• Link został skopiowany

Śledzie pod pierzynką. Przepis Kuronia składa się z wielu kolorowych warstw. Idealna sałatka na Święta

Śledzie pod pierzynką Jakuba Kuronia to idealny pomysł na świąteczną sałatkę. Przystawka składa się z wielu kolorowych warstw. Dzięki temu ułożenie jej w szklanym naczyniu dodatkowo ozdobi stół i zachęci do spróbowania. W końcu nie od dziś wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami wyobraźni.
Śledzie pod pierzynką. Przepis Kuronia składa się z wielu kolorowych warstw. Idealna sałatka na Święta
Fot. iStock, instagram.com @gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledzie pod pierzynką to przystawka, która polubią nie tylko miłośnicy ryb. Wszystko za sprawą wielu różnorodnych warstw. Jakub Kuroń ma przepis bogaty w kolory. Majonez i musztarda dodadzą wyrazistego smaku.

Sałatka śledziowa. Przepis Jakuba Kuronia

Śledzie pod pierzynką w wykonaniu znanego kucharza różnią się od wersji wykonywanej przez wielu. Jakub Kuroń nie kroi w kostkę poszczególnych składników. Ta popularna sałatka składająca się z kilku warstw to kompozycja utartych na grubych oczkach kuchennej tartki warzyw, jajek i żółtego sera.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych w oleju,
  • 2 małe cebule,
  • 200 g majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 150 g żółtego sera,
  • 4 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki,
  • 3 średnie ugotowane buraki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • do dekoracji: szczypiorek i zielony groszek.

Kuroń zaznacza, aby przed zrobieniem sałatki spróbować smaku śledzi. Jeśli będą zbyt słone, należy je pomoczyć chwilę w mleku. Przepis pochodzi ze strony autora kuron.com.pl.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Śledzie pod pierzynką Jakuba Kuronia. Sposób przygotowania

  1. Śledzie kroimy w drobną kostkę, skrapiamy olejem słonecznikowym i mieszamy z drobno posiekaną cebulą. 
  2. Do małej miseczki przekładamy majonez i musztardę, wyciskamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  3. Ugotowane ziemniaki i buraki obieramy ze skóry.
  4. Ser, ogórki kiszone, buraki, ziemniaki oraz jajka ścieramy na grubych oczkach kuchennej tarki.
  5. Każdy składnik umieszczamy w osobnym naczyniu.
  6. W wysokiej szklanej misce układamy warstwami poszczególne produkty.
  7. Na dno wysypujemy warstwę drobno krojonych śledzi z cebulką.
  8. Polewamy sosem i układamy utarte ziemniaki. Ponownie polewamy sosem.
  9. Następnie utarte buraki, ogórki i ser.
  10. Dekorujemy odrobiną sosu i posypujemy wierzch zielonym groszkiem i szczypiorkiem.

Tak przygotowane śledzie pod pierzynką zachwycą gości, którzy odwiedzą nas w Boże Narodzenie.

Więcej o: