Sos winegret: uniwersalny dodatek do wielu dań. Sekretem sosu jest dokładne połączenie składników

Sos winegret jest idealnym dodatkiem do wielu sałatek, zarówno tych najprostszych, jak i bardziej wyszukanych. Do jego przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników, a klasyczny przepis można dowolnie modyfikować. Sprawdzamy, jak zrobić sos winegret.

Jak zrobić sos winegret?

Warto wiedzieć, jak zrobić sos winegret samodzielnie w domu, bez konieczności kupowania gotowego produktu. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigrette, które oznacza ocet, nic więc dziwnego, że jednym z głównych składników dressingu jest właśnie ocet winny. Sos winegret nie jest sosem skomplikowanym, składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy, że wymieszamy oliwę z oliwek z octem w proporcjach 3:1 (czyli na 3 części oliwy damy 1 porcję octu) i dodamy odpowiednie przyprawy, a otrzymamy klasyczny sos winegret. Należy jednak pamiętać, że sekretem tegoż sosu jest dokładne połączenie składników. Do tego celu najlepiej użyć małego słoiczka, wlać do niego najpierw ocet, dodać przyprawy, energicznie wymieszać, a na sam koniec dodać oliwę z oliwek i potrząsać słoikiem przez kilkanaście sekund. We francuskiej wersji sosu winegret, obok octu winnego i oliwy z oliwek, znajdzie się również musztarda sarepska, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. I w tym przypadku konieczne będzie dokładne wymieszanie składników. Patentem na skuteczność jest dodanie oliwy na samym końcu. Warto też wiedzieć, że do każdej wersji sosu winegret można dodać swoje ulubione siekane zioła. Może to być koperek, natka pietruszki, szczypiorek czy kolendra, ostrości sosowi doda drobno siekana papryczka chili.

Sos winegret: przepis

Jak krok po kroku przyrządzić sos winegret? Przepis na klasyczny domowy sos winegret jest niezwykle prosty.

Przepis podstawowy

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Do niedużego naczynia wlać ocet, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, mieszać aż do połączenia się składników. Do zrobienia większej ilości sosu użyć wielokrotności podanych ilości składników.

Wersja francuska

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w niewielkim słoiczku, dokładnie wymieszać, dodać oliwę, zakręcić słoiczek i potrząsać nim tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.

Przepis klasyczny bez octu

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Postępować jak w przypadku przepisu podstawowego, zastępując ocet sokiem z cytryny.

Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]

Sos winegret z miodem

Interesującą wersją dressingu jest sos winegret z miodem. Oto przykłady:

Wersja 1

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 1,5 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu (może być wielokwiatowy),
  • pół ząbka czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Czosnek posiekać bardzo drobno, rozetrzeć końcem noża, przełożyć do naczynia, posypać solą. Dodać miód i wszystko razem rozetrzeć. Dolać sok z cytryny lub ocet i dodać pieprz do smaku, wymieszać. Dolać oliwę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Wersja 2

Składniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 40 ml octu jabłkowego lub świeżo wyciśnięty sok z dużej cytryny,
  • 2 łyżeczki miodu (można ewentualnie zastąpić syropem klonowym),
  • 1 łyżeczka musztardy (dla miłośników ostrzejszych smaków – Dijon, dla osób preferujących łagodniejsze smaki – zwykła lub francuska),
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

W naczyniu umieścić musztardę, miód, ocet lub sok z cytryny oraz przyprawy, wymieszać. Dodać oliwę (najlepiej delikatną) i mieszać do dokładnego połączenia składników.

Sos winegret do sałatki

Sos winegret do sałatki używany jest stosunkowo często. Jego klasyczna wersja pasuje zwłaszcza do najprostszych sałatek, komponowanych z różnych rodzajów sałat (rzymskiej, masłowej, lodowej, rukoli), cebuli, papryki, ogórka czy młodych listków szpinaku. Sos winegret z dodatkiem miodu sprawdzi się z kolei w sałatkach o większej ilości składników, często takich, które zawierają w swoim składzie owoce lub podsmażoną pierś kurczaka. Sos winegret z dodatkiem musztardy lekko wyostrzy smak sałatki, dlatego szczególnie dobrze pasował będzie do sałatek z dodatkiem cebuli, rzodkiewki czy jajka na twardo. Klasyczny sos winegret podkreśli smak sałatki z piersi kurczaka, sałaty, selera naciowego, pomidora i grzanek czosnkowych, a także idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki z awokado, rukoli, wędzonej makreli i czerwonej cebuli. Jeśli planujemy lekką sałatkę z kompozycji sałat, pomidorów i ogórka, zdecydujmy się na musztardowy sos winegret. Sos można jednak przygotować w bardziej oryginalny sposób, modyfikując nieco przepis:

Bazyliowy dressing

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki świeżej, siekanej bazylii,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Posiekane orzechy i bazylię włożyć do słoiczka, zalać octem balsamicznym, dodać sól i pieprz, wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, zakręcić słoiczek i potrząsać do wymieszania składników.

Zobacz też: Sos pomidorowy do pizzy na bazie passaty. Przepis, który zajmie tylko kilka chwil

Więcej o: