Klasyczna mizeria z ogórkiem to dość prosta, ale powszechnie lubiana potrawa. Kojarzy się przede wszystkim jako typowo letnie danie lub dodatek. Oczywiście można ją zrobić także z ogórków szklarniowych w dowolnej porze, ale właśnie ta robiona z warzyw rosnących na gruncie jest najsmaczniejsza. Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić mizerię, powinniśmy się nieco więcej dowiedzieć na temat jej właściwości. Dlaczego warto jeść mizerię? Przede wszystkim dostarczamy dzięki niej organizmowi:
Z tych powodów mizeria z ogórkiem jest daniem zalecanym dla przynajmniej kilku osób. Powinny ją spożywać:
Mizeria z ogórkiem posiada też związek zwany kukurbitacyną, który ogranicza namnażanie się komórek nowotworowych w organizmie.
Nim przejdziemy do tego, jak zrobić mizerię z ogórków, powinniśmy jeszcze przyjrzeć się samym składnikom. Jak można się domyślić - ich jakość ma znaczenie. Jakie ogórki powinno się wybierać do tego dania? Przede wszystkim warto wybierać warzywa ze sprawdzonych źródeł tak, by mieć pewność co do ich jakości. Kluczowe jest to, żeby piękny wygląd nie był uzyskany dzięki nawożeniu i stosowaniu oprysków chemicznych ponad przyjęte normy. Ideałem byłoby wyhodowanie ogórków na własnej działce.
Do czego pasuje mizeria? Jak zrobić to danie krok po kroku? Zaletą tej popularnej potrawy bazującej na ogórkach i śmietanie jest to, że pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Może też być przygotowana w przynajmniej kilku wariantach - w tym dla osób chorych na cukrzycę, walczących z otyłością, na słodko lub klasycznie, czyli na słono. Czego potrzebujemy do tego, żeby zrobić klasyczną mizerię? Niezbędne będą:
To właściwie wszystkie składniki, z których powinna składać się mizeria. Jak zrobić to danie? Wystarczy ogórki umyć pod bieżącą wodą, podobnie postąpić z innymi składnikami (koperek, szczypiorek lub cebulka). Następnie trzeba je pokroić - ogórki w cienkie talarki. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.
Niekiedy chcemy zostawić sobie nieco letnich smaków na później. Mizeria do słoików jest tego przykładem. W tym przypadku ogórki trzeba posiekać tak, jak robi się to zwykle, dodać do nich koperek i umieścić w słoikach. Sekretem jest jednak dodanie soli, octu i cukru zamiast śmietany. Na ok. 3 kg ogórków dodaje się odpowiednio: 2 płaskie łyżki soli, 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru.
Zobacz też: Ogórki w keczupie - ciekawy patent na przetwory. Jak je zrobić? [PRZEPIS]