Sezon na szparagi jeszcze trwa. Co można z nich przygotować?

Szparagi to warzywa sezonowe, które powinny zagościć na każdym stole. Są źródłem ważnych składników odżywczych, a przy tym nie są kaloryczne.

Szparagi: co to takiego? Dlaczego warto je wprowadzić do jadłospisu?

Szparagi to gatunek byliny należącej do rodziny szparagowatych. Istnieje wiele odmian tej rośliny, ale tylko jedna - szparag lekarski - nadaje się do spożycia. Szparagi naturalnie występują na terenach basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiane są w wielu zakątkach świata. W niektórych z nich traktowane są jako roślina lecznicza, gdzieniegdzie  - jako afrodyzjak.

W Polsce szparagi również zyskują coraz większą popularność. Sezon na te warzywa przypada od końca kwietnia do początku lipca. W sklepach możemy znaleźć dwa typy szparagów: zielone i białe. Należą one do tego samego gatunku, a różnica w kolorze jest efektem odmiennego sposobu uprawy - w przypadku zielonych szparagów pędy wyrastają ponad ziemię, z kolei białe są hodowane pod warstwą ziemi. 

Jak gotować szparagi?

Na forach kulinarnych często można spotkać się z pytaniem o to jak gotować szparagi. Ze względu na ich kształt najodpowiedniejszy jest wysoki i wąski garnek, jednak w większości kuchni trudno o taki. Dlatego chcąc przygotować szparagi warto wyposażyć się w specjalny garnek do ich przygotowywania. Czym różni się on od zwykłych garnków? Przede wszystkim ma odpowiedni kształt - ma stosunkowo niewielką średnicę, ale jest dość wysoki, by pomieścić warzywa na długość. Ponadto jest on wyposażony w specjalny koszyczek, w którym umieszczamy szparagi na czas gotowania, a który ułatwia nam ich odcedzanie - wystarczy wyjąć sitko wraz z zawartością i gotowe.

Zobacz wideo

Szparagi: jak długo powinno trwać gotowanie?

A oto garść wskazówek związanych z gotowaniem szparagów:

  • zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odciąć zdrewniałą końcówkę; z kolei białe szparagi warto pozbawić włókien
  • szparagi gotujemy "na stojąco" - główki powinny wystawać ponad wodę
  • do wody można dodać odrobinę soli, a także masła
  • ważny jest czas: zielone szparagi gotujemy około 4 minut, białe około 7.

Szparagi: przepis na szybkie danie ze szparagami 

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na ich wartości odżywcze, a także niską kaloryczność i lekkostrawność. W 100 gramach produktu znajdziemy około 2 gram białka, 170 mg witaminy B2, do 30 mg witaminy C, 200 mg potasu, do 24 mg wapnia, a także wiele innych cennych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Wiele osób zastanawia się jednak jak przygotować warzywo, aby było smaczne, a czas poświęcony na obróbkę był jak najkrótszy. W takim przypadku najlepszym przepisem na szparagi wydaje się ich zapiekanie. Doskonale smakują one owinięte ciastem francuskim, z dodatkiem sera i szynki. Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować koperty z ciasta francuskiego rozkłóconym żółtkiem jajka.

Makaron ze szparagami: lekki wiosenny obiad

Makaron ze szparagami to jedno z najprostszych, a jednocześnie najefektowniejszych dań z wykorzystaniem tych warzyw. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • makaron penne
  • cebula
  • 350 ml śmietanki 30% 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • pęczek świeżego koperku
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. 
  3. Szparagi umyć, pozbawić zdrewniałej części. Pozostałą łodygę pokroić na mniejsze części (łebki można zostawić w całości).
  4. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć krótko na maśle. Następnie dodać cebulę i czosnek, a na samym końcu szparagi. Całość smażyć jeszcze kilka minut
  5. Na koniec zalać zawartość patelni śmietaną, doprawić do smaku (można dodać posiekany świeży koperek).
  6. Gorący sos łączymy z makaronem i podajemy.

Zobacz też: Szybki obiad z niczego? Zupa z 5 składników: masz je w kuchni i nie spodziewasz się, że tak dobrze smakuje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.