Ryba po japońsku - pyszne danie na wyjątkową okazję. Jak ją przygotować?

Ryba po japońsku jest prosta w przygotowaniu. Szukasz pomysłu na wyszukane danie, które sprawi, że wieczór będzie naprawdę udany? Sprawdź nasz pyszny przepis na rybę po japońsku i szykuj się na prawdziwą symfonię smaku.

Przepis na rybę po japońsku- soczysta uczta zmysłów 

Przepis na rybę po japońsku odczarowuje mdłe oblicze ryby. Każdy, kto szuka wyjątkowego dania, będzie zachwycony poniższą recepturę. Co ważne, przygotowanie nie jest trudne i można je z powodzeniem wykonać dokładnie tego samego dnia, w którym planujemy kameralne przyjęcie lub romantyczną kolację tylko we dwoje. Potrzebne składniki oraz dokładny przepis na rybę po japońsku znajdziesz poniżej. 

Smażona rybaSmażona rybka nad morzem to mus? Sprawdzamy, czy przypadkiem nie zaszkodzi

Ryba po japońsku. Przepis: etap 1 zakupy 

Przygotowanie tego dania wymaga zarówno składników potrzebnych do przyrządzenia ryby, jak i zalewy. Zdecydowanie dobrym pomysłem będą wcześniejsze zakupy, na przykład na jeden dzień przed planowaną kolacją. Pełną listę produktów znajdziesz poniżej. 

Składniki, których będziemy potrzebować do przygotowania ryby:

  • filet ulubionej ryby- 1 kg 
  • cebula- 2 sztuki 
  • ogórki konserwowe- 1 słoik 
  • papryka konserwowa- 1 słoik 
  • przyprawa warzywna 
  • jajka- 3 sztuki
  • olej
  • mąka 
  • bułka tarta 

Oto składniki, z których wykonamy zalewę:

  • woda- 2 szklanki 
  • olej- pół szklanki 
  • koncentrat pomidorowy- mały słoiczek 
  • keczup- 4 łyżki stołowe 
  • cukier- 4 łyżki stołowe 
  • ocet- 4 łyżki stołowe 
  • sól, pieprz 
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Ryba po japońsku. Przepisy: etap II przygotowanie 

Przepisy na rybę po japońsku wbrew pozorom nie są skomplikowane. Nasza propozycja zdecydowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jedyne, z czym trzeba się liczyć, to konieczność wcześniejszego rozmrożenia filetów. Można to zrobić na przykład z samego rana przed pracą lub wieczorem przenieść rybę z zamrażalnika do lodówki. 

Przedstawiamy przepis na rybę po japońsku:

  1. Na dobry początek należy pokroić obraną cebulę w kostkę. 
  2. Następnie w słupki kroimy paprykę i ogórki.
  3. Filety należy rozmrozić i jeśli są duże, przekroić na pół. 
  4. W kolejnym kroku płuczemy rybę i posypujemy przyprawą. 
  5. Tak przygotowaną rybę należy na kilka minut odstawić. 
  6. Po upływie tego czasu obtaczamy rybę w mące, jajku i bułce. 
  7. Przygotowane filety należy podsmażyć z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. 
  8. Na koniec rybę odsączamy na ręcznikach papierowych. 
  9. Składniki na zalewę należy zalać wodą, następnie podgrzać i gotować przez parę minut. 
  10. Ostatni etap to ułożenie warzyw i ryby warstwami oraz zalanie tej konstrukcji ostudzoną zalewą.

pstrąg z piekarnika w folii, zdjęcie ilustracyjnePstrąg z piekarnika w folii to pomysł na obiad, który przygotujesz w 30 minut

Jaka ryba będzie najlepsza?

Zastanawiasz się, jaka ryba będzie najlepsza do przepisu na rybę po japońsku? Zawsze wybieramy świeże filety rybne bez skóry i ości. Do powyższego przepisu najlepiej sprawdzą się filety z dorsza, mintaja, miruny lub morszczuka.

Zobacz też: Ryba po grecku - przepis tradycyjny czy nowoczesny? Wybierz, co lubisz!

Ryba po japońsku - kcal

A ile kcal ma ryba po japońsku? 100 g takiej potrawy ma ok. 105 kcal.

Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia

Więcej o: