Śledzie pod pierzynką. Przepis Kuronia składa się z wielu kolorowych warstw. Idealna sałatka na Święta

Śledzie pod pierzynką Jakuba Kuronia to idealny pomysł na świąteczną sałatkę. Przystawka składa się z wielu kolorowych warstw. Dzięki temu ułożenie jej w szklanym naczyniu dodatkowo ozdobi stół i zachęci do spróbowania. W końcu nie od dziś wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami wyobraźni.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledzie pod pierzynką to przystawka, która polubią nie tylko miłośnicy ryb. Wszystko za sprawą wielu różnorodnych warstw. Jakub Kuroń ma przepis bogaty w kolory. Majonez i musztarda dodadzą wyrazistego smaku.

Sałatka śledziowa. Przepis Jakuba Kuronia

Śledzie pod pierzynką w wykonaniu znanego kucharza różnią się od wersji wykonywanej przez wielu. Jakub Kuroń nie kroi w kostkę poszczególnych składników. Ta popularna sałatka składająca się z kilku warstw to kompozycja utartych na grubych oczkach kuchennej tartki warzyw, jajek i żółtego sera.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych w oleju,
  • 2 małe cebule,
  • 200 g majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 150 g żółtego sera,
  • 4 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki,
  • 3 średnie ugotowane buraki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • do dekoracji: szczypiorek i zielony groszek.

Kuroń zaznacza, aby przed zrobieniem sałatki spróbować smaku śledzi. Jeśli będą zbyt słone, należy je pomoczyć chwilę w mleku. Przepis pochodzi ze strony autora kuron.com.pl.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Śledzie pod pierzynką Jakuba Kuronia. Sposób przygotowania

  1. Śledzie kroimy w drobną kostkę, skrapiamy olejem słonecznikowym i mieszamy z drobno posiekaną cebulą. 
  2. Do małej miseczki przekładamy majonez i musztardę, wyciskamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  3. Ugotowane ziemniaki i buraki obieramy ze skóry.
  4. Ser, ogórki kiszone, buraki, ziemniaki oraz jajka ścieramy na grubych oczkach kuchennej tarki.
  5. Każdy składnik umieszczamy w osobnym naczyniu.
  6. W wysokiej szklanej misce układamy warstwami poszczególne produkty.
  7. Na dno wysypujemy warstwę drobno krojonych śledzi z cebulką.
  8. Polewamy sosem i układamy utarte ziemniaki. Ponownie polewamy sosem.
  9. Następnie utarte buraki, ogórki i ser.
  10. Dekorujemy odrobiną sosu i posypujemy wierzch zielonym groszkiem i szczypiorkiem.

Tak przygotowane śledzie pod pierzynką zachwycą gości, którzy odwiedzą nas w Boże Narodzenie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.