Potrawy wigilijne w Niemczech, czyli co trafia na stół świąteczny u naszych sąsiadów

Potrawy wigilijne w Niemczech zdecydowanie różnią się od tych znanych z naszych tradycyjnych stołów. Co króluje podczas świąt u naszych zachodnich sąsiadów? Bez jakich przysmaków nie mogą obejść się święta w Niemczech?

Jakie potrawy wigilijne w Niemczech pojawiają się na stołach? Zwyczaje i tradycja

Potrawy wigilijne w Niemczech, podobnie jak w Polsce są niezwykle istotnym elementem tradycji bożonarodzeniowej. Za naszą zachodnią granicą święta te są równie ważne jak u nas, a okres je poprzedzający jest niezwykle barwny i przyjemny m.in. dzięki tradycyjnym jarmarkom urządzanym w miastach i miasteczkach na terenie całych Niemiec. Da się zauważyć wiele podobieństw w tradycjach świątecznych polskich i niemieckich, mimo że bardzo duży odsetek chrześcijan na zachodzie przynależy do kościoła ewangelickiego. 

Niemcy podobnie jak my, na cztery tygodnie przed wigilią rozpoczynają okres przygotowań zwany Adwentem. Każdej niedzieli zapalana jest tam kolejna świeca w wieńcu adwentowym, tak aby przed samą wigilią płonęły wszystkie cztery. W Niemczech bardzo popularne jest darowanie dzieciom kalendarzy adwentowych kryjących w sobie 24 łakocie lub drobne upominki na każdy dzień adwentu. 

W okresie tym w domu pojawia się także drzewko świąteczne. To właśnie z Niemiec pochodzi zwyczaj przystrajania go na święta. Wywodzi się on z pogańskich rytuałów, jednak bardzo szybko został zaadaptowany do potrzeb obchodów o chrześcijańskim charakterze.

Jakie potrawy wigilijne w Niemczech trafiają na stoły? Są zupełnie inne niż te, które znamy z własnych domów. 

WigiliaPotrawy wigilijne dla dzieci - co podać dzieciom na wigilię?

Dania wigilijne w Niemczech. Opłatek i inne tradycje

W Polsce tradycyjna wieczerza rozpoczyna się od dzielenia się opłatkiem. Tego zwyczaju nie ma u naszych zachodnich sąsiadów. Na ich stole nie ma także dodatkowego nakrycia dla zbłąkanego wędrowca. Dania wigilijne w Niemczech także są inne niż te, które znamy z naszej rodzimej tradycji. 

Na wigilijnej wieczerzy za zachodnią granicą jest skromnie, ale nie postnie. Niemcy jedzą wtedy sałatkę kartoflaną i pieczoną kiełbasę. Na bardziej wystawne i obfite posiłki należy zaczekać do kolejnego dnia. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Tradycyjne potrawy wigilijne w Niemczech. Co podawane jest w święta?

Tradycyjne potrawy wigilijne w Niemczech nie są liczne. Dopiero w dniu Święta Bożego Narodzenia niemieckie stoły zaczynają uginać się od wyśmienitych potraw, które dogodzą nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. 

Na stole oprócz pieczonej gęsi nadziewanej jabłkami znajdziemy również dziczyznę i kiełbasy pieczone, a także potrawy na bazie kapusty kiszonej, co upodabnia niemieckie menu nieco do polskiego, gdzie też króluje kapusta z grochem lub w postaci nadzienia do pierogów

Jeśli chodzi o słodkości, to na żadnym niemieckim stole w święta nie może zabraknąć drożdżowej strucli z bakaliami (Weihnachtsstollen), a także imbirowych ciasteczek (die Plätzchen).

Tradycyjnie dorosłe osoby raczą się w tym okresie grzanym winem z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Ciasto z makiemCiasto z makiem. Przepis na makowiec na kruchym cieście

Potrawy wigilijne w Niemczech. Lista

Lista potraw wigilijnych w Niemczech jak widać wyżej, nie jest zbyt długa. Dopiero w świątecznym dniu można sobie pozwolić na nieco więcej w kwestiach kulinarnych. Niemcy lubią dobrze zjeść w tym czasie, dlatego na ich stołach pojawiają się zarówno mięsa jak i inne produkty najwyższej jakości. Kulminacyjnym momentem świąt jest obiad, na którym gromadzą się wszyscy goście i zajadają przygotowane przez gospodarzy smakołyki, wśród których prym wiodą pieczone mięsa. Jak widać u naszych sąsiadów nie ma tradycji serwowania ryb - spotkać za to można na stole drób i dziczyznę.

Zobacz też:  Uszka z grzybami. Jak przygotować uszka, które trafią do wigilijnego barszczu?

Więcej o: