Jak zrobić mizerię z ogórków? Podpowiadamy prosty przepis na jeden z uwielbianych smaków lata

Jak zrobić mizerię z ogórków, żeby była pyszna i stanowiła doskonały dodatek do różnych dań? Przepis oczywiście nie jest skomplikowany. Jak zwykle najważniejsze są dorodne ogórki, których latem raczej nie zabraknie.

Mizeria z ogórkiem. Co warto o niej wiedzieć?

Klasyczna mizeria z ogórkiem to dość prosta, ale powszechnie lubiana potrawa. Kojarzy się przede wszystkim jako typowo letnie danie lub dodatek. Oczywiście można ją zrobić także z ogórków szklarniowych w dowolnej porze, ale właśnie ta robiona z warzyw rosnących na gruncie jest najsmaczniejsza. Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić mizerię, powinniśmy się nieco więcej dowiedzieć na temat jej właściwości. Dlaczego warto jeść mizerię? Przede wszystkim dostarczamy dzięki niej organizmowi:

  • chlorku sodu - jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy 
  • witaminy C - wspomaga odporność i zapobiega krwotokom
  • witaminy A i E - doskonale wpływają na stan cery 
  • witaminę B - wspomaga zdrowie włosów i paznokci
  • żelazo -  zapobiega anemii
  • magnez - redukuje bolesne skurcze mięśni

Z tych powodów mizeria z ogórkiem jest daniem zalecanym dla przynajmniej kilku osób. Powinny ją spożywać:

  • osoby chore na cukrzycę - istotne jest, że mizeria ma niski indeks glikemiczny; nie można jednak przyrządzać jej na słodko
  • osoby otyłe - zamiana śmietany na kefir lub jogurt sprawia, że mizeria z ogórkiem może być włączona do jadłospisu osób pragnących schudnąć
  • osoby cierpiące na choroby nerek - spożywanie mizerii działa moczopędnie; jest też bogata w sole mineralne równoważące gospodarkę wodną organizmu

Mizeria z ogórkiem posiada też związek zwany kukurbitacyną, który ogranicza namnażanie się komórek nowotworowych w organizmie.

Pikle z ogórków. Zdjęcie ilustracyjnePikle z ogórków. Jak wykorzystać sezonowe ogórki?

Jak zrobić mizerie z ogórków? Ogórki i ich jakość

Nim przejdziemy do tego, jak zrobić mizerię z ogórków, powinniśmy jeszcze przyjrzeć się samym składnikom. Jak można się domyślić - ich jakość ma znaczenie. Jakie ogórki powinno się wybierać do tego dania? Przede wszystkim warto wybierać warzywa ze sprawdzonych źródeł tak, by mieć pewność co do ich jakości. Kluczowe jest to, żeby piękny wygląd nie był uzyskany dzięki nawożeniu i stosowaniu oprysków chemicznych ponad przyjęte normy. Ideałem byłoby wyhodowanie ogórków na własnej działce.  

Zobacz wideo Zobacz też przepis na pikle z awokado

Mizeria: jak zrobić krok po kroku?

Do czego pasuje mizeria? Jak zrobić to danie krok po kroku? Zaletą tej popularnej potrawy bazującej na ogórkach i śmietanie jest to, że pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Może też być przygotowana w przynajmniej kilku wariantach - w tym dla osób chorych na cukrzycę, walczących z otyłością, na słodko lub klasycznie, czyli na słono. Czego potrzebujemy do tego, żeby zrobić klasyczną mizerię? Niezbędne będą:

  • 400 g ogórków
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebulki
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g gęstej śmietany 18% - można ją zastąpić taką samą ilością jogurtu greckiego po to, by wyeliminować zawarty w śmietanie tłuszcz

To właściwie wszystkie składniki, z których powinna składać się mizeria. Jak zrobić to danie? Wystarczy ogórki umyć pod bieżącą wodą, podobnie postąpić z innymi składnikami (koperek, szczypiorek lub cebulka). Następnie trzeba je pokroić - ogórki w cienkie talarki. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.

Ogórki w zalewie curryOgórki z curry i selerem - letnie smaki w ciekawej odsłonie

Mizeria do słoików? Tak, to jest wykonalne!

Niekiedy chcemy zostawić sobie nieco letnich smaków na później. Mizeria do słoików jest tego przykładem. W tym przypadku ogórki trzeba posiekać tak, jak robi się to zwykle, dodać do nich koperek i umieścić w słoikach. Sekretem jest jednak dodanie soli, octu i cukru zamiast śmietany. Na ok. 3 kg ogórków dodaje się odpowiednio: 2 płaskie łyżki soli, 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru.

Zobacz też: Ogórki w keczupie - ciekawy patent na przetwory. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Więcej o: