Co zrobić z młodej kapusty? Wiosenny smak w różnych odsłonach

Co zrobić z młodej kapusty? Okazuje się, że ten wiosenny produkt można przygotować na kilka sposobów. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy delikatnych smaków, jak i wielbiciele wędzonki.

Co zrobić z młodej kapusty?

Co zrobić z młodej kapusty, by danie było smaczne i nawiązywało do specyfiki wiosennej kuchni? Smaczny obiad z niezbyt dużą liczbą kalorii jest tu dosłownie na wyciągnięcie ręki. Można sobie na niego pozwolić dzięki wykorzystaniu stosunkowo niewielkiej liczby składników, gdzie królują te sezonowe. Młoda kapusta z koperkiem to jeden z wiosennych smaków, który można z łatwością przygotować w domu. 

Dlaczego warto postawić właśnie na to danie? Okazuje się, że prozdrowotne zalety ma nie tylko kapusta kiszona, ale nie brakuje ich również jej świeżej odmianie. Przede wszystkim kapusta dobrze działa na układ nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B. Wspomaga trawienie i poprawia wzrok dzięki witaminom A i H. Dodatkowo można docenić jej właściwości wspomagające krzepnięcie krwi i spowalniające starzenie (witaminy K i E). Warto także pamiętać o zawartości błonnika korzystnie wpływającego na pracę układu pokarmowego, ale również cennych minerałów (magnezu, potasu, fosforu, sodu i żelaza).

Młoda kapusta z koperkiem - przepis

Jak przygotować młodą kapustę z koperkiem? To z pewnością najprostsza wersja jeśli chodzi o to danie. Trzeba przyznać, że nie jest ono przesadnie skomplikowane i zawiera niezbyt dużo składników. Potrzebne będą więc:

  • 1 główka młodej kapusty;
  • 1 pęczek świeżego koperku;
  • 100 g masła;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 200 ml wody.

Oczywiście można też postawić na dodatkowe przyprawy takie, jakie najbardziej lubimy. Od czego zacząć przygotowywanie młodej kapusty z koperkiem? Pierwszą akcją będzie dokładne obejrzenie podstawowego warzywa i usunięcie odstających liści, które po ugotowaniu byłyby łykowate i niesmaczne. Usuwamy też głąb, resztę należy poszatkować na drobne kawałki. Tak przygotowaną kapustę zalewa się wodą i gotuje pod przykryciem przez ok. 20 min. Po ugotowaniu należy dołączyć masło, ocet jabłkowy i doprawić. Następnie gotujemy przez ok. 3 min po to, by masło mogło się rozpuścić, nadając potrawie delikatnego smaku. 

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Młoda kapusta z boczkiem

Jak przygotować to danie w nieco bogatszej wersji? Wielbiciele wędzonych smaków mogą tu postawić na młodą kapustę z boczkiem. Wędzone mięso wprawdzie uczyni potrawę bardziej kaloryczną, ale też nada jej specyficznego smaku. Wydaje się, że w przypadku takiej ilości składników dobrym podejściem będzie dodanie ok. 300 g wędzonego boczku. Należy go wcześniej drobno pokroić i usmażyć na patelni wraz z niewielką cebulką.

Przepisy na młodą kapustę na bogato, ale wege

Jak jeszcze można zmieniać przepisy na młodą kapustę, by całość prezentowała się w bardziej okazały sposób? Danie można wzbogacić nie tylko wędzonym boczkiem lub kiełbasą, ale również przy wykorzystaniu składników wegańskich. Przykładem niech będzie dodatek wędzonego tofu. Dobrze usmażone, będzie przypominało właśnie boczek. Dodatkowo również nada potrawie posmaku wędzonki, który wiele osób bardzo sobie ceni.

Zobacz też: Tęsknisz za młodą kapustą? Nie musisz czekać do czerwca - pomoże prosty przepis z pekinką. Smak niemal identyczny

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.