Przepis na rybę po japońsku odczarowuje mdłe oblicze ryby. Każdy, kto szuka wyjątkowego dania, będzie zachwycony poniższą recepturę. Co ważne, przygotowanie nie jest trudne i można je z powodzeniem wykonać dokładnie tego samego dnia, w którym planujemy kameralne przyjęcie lub romantyczną kolację tylko we dwoje. Potrzebne składniki oraz dokładny przepis na rybę po japońsku znajdziesz poniżej.
Przygotowanie tego dania wymaga zarówno składników potrzebnych do przyrządzenia ryby, jak i zalewy. Zdecydowanie dobrym pomysłem będą wcześniejsze zakupy, na przykład na jeden dzień przed planowaną kolacją. Pełną listę produktów znajdziesz poniżej.
Składniki, których będziemy potrzebować do przygotowania ryby:
Oto składniki, z których wykonamy zalewę:
Przepisy na rybę po japońsku wbrew pozorom nie są skomplikowane. Nasza propozycja zdecydowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jedyne, z czym trzeba się liczyć, to konieczność wcześniejszego rozmrożenia filetów. Można to zrobić na przykład z samego rana przed pracą lub wieczorem przenieść rybę z zamrażalnika do lodówki.
Przedstawiamy przepis na rybę po japońsku:
Zastanawiasz się, jaka ryba będzie najlepsza do przepisu na rybę po japońsku? Zawsze wybieramy świeże filety rybne bez skóry i ości. Do powyższego przepisu najlepiej sprawdzą się filety z dorsza, mintaja, miruny lub morszczuka.
Zobacz też: Ryba po grecku - przepis tradycyjny czy nowoczesny? Wybierz, co lubisz!
A ile kcal ma ryba po japońsku? 100 g takiej potrawy ma ok. 105 kcal.
Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia