Kluski lane - proste, szybkie i smaczne. Przepis na kluski lane

Kluski lane to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kojarzymy je jako prostą potrawę przygotowywaną na mleku. Można jednak pokusić się o podanie ich w inny sposób. Jaki? Podpowiadamy.

Za co lubimy kluski lane?

Kluski lane goszczą w wielu domach ze względu na swoją prostotę. Potrzeba bardzo niewiele składników i czasu po to, żeby je przyrządzić. Mogą się też okazać wybawieniem we wszystkich tych sytuacjach, kiedy zabraknie makaronu lub ryżu. Stanowią przecież dobry dodatek do zup, wcale nie tylko mlecznych, który można przygotować ze składników znajdujących się w każdej domowej spiżarni. Kluski lane można wykorzystywać do zupy mlecznej, ale też rosołu, pomidorowej czy ogórkowej.  

Szpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]. Zdjęcie ilustracyjneSzpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]

Kluski lane - przepis, który warto znać

Jak zrobić kluski lane? Przepis na nie jest bardzo prosty. Czego potrzeba nam do ich przygotowania? Składniki to:

  • 2 jaja
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • nieco soli i pieprzu do smaku
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Jak zrobić lane kluski na mleku? Poznaj przepis!

Jak zrobić ciasto na kluski lane? Przepis wymaga zbicia jajek do naczynia, w którym można będzie je dokładnie trzepać razem z przyprawami. Następnie należy dodać mąkę. Konieczne jest jej mieszanie do uzyskania gładkiej masy. 

Kluski lane gotuje się bezpośrednio w zupie - choćby rosole lub zupie mlecznej. Możemy jednak przygotować je także na wodzie, później odcedzić i podawać w inny sposób. Należy je gotować ok. 2 min. Pamiętajmy, że ilość mąki przekłada się na grubość klusek. Z reguły zaleca się robienie ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Na wodę, mleko lub zupę wylewa się je cienkim strumieniem. 

Jak zrobić kluski lane w ciekawszym wydaniu?

Jak zrobić kluski lane o nieco ciekawszym wyglądzie i smaku? Fakt, że ten dodatek jest bardzo prosty w wykonaniu, nie zaprzecza możliwości jego dowolnej modyfikacji. W jaki sposób można ulepszyć kluski lane? Przede wszystkim można stosować dodatki koloryzujące i smakowe. Dzięki nim zmieni się wygląd klusek. Klasycznym przykładem takiego dodatku jest kurkuma barwiąca ciasto na żółto. Podobnie może zadziałać odrobina szpinaku lub soku z buraka. Inny smak kluskom lanym nadamy dzięki dodatkowi szczypiorku lub pietruszki. Jeśli ktoś lubi dodatki do zup na ostro, to z pewnością doceni kluski lane z chili. 

Kluski lane na mleku z owocami lub dynią

Klasyczne kluski lane na mleku można także wzbogacić o dodatek w postaci owoców lub dyni. Idealnie nadają się do tego np. suszone morele. Wówczas dodatki kroi się w drobne paski lub kostkę i dodaje do gotującego się mleka na równi z kluskami. Z pewnością taka wersja zupy mlecznej bardziej posmakuje dzieciom.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Zdj. ilustracyjneZupa pomidorowa z rosołu i kluski lane to mix idealny

Lane kluseczki z serka homogenizowanego

W jaki jeszcze sposób można dokonać modyfikacji przepisu? Lane kluseczki z serka homogenizowanego to prosty sposób na to, żeby dodatek ten był bardziej puszysty i delikatny. Również ta wersja może być zrobiona z myślą o dzieciach. Sposób jej przygotowania nie odbiega od tradycyjnych klusek, ale nieco zmienia się zestaw potrzebnych składników. Chodzi o:

  • 2 jajka
  • szklankę mąki
  • serek homogenizowany naturalny
  • sól do smaku

Z racji na bardziej delikatną konsystencję można je nie tylko wykorzystywać do zup, ale też podawać na słodko z cukrem lub konfiturą i śmietaną. 

Zobacz też: Kluski ziemniaczane: rodzaje i przepisy. Zrób na obiad pyszne kluchy i zachwyć domowników

Więcej o: