Szparagi to gatunek byliny należącej do rodziny szparagowatych. Istnieje wiele odmian tej rośliny, ale tylko jedna - szparag lekarski - nadaje się do spożycia. Szparagi naturalnie występują na terenach basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiane są w wielu zakątkach świata. W niektórych z nich traktowane są jako roślina lecznicza, gdzieniegdzie - jako afrodyzjak.
W Polsce szparagi również zyskują coraz większą popularność. Sezon na te warzywa przypada od końca kwietnia do początku lipca. W sklepach możemy znaleźć dwa typy szparagów: zielone i białe. Należą one do tego samego gatunku, a różnica w kolorze jest efektem odmiennego sposobu uprawy - w przypadku zielonych szparagów pędy wyrastają ponad ziemię, z kolei białe są hodowane pod warstwą ziemi.
Na forach kulinarnych często można spotkać się z pytaniem o to jak gotować szparagi. Ze względu na ich kształt najodpowiedniejszy jest wysoki i wąski garnek, jednak w większości kuchni trudno o taki. Dlatego chcąc przygotować szparagi warto wyposażyć się w specjalny garnek do ich przygotowywania. Czym różni się on od zwykłych garnków? Przede wszystkim ma odpowiedni kształt - ma stosunkowo niewielką średnicę, ale jest dość wysoki, by pomieścić warzywa na długość. Ponadto jest on wyposażony w specjalny koszyczek, w którym umieszczamy szparagi na czas gotowania, a który ułatwia nam ich odcedzanie - wystarczy wyjąć sitko wraz z zawartością i gotowe.
A oto garść wskazówek związanych z gotowaniem szparagów:
Szparagi są warzywem cenionym ze względu na ich wartości odżywcze, a także niską kaloryczność i lekkostrawność. W 100 gramach produktu znajdziemy około 2 gram białka, 170 mg witaminy B2, do 30 mg witaminy C, 200 mg potasu, do 24 mg wapnia, a także wiele innych cennych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele osób zastanawia się jednak jak przygotować warzywo, aby było smaczne, a czas poświęcony na obróbkę był jak najkrótszy. W takim przypadku najlepszym przepisem na szparagi wydaje się ich zapiekanie. Doskonale smakują one owinięte ciastem francuskim, z dodatkiem sera i szynki. Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować koperty z ciasta francuskiego rozkłóconym żółtkiem jajka.
Makaron ze szparagami to jedno z najprostszych, a jednocześnie najefektowniejszych dań z wykorzystaniem tych warzyw. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
Przygotowanie:
Zobacz też: Szybki obiad z niczego? Zupa z 5 składników: masz je w kuchni i nie spodziewasz się, że tak dobrze smakuje