jedzenie
-
Najczęściej pojawia się w jabłkach. Ma toksyczne działanie. Czym jest patulina?
Patulina to mykotoksyna, którą wytwarzają różne pleśnie. Najczęściej pojawia się w jabłkach i przetworach jabłkowych, np. sokach, choć może być obecna również w innych owocach, a także w ziarnach. Odkrojenie zmienionego fragmentu nic nie daje,...
-
Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
Do zdobycia 15 punktów.
-
Wędlina świeci się na tęczowo? Zanim się jej pozbędziesz, sprawdź, co to za zjawisko
Podczas krojenia szynki można czasem zauważyć specyficzny, tęczowy połysk. Czy oznacza on, że mięso jest zepsute? Zanim je wyrzucisz do śmietnika, sprawdź, co tak naprawdę oznacza kolorowe zjawisko.
-
Już za chwilę jedzenie będzie droższe. Tyle zapłacimy za jajka, masło i chleb
Już 1 kwietnia zacznie obowiązywać nowa-stara stawka VAT na żywność, czyli 5 procent. Oznacza to, że wzrosną ceny wielu produktów, które Polacy kupują na co dzień. Idąc na zakupy, trzeba będzie więc pamiętać, że więcej zapłacimy między innymi za...
-
Adam Małysz zdradził, co robi z panierką z kotletów. "To zboczenie zawodowe"
Adam Małysz to jeden z najpopularniejszych sportowców w historii Polski. Choć od lat nie jest już aktywnym skoczkiem, nadal dba o formę. Sportowiec opowiedział o jednym jedzeniowym nawyku, który pozostał mu z czasów, gdy zdobywał największe trofea...
-
Tylko dzieci PRL-u pamiętają te smaki. Tak się kiedyś jadło!
Zdarza wam się jeszcze jeść te potrawy?
-
Wietnamska etykieta przy stole, czyli sztuka jedzenia z szacunkiem
Wietnam, kraj o bogatej historii i kulturowym dziedzictwie, znany jest nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także - a może przede wszystkim - z wyjątkowej kuchni. Jedzenie odgrywa ważną rolę w społeczeństwie wietnamskim, a lokalna etykieta pr...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Widzisz białe nitki w jajku? Niektórych obrzydzają. Wyjaśniamy, czy można je jeść
Czasem, gdy wbijamy surowe jajka na patelnię lub do miski podczas robienia ciasta, zauważamy w nich charakterystyczne białe włókna. Reakcje na nie są różne. Jedni nic sobie z ich obecności nie robią, inni nie mogą na nie patrzeć. To nic innego jak...
-
Tak imprezowali nasi rodzice w PRL-u. "Kiedyś takie jedzenie to był luksus, dziś każdy się krzywi"
"Gdzie się podziały tamte prywatki niezapomniane?" wielu z nas nuci i do tej pory z sentymentem wspomina czasy wesołych spotkań w domu sprzed kilkudziesięciu lat. Prywatki w PRL-u wyglądały tylko z pozoru inaczej niż współcześnie. Różniło się...
-
Ekspertka wskazuje pułapki na etykietach. "Te słowa nic nie znaczą. To marketingowe sztuczki"
- Jest mnóstwo trików producentów, które są wykorzystywane, by zachęcić nas do kupna. Gdy widzimy na pierogach hasło "pierogi jak u babuni", to od razu mamy większą chęć, by je wziąć, bo przywołują miłe wspomnienia pierogów, które jadaliśmy u babc...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Dziecinnie prosty sposób na sparzenie kapusty. Zajmuje tylko 10 minut
- Sajgonki - przepis, z którym na pewno się udadzą. Zapomnij o rozpadaniu
-
Te pierogi deklasują wszystkie inne. Babcia zawsze robi je na Wielkanoc
Święta bez pierogów nie istnieją. Jeśli chcemy zabłysnąć, powinniśmy eksperymentować. Ten wyborny farsz do pierogów, o którym mało kto wie, to prawdziwy hit. Kiedy moja babcia je zrobiła, oszaleliśmy. Nic nie smakuje podczas świąt wielkanocnych ta...
-
Wiesz, skąd pochodzi keczup? Super, masz już jeden punkt! Na więcej nie licz
Quiz dla amatorów różnorodnych smaków. Przekonaj się, jak szeroka jest twoja kulinarna wiedza.
-
Lubisz gotować (i jeść)? W tym quizie pytamy tylko o jedzenie na literę P
To powinien być pyszny komplet punktów!
-
Znasz się na polskiej kuchni? Sprawdźmy, co wiesz o potrawach regionalnych
Jaka potrawa regionalna jest twoją ulubioną?
-
Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!
To quiz dla miłośników polskiej kuchni!
-
Nasi dziadkowie się tym zajadali, a my mamy mdłości. "Wrzucał do mleka landrynki i bułkę"
Słowo rarytas dla pokolenia naszych rodziców i dziadków miało zupełnie inne znaczenie, niż ma dla nas dziś. Dawniej, kiedy pojawiała się ochota na coś specjalnego, dużo łatwiej było ją zaspokoić.
-
Prawda czy fałsz? Musisz naprawdę kochać jedzenie, by zdobyć 16/16
Sprawdź swoją kulinarną wiedzę!
-
Startuje MENUFEST! Zimowa odsłona Chef's Menu w znanych restauracjach. Czym zaskoczy?
Zimowa odsłona Chef's Menu, czyli MENUFEST! To nic innego, jak nowy sposób poznawania topowych restauracji w Polsce. Bohaterami projektu są Chefowie oraz ich unikalne flagowe menu w znanych restauracjach. W inicjatywie biorą udział restauracje z...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Zrobiłam raz i już nie robię inaczej. Sekretem chrupkości tej ryby jest ciasto
Czy ryba to mięso? Oczywiście, jednak możesz spokojnie zjeść ją w wyjątkowym dniu, jakim jest piątek, czy jakikolwiek dzień postny. Nie musisz stawiać jednak na nudne, klasyczne danie, dlatego z pomocą przyjdzie ci ryba w cieście naleśnikowym....
-
W QUIZIE owocowym 6/8 to już dobry wynik. Masz jakiekolwiek szanse?
Lubicie owoce? Sprawdźcie, ile o nich wiecie!
-
Stabilizator E407 - czy szkodzi zdrowiu? Spożywamy go praktycznie codziennie w tych produktach
Produkty spożywcze, które każdego dnia lądują na naszym stole, zawierają stabilizatory, konserwanty i inne substancje wpływające na smak lub konsystencję żywności. Jednym z najbardziej powszechnych jest E407. Czym dokładnie jest i czy stanowi...
-
"Ciocia przemycała do pokoju lody w biustonoszu. Ale surówki były cool"
Jak wygląda jedzenie w sanatorium? Kto był, ten wie, kto nie był, pewnie nie przemycał słodyczy lub innych "zakazanych" rzeczy do pokoju. Prawda jest taka, że nie każdy wybiera się do sanatorium, by zażywać odpoczynku i rekreacji zdrowotnej. "Od...
-
Mieszam pół na pół z mlekiem i smażę. Sekret naleśników bolońskich tkwi w cieście
Podstawą tej potrawy jest ciasto na naleśniki. Gdy już je usmażysz, cała reszta powinna pójść jak z płatka. Jak zrobić naleśniki bolońskie? Choć wydaje się, że zajmie ci to sporo czasu, nic bardziej mylnego. Uwiniesz się w godzinkę, a rodzina będz...
-
Od święta i na co dzień. Zupa chrzanowa Magdy Gessler gotuje się ekspresowo. Tylko 8 składników
Jednym z najlepszych zamienników żurku nie tylko od święta, ale i na co dzień, jest zupa chrzanowa. Przepis jest prosty, a rozsławiła go Magda Gessler. Jak zrobić zupę chrzanową i co będzie ci potrzebne? Postaw na te składniki i technikę, a sukces...
-
Przyprawiasz hamburgery? Postaw na klasykę lub nutkę szaleństwa. Gordon Ramsay by się nie powstydził
Któż nie przepada za hamburgerami? Można je zrobić w tylu różnych wersjach, że wpasują się w gusta praktycznie każdego. Warto wiedzieć, że kluczem do wyrazistego smaku są przyprawy. Jak przyprawić mięso na hamburgery?
-
Wrzuć do jednego gara, podsmaż i zagotuj. Chłopskim garnkiem będziecie zajadać się przez 2 dni
Pomysły na obiad nie zawsze rodzą się w naszej głowie z pstryknięciem palca. Jeśli nie masz ochoty na stanie przy wielu garach, możesz postawić na chłopski garnek. Taki obiad jednogarnkowy jest prosty w przygotowaniu i smakuje praktycznie każdemu.
-
Te czynności wykonuje każdy kucharz. Wiesz, jak się nazywają?
Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, to czeka na ciebie komplet punktów!
-
Nie wymyślam i co roku robię w Środę Popielcową jedno danie. Ekspresowo znika z talerzy
Co na obiad w Popielec? Choć zawczasu wiemy, że należy zachować wstrzemięźliwość od niektórych pokarmów, decyzja nie zawsze jest prosta. Zazwyczaj króluje ryba z piekarnika, ale to niejedyne rozwiązanie. Co na obiad w post? Przedstawiamy szybki...
-
Widzisz taki kod na naklejce na warzywach i owocach? Już wiesz, że były pryskane
Naklejki na warzywach i owocach w sklepie to częsty widok. Zwykle po przyjściu do domu zdejmujemy je i nie przyglądamy się temu, co na nich jest. To błąd, bo często można odczytać z nich sporo cennych informacji. Naklejki zawierają bowiem kody...
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów!
-
Czy można smażyć na tym samym oleju więcej niż raz? Muszą być spełnione dwa warunki
Trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu potraw bez użycia oleju. To jeden z podstawowych produktów, który większość z nas wykorzystuje na co dzień. Wiele osób zastanawia, czy można smażyć jedzenie na tym samym oleju więcej niż raz? To zależy.
-
Im jesteś starszy, tym większe masz szanse w tym QUIZIE o smakołykach
Wiesz, z czego robi się "szyszki" i czym jest saturator? W naszym quizie możesz sprawdzić, jak dużo pamiętasz.
-
Smaczne zakupy - czy można dobrze zjeść w galerii handlowej?
Zbliżająca się wiosna dla wielu z nas oznacza jedno - wielkie wyjście do galerii handlowej po zastrzyk ubrań i dodatków z nowych kolekcji. Dzień spędzony na zakupach nie mógłby odbyć się inaczej, jak z wyczekiwaną przerwą na lunch. Czy poza fast...
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
Ależ to były frykasy!
-
Wielkanocne upominki dla biznesu. Co najchętniej wybierają firmy w 2024 roku?
Wielkanoc to świetna okazja do wręczenia upominków pracownikom i partnerom biznesowym. Częstym, a jednocześnie a jednocześnie zawsze trafionym wyborem, są słodycze reklamowe zamknięte w eleganckim opakowaniu. Producenci słodyczy dla biznesu...
-
Podczas smażenia pączków pojawia się piana? To zły znak. Winowajców może być trzech
Dlaczego tłuszcz pieni się podczas smażenia pączków? To bardzo zły znak, który sygnalizuje nam, że domowe łakocie nie wyjdą. Co zrobić, żeby nie zepsuć sobie tłustego czwartku. Przed przełożeniem ciasta na patelnię należy zwrócić uwagę na jedną...
-
Najdziwniejsze nawyki jedzeniowe. "Gofry jem z musztardą", "Przestałam to robić przy ludziach"
Każdy ma ulubione smakowe połączenia i jedzeniowe nawyki. Niekiedy jednak są tak niespotykane, że wywołują konsternację na twarzach towarzyszących nam osób. - Mnie w ogóle nie wydaje się to dziwne, ale niektórych nieco emocjonuje: jabłka jem tylko...
-
Kiedy zaczyna się post w 2024 roku i co można wtedy jeść? Duchowni radzą, by unikać tych potraw
Kiedy w 2024 roku zaczyna się post? W tym roku jego początek zbiega się ze świeckim świętem. Katolicy powinni wiedzieć, jedzenia jakich potraw powinni w tym czasie unikać. Wyjaśniamy, na czym polega post ścisły, a na czym post jakościowy i ilościowy.
-
Co usmażyć - zamiast pączka - na Tłusty Czwartek? Poznaj azjatycki deser, który pokochali Polacy!
Ostatni czwartek przed Wielkim Postem to dzień, gdy ostatnią rzeczą o jakiej myślimy jest. liczenie kalorii. W naszej kulturze tradycją stało się zajadanie ociekającymi tłuszczem pączkami oraz bogato oprószonymi pudrem faworkami. Co może stać się...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Jak ułożyć sztućce po jedzeniu? Jak okazać zadowolenie, wyrazić dezaprobatę lub zgłosić reklamację?
Rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, jak ułożyć sztućce po jedzeniu. Okazuje się jednak, że zasady savoir-vivre jasno określają, w jaki sposób należy odkładać sztućce w trakcie posiłku, a jak ułożyć je po zakończonym jedzeniu. Warto poznać te...