• Link został skopiowany

Starcie mistrzów. Przepis na pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler vs. Ewy Wachowicz. Który lepszy?

Potrawą, która jest dumą polskiej kuchni, są bez wątpienia pierogi. Z białą kiełbasą przygotowujemy je raczej rzadko, bo ten rodzaj farszu nie jest aż tak popularny. Magda Gessler i Ewa Wachowicz proponują przygotowanie tego nietypowego dania na Wielkanoc. To dobra okazja, aby spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoich domowników.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Choć pierogi tradycyjnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je także na Wielkanoc. Do przygotowania farszu używamy w tym przypadku nie kiszonej kapusty, a białej kiełbasy, która jest jednym z wielu kulinarnych symboli Wielkanocy. Białą kiełbasę łączymy m.in. z czosnkiem, cebulą i majerankiem. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz 

Święta to dobry czas, aby wypróbować czegoś nowego w kuchni. Jeśli na obiad chcesz zaserwować danie, które idealnie będzie się wpisywało w wielkanocny klimat, to proponujemy pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler. Do przygotowania dania będziesz potrzebować następujących składników:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 500 ml ciepłej wody
  • szczypta soli 

Na farsz:

  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego  

Pierogi z farszem z białej kiełbasy zachwycą Twoich domowników. Jak zrobić?

Choć danie jest nieco czasochłonne, to z pewnością warto wypróbować poniższy przepis. Wielkanocne pierogi z farszem z białej kiełbasy przygotujesz zgodnie z poniższą recepturą:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy wodę, zagniatając jednolite ciasto
  • Ciasto kładziemy na stolnicy i przykrywamy ściereczką bawełnianą, aby nie wysychało
  • Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym
  • Kiełbasę obieramy, kroimy na drobno i wrzucamy na patelnię
  • Chwilę razem smażymy
  • Doprawiamy solą i pieprzem i studzimy
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek
  • Wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy
  • Gotujemy partiami w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Zobacz też: Diabelnie boskie jajka faszerowane. Takich jeszcze nie było!

Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz. Lista potrzebnych składników

A jak to pyszne wielkanocne danie przygotowuje Ewa Wachowicz? Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz zrobisz z następujących składników:

Na ciasto:

  • 500 g mąki 
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko 

Na farsz:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek

Pierogi z kiełbasą białą. Jak przygotować danie według przepisu Ewy Wachowicz?

Chrzan i majeranek to typowe dodatki do dań wielkanocnych, nic zatem dziwnego, że Ewa Wachowicz przygotowuje swoje pierogi z białą kiełbasą właśnie z ich udziałem. Instrukcja przygotowania smakowitej potrawy na świąteczny stół przedstawia się następująco:

  • Mąkę łączymy z gorącą wodą
  • Gdy zrobią się ''kluchy'', dodajemy jajko i zagniatamy ciasto
  • Ciasto na pierogi przykrywamy i odstawiamy
  • Białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem
  • Obieramy i kroimy w mniejsze kawałki lub rozdrabniamy widelcem
  • Łączymy z jajkiem, chrzanem i przyprawami
  • Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy kółka
  • Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi
  • Gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię 

Który przepis jest lepszy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: