Jak zrobić przecier pomidorowy w wersji domowej?
Jak zrobić przecier pomidorowy, aby był smaczny, ale i zdrowy? Zazwyczaj przecier kojarzy nam się z mnóstwem konserwantów i innych szkodliwych składników. Na szczęście nie musi tak być. Przecier możemy wykonać samodzielnie. Najlepiej z ekologicznych pomidorów z własnego przydomowego ogródka. Poniżej podamy kilka receptur, które są dobre nawet dla kucharzy - amatorów. Oto jeden z nich:
Klasyczny przecier pomidorowy w domowym wariancie:
Składniki:
- około 2 kilogramów pomidorów najlepiej malinowych
- 1 łyżka soli oraz cukru
- odrobina wody
Wykonanie:
- Pomidory dokładnie umyj i wyparz.
- Następnie obierz ze skórki. Dalej pokrój na mniejsze elementy.
- Następnie pokrojone pomidory umieszczamy w garnku z grubym dnem i dolewamy wody.
- Doprawiamy przyprawami. Całość dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Tak trzymamy na ogniu do czasu, aż pomidory rozpadną się.
- Następnie ściągamy z ognia. Musimy chwilę odczekać, a później przystępujemy do miksowania na jednolitą masę.
- Nasz przecier jest gotowy. Możemy przełożyć go do wyparzonych słoików i zawekować.
Passata pomidorowa. Z czego przygotować i do czego wykorzystać?
Jak zrobić przecier z pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku - przepis w kilku krokach
Jak zrobić przecier z pomidorów wzbogacony o aromatyczne przyprawy i inne warzywa? To proste! Ponadto takie przecier wykonamy w bardzo szybkim czasie, zatem jest to znakomita wersja dla zabieganych. Przepis na przecier pomidorowy z dodatkiem czosnku i bazylii znajduje się tutaj:
Składniki:
- 2-2,5 kilograma pomidorów - najlepiej ekologicznych
- 1 główka czosnku
- świeża bazylia
- przyprawy: sól, cukier, czosnek suszony, suszone pomidory, pieprz, bazylia
Wykonanie w kilku krokach:
- Pomidory myjemy, następnie kroimy.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Pomidory umieszczamy w garnku i dodajemy czosnek oraz przyprawy.
- Dodajemy umytą i posiekaną bazylię.
- Doprawiamy do smaku. Całość dusimy na małym ogniu.
- Następnie blendujemy.
- Przecier pomidorowy własnej roboty jest gotowy do spożycia.
Zobacz wideo
Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Szybki przepis na przecier pomidorowy bez konieczności długiego gotowania
Szybki przepis na przecier pomidorowy to doskonała alternatywa ekspresowego obiadu lub kolacji. W ostatnim czasie bardzo popularne stało się podawanie tego typu przecieru z makaronem z cukinii. Przepis na ekspresowy przecier pomidorowy znajduje się tutaj:
Do wykonania go będziemy potrzebować:
- 1 kg pomidorów świeżych
- garść suszonych pomidorów
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- odrobina wody
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano, papryka słodka wędzona, pieprz
Wykonanie:
- Pomidory myjemy dokładnie i kroimy na mniejsze elementy. Wrzucamy je do blendera.
- Dodajemy odrobinę wody. Dokładamy przyprawy.
- Całość mieszamy na gładką masę.
- Dodajemy obrany czosnek.
- Mieszamy. Przecier jest gotowy do podania. Przed tym możemy go lekko podgrzać.
Szakszuka - przepis. Afrykańska kuchnia na polskim stole
Jak widać, przecier pomidorowy możemy wykonać na wiele sposobów. Jest on wspaniałym dodatkiem do spaghetti lub klasycznej zupy pomidorowej. Domowy przecier dostarczy nam mnóstwa witamin i minerałów.
Zobacz też: Sos pomidorowy do pizzy na bazie passaty. Przepis, który zajmie tylko kilka chwil