. 

Przepis na szparagi zapiekane z serem

Składniki: 

  • zielone szparagi
  • tarty parmezan
  • masło
  • czosnek
  • sól i pieprz gruboziarnisty

Sposób przygotowania:

Szparagi dokładnie myjemy i usuwamy końcówki. Warzywa wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, następnie chłodzimy w zimnej wodzie. 

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Szparagi układamy główkami obok siebie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i kawałki masła. Pieczemy w piekarniku w 180 C przez 15 minut. Po tym czasie warzywa posypujemy startym parmezanem i zapiekamy przez kolejne 10 minut.  

Warzywa świetnie smakują jako dodatek do dań z grilla i obiadów. Aby stworzyć pełnowartościowe danie, wystarczy dodatkowo przygotować młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone lub jajko w koszulce

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: