Jak ułożyć sztućce po jedzeniu? Jak okazać zadowolenie, wyrazić dezaprobatę lub zgłosić reklamację?

Rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, jak ułożyć sztućce po jedzeniu. Okazuje się jednak, że zasady savoir-vivre jasno określają, w jaki sposób należy odkładać sztućce w trakcie posiłku, a jak ułożyć je po zakończonym jedzeniu. Warto poznać te zasady, by nie popełnić gafy w towarzystwie.

Ułożenie sztućców po jedzeniu: zasady jednakowe dla osób prawo- i leworęcznych

Odpowiednie ułożenie sztućców po jedzeniu jest niemal równie ważne, jak sposób ich rozmieszczenia podczas nakrywania do stołu. Jeśli zasiądziemy do prawidłowo nakrytego stołu, przed sobą ujrzymy talerze (na dole będzie znajdował się talerz obiadowy, na nim talerzyk deserowy, a na samym wierzchu spoczywał będzie głęboki talerz do zupy), a wokół nich sztućce: po prawej stronie przy samej krawędzi talerza nóż, obok niego dużą łyżkę obiadową, po lewej stronie talerza widelec, obok niego widelczyk do dań rybnych, nad talerzem zaś widelec deserowy, a nad nim łyżeczkę do deserów. Ponadto po lewej stronie obok sztućców powinna leżeć serwetka, a nad talerzami talerzyk na masło lub pieczywo z małym nożykiem do masła (po lewej stronie) oraz kieliszki do wody i wina (po prawej stronie).

Jeśli natomiast zasiadając do stołu, musimy sztućce rozmieścić samodzielnie, ułożenie widelca po lewej stronie (ząbkami ku górze) a noża po prawej stronie talerza (ostrzem w stronę talerza) będzie sygnałem dla osoby serwującej jedzenie, że jesteśmy gotowi na podanie pierwszego z dań. Warto też wiedzieć, że dla osób leworęcznych sztućce układa się odwrotnie, niż dla osób praworęcznych. Ale o ile sztućce przygotowane do posiłku ułożone będą odwrotnie, o tyle po jedzeniu osoba leworęczna powinna je odłożyć w taki sam sposób, do jakiego zobowiązane są osoby praworęczne.

Jak układamy sztućce po jedzeniu? Gdy chcemy prosić o kolejne danie

To, jak układamy sztućce po jedzeniu, może wiele zakomunikować osobie serwującej potrawy. Podobnie jak w przypadku samodzielnego układania sztućców przed posiłkiem odpowiednie ich ułożenie jest informacją o tym, że jesteśmy gotowi do jedzenia, tak sposób, w jaki ułożymy sztućce na talerzu, będzie komunikował, czy tylko zrobiliśmy sobie przerwę w konsumpcji, czy też już zjedliśmy.

Pamiętajmy, by podczas jedzenia lub po skończonym posiłku nie kłaść użytych sztućców na obrusie, aby go nie poplamić. Z tego też względu nie należy opierać sztućców o brzeg talerza, by się z niego nie zsunęły i nie znalazły się w efekcie na obrusie. Nie wolno też stwarzać ryzyka, że sos spłynie po powierzchni sztućców i zrobi plamę na obrusie. Sztućce należy odkładać na talerz, są tam bezpieczniejsze i znacznie trudniej jest o nie zahaczyć i je zrzucić.

Jeśli jeszcze nie skończyliśmy posiłku, a tylko robimy sobie w nim chwilową przerwę, widelec kładziemy tak, by jego trzonek wskazywał godzinę 8, nóż zaś układamy trzonkiem na godzinie 4, przy czym sztućce nie powinny się krzyżować, gdyż to może sugerować obsłudze, że chcielibyśmy poprosić o dokładkę. Jeśli chcemy na chwilę odejść od stołu, a na kolanach mamy serwetkę, powinniśmy odłożyć ją po lewej stronie talerza. Jeśli natomiast nie chcemy już kończyć danej potrawy, to nawet w sytuacji, gdy coś zostało nam jeszcze na talerzu, możemy sprawić, że kelner zabierze nasz talerz i przyniesie kolejne zamówione danie. W tym celu wystarczy położyć sztućce na krzyż: widelec trzonkiem powinien wskazywać godzinę 6, a nóż – 9.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Jak układać sztućce po jedzeniu? Okazanie zadowolenia

A jak układać sztućce po jedzeniu, gdy zakończyliśmy posiłek? Chcąc dać znać kelnerowi sygnał, że może zabrać nasz talerze, powinniśmy ułożyć sztućce równolegle do siebie, tak by trzonki noża i widelca wskazywały godzinę 5. Warto wiedzieć, że profesjonalny kelner z reguły zacznie zbierać naczynia dopiero wówczas, gdy wszyscy skończą jeść, by nie wywoływać presji na tych, którzy jeszcze nie zakończyli konsumpcji.

Co ciekawe, ułożenie sztućców tak, by ich trzonki wskazywały godzinę 5, nie jest jedynym dopuszczalnym ułożeniem, sygnalizującym zakończenie posiłku. Jeśli chcemy skomplementować szefa kuchni, wystarczy ułożyć nóż i widelec równolegle do siebie w taki sposób, by ich trzonki wskazywały godzinę 9, a ostrze i zęby – godzinę 3. Wówczas kelner nie tylko zabierze nasz talerz, ale także przekaże w kuchni, że bardzo nam smakowało. Jeśli natomiast nie tylko zachwyciła nas kuchnia, ale i obsługa, możemy się zapowiedzieć z kolejną wizytą w danym miejscu. Wystarczy położyć widelec na nożu i ułożyć je w taki sposób, by trzonki wskazywały godzinę 5.

Jak układać sztućce po zjedzeniu? Wyrażenie dezaprobaty

Jak układać sztućce po zjedzeniu, jeśli posiłek nie spełnił naszych oczekiwań? Mamy prawo dać znać kelnerowi, że spożyte przez nas danie nie odpowiadało naszym oczekiwaniom. Wówczas ostrze noża powinniśmy włożyć między zęby widelca, a następnie sztućce ułożyć w taki sposób, by wskazywały mniej więcej godzinę za dwadzieścia piąta (trzonek noża w okolicach godziny 5).

W podobny sposób możemy zachować się, gdy nie zadowolił nas poziom obsługi w lokalu. Wówczas również wkładamy ostrze noża między zęby widelca, ale układamy je odwrotnie, tworząc z nich na talerzu literę V. Jeśli natomiast chcemy złożyć reklamację, nóż i widelec kładziemy na bokach talerza, równolegle do siebie, trzonkami ku górze.

Zobacz też: To nie jest zwykły obiad z pieczarkami, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Czapki pospadają z głów

Więcej o:
Copyright © Agora SA