Choć pierogi tradycyjnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je także na Wielkanoc. Do przygotowania farszu używamy w tym przypadku nie kiszonej kapusty, a białej kiełbasy, która jest jednym z wielu kulinarnych symboli Wielkanocy. Białą kiełbasę łączymy m.in. z czosnkiem, cebulą i majerankiem.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz
Święta to dobry czas, aby wypróbować czegoś nowego w kuchni. Jeśli na obiad chcesz zaserwować danie, które idealnie będzie się wpisywało w wielkanocny klimat, to proponujemy pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler. Do przygotowania dania będziesz potrzebować następujących składników:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 500 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 500 g białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Pierogi z farszem z białej kiełbasy zachwycą Twoich domowników. Jak zrobić?
Choć danie jest nieco czasochłonne, to z pewnością warto wypróbować poniższy przepis. Wielkanocne pierogi z farszem z białej kiełbasy przygotujesz zgodnie z poniższą recepturą:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy wodę, zagniatając jednolite ciasto
- Ciasto kładziemy na stolnicy i przykrywamy ściereczką bawełnianą, aby nie wysychało
- Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym
- Kiełbasę obieramy, kroimy na drobno i wrzucamy na patelnię
- Chwilę razem smażymy
- Doprawiamy solą i pieprzem i studzimy
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek
- Wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy
- Gotujemy partiami w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Zobacz też: Diabelnie boskie jajka faszerowane. Takich jeszcze nie było!
Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz. Lista potrzebnych składników
A jak to pyszne wielkanocne danie przygotowuje Ewa Wachowicz? Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz zrobisz z następujących składników:
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
Na farsz:
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 jajko
- 1 łyżka chrzanu
- przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek
Pierogi z kiełbasą białą. Jak przygotować danie według przepisu Ewy Wachowicz?
Chrzan i majeranek to typowe dodatki do dań wielkanocnych, nic zatem dziwnego, że Ewa Wachowicz przygotowuje swoje pierogi z białą kiełbasą właśnie z ich udziałem. Instrukcja przygotowania smakowitej potrawy na świąteczny stół przedstawia się następująco:
- Mąkę łączymy z gorącą wodą
- Gdy zrobią się ''kluchy'', dodajemy jajko i zagniatamy ciasto
- Ciasto na pierogi przykrywamy i odstawiamy
- Białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem
- Obieramy i kroimy w mniejsze kawałki lub rozdrabniamy widelcem
- Łączymy z jajkiem, chrzanem i przyprawami
- Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
- Ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy kółka
- Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi
- Gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię
Który przepis jest lepszy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.