Przecier pomidorowy na zimę - najlepiej smakuje, gdy przygotujesz go latem

Przecier pomidorowy na zimę to typowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej spiżarni. Możemy dodawać go do wielu potraw lub traktować jako główny składnik dania. Dowiedz się, jak wykonać domowy przecier pomidorowy.

Jak zrobić przecier pomidorowy w wersji domowej?

Jak zrobić przecier pomidorowy, aby był smaczny, ale i zdrowy? Zazwyczaj przecier kojarzy nam się z mnóstwem konserwantów i innych szkodliwych składników. Na szczęście nie musi tak być. Przecier możemy wykonać samodzielnie. Najlepiej z ekologicznych pomidorów z własnego przydomowego ogródka. Poniżej podamy kilka receptur, które są dobre nawet dla kucharzy - amatorów. Oto jeden z nich:

Klasyczny przecier pomidorowy w domowym wariancie:

Składniki:

  • około 2 kilogramów pomidorów najlepiej malinowych
  • 1 łyżka soli oraz cukru
  • odrobina wody

Wykonanie:

  1. Pomidory dokładnie umyj i wyparz.
  2. Następnie obierz ze skórki. Dalej pokrój na mniejsze elementy.
  3. Następnie pokrojone pomidory umieszczamy w garnku z grubym dnem i dolewamy wody.
  4. Doprawiamy przyprawami. Całość dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Tak trzymamy na ogniu do czasu, aż pomidory rozpadną się.
  6. Następnie ściągamy z ognia. Musimy chwilę odczekać, a później przystępujemy do miksowania na jednolitą masę.
  7. Nasz przecier jest gotowy. Możemy przełożyć go do wyparzonych słoików i zawekować.

Passata pomidorowa. Zdjęcie ilustracyjnePassata pomidorowa. Z czego przygotować i do czego wykorzystać?

Jak zrobić przecier z pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku - przepis w kilku krokach

Jak zrobić przecier z pomidorów wzbogacony o aromatyczne przyprawy i inne warzywa? To proste! Ponadto takie przecier wykonamy w bardzo szybkim czasie, zatem jest to znakomita wersja dla zabieganych. Przepis na przecier pomidorowy z dodatkiem czosnku i bazylii znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 2-2,5 kilograma pomidorów - najlepiej ekologicznych
  • 1 główka czosnku
  • świeża bazylia 
  • przyprawy: sól, cukier, czosnek suszony, suszone pomidory, pieprz, bazylia

Wykonanie w kilku krokach:

  1. Pomidory myjemy, następnie kroimy.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Pomidory umieszczamy w garnku i dodajemy czosnek oraz przyprawy.
  4. Dodajemy umytą i posiekaną bazylię.
  5. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy na małym ogniu.
  6. Następnie blendujemy.
  7. Przecier pomidorowy własnej roboty jest gotowy do spożycia.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Szybki przepis na przecier pomidorowy bez konieczności długiego gotowania

Szybki przepis na przecier pomidorowy to doskonała alternatywa ekspresowego obiadu lub kolacji. W ostatnim czasie bardzo popularne stało się podawanie tego typu przecieru z makaronem z cukinii. Przepis na ekspresowy przecier pomidorowy znajduje się tutaj:

Do wykonania go będziemy potrzebować:

  • 1 kg pomidorów świeżych
  • garść suszonych pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina wody
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano, papryka słodka wędzona, pieprz

Wykonanie:

  1. Pomidory myjemy dokładnie i kroimy na mniejsze elementy. Wrzucamy je do blendera.
  2. Dodajemy odrobinę wody. Dokładamy przyprawy.
  3. Całość mieszamy na gładką masę.
  4. Dodajemy obrany czosnek.
  5. Mieszamy. Przecier jest gotowy do podania. Przed tym możemy go lekko podgrzać.

SzakszukaSzakszuka - przepis. Afrykańska kuchnia na polskim stole

Jak widać, przecier pomidorowy możemy wykonać na wiele sposobów. Jest on wspaniałym dodatkiem do spaghetti lub klasycznej zupy pomidorowej. Domowy przecier dostarczy nam mnóstwa witamin i minerałów.

Zobacz też: Sos pomidorowy do pizzy na bazie passaty. Przepis, który zajmie tylko kilka chwil

Więcej o: