Chaczapuri to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, którego nie sposób nie spróbować, będąc w Gruzji. Istnieje kilka legend na temat tego, kto i kiedy wymyślił chaczapuri. Niektórzy twierdzą, że placek ten po raz pierwszy przygotował Chacza ze Swanetii i danie nosi nazwę na cześć swojego twórcy. Inni utrzymują, że powstanie potrawy związane jest z przedchrześcijańskimi wierzeniami Gruzinów, gdyż chaczapuri przypomina kształtem słońce – gruziński symbol narodowy. Z całą pewnością jednak nazwa potrawy powstała przez połączenie dwóch gruzińskich słów: chaczo oznaczającego twaróg oraz puri znaczącego chleb. Chaczapuri oznacza więc dosłownie ''chleb z twarogiem'' i rzeczywiście jest to zapiekany placek z serem, występujący w kilku różniących się od siebie odmianach, związanych często z konkretnym regionem Gruzji.
Chaczapuri z serem to najczęstsza postać tej popularnej gruzińskiej potrawy. Chcąc przyrządzić chaczapuri z serem, możemy np. sięgnąć po przepis na chaczapuri imeruli, czyli chaczapuri imeretyńskie. Jest to okrągły placek z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym, nazywany czasem gruzińską pizzą. Potrzebne będą:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem, olejem i rozdrobnionymi drożdżami. Dolać ciepłej wody, wymieszać i długo wyrabiać ciasto, ostatecznie formując z niego kulę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum 60 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ser zetrzeć na tarce lub rozdrobnić i dodać surowe jajko, całość mieszać do uzyskania twarogowej konsystencji. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę. Na posypanej mąką stolnicy rozłożyć kulki ciasta, lekko spłaszczyć je ręką, posypać odrobiną mąki. Do każdej ugniecionej kulki dać 3-4 łyżki stołowe farszu serowego. Następnie zawinąć masę ciastem tak, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Delikatnie rozwałkować ciasto z serem, nadając mu kształt okrągłego, niezbyt cienkiego placka. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni Celsjusza. Można również usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu – smażyć należy z obu stron. Podawać gorące, można posmarować od góry masłem.
Chaczapuri adżarskie (inaczej chaczapuri adżaruli) to również niezwykle popularna odmiana tej gruzińskiej potrawy. Serwowana jest w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Do przygotowania ciasta potrzebne będą te same składniki, co w przypadku chaczapuri imeruli. Na farsz natomiast należy przygotować:
W oryginalnym chaczapuri adżarskim farsz robi się z sera imeruli, w Polsce trudno go dostać, można więc zastąpić go mieszanką serów (zamiast podanej opcji może to być np. mieszanka mozzarelli, bryndzy i sera korycińskiego). Mając już wyrobione i wyrośnięte ciasto należy podzielić je na cztery kawałki, każdy uformować w dłoniach w kulę, ułożyć je na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką bawełnianą na 30 minut umieszczając w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu. W tym czasie zetrzeć na tarce żółty ser i pokruszyć pozostałe sery. Po upływie pół godziny każdą kulę ciasta rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Na każdy wyłożyć porcję tartego sera, podwinąć ciasto z obu stron zostawiając wolny środek, niezawinięty brzeg zwinąć do siebie i złączyć, podobnie postąpić z drugim – ma powstać kształt łódki. Środek każdej łódki wypełnić farszem z kruszonego sera. Surowe chaczapuri przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć na 20 minut ściereczką bawełnianą, by jeszcze wyrosły. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220 stopni. Piec 15-20 minut na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół. Blaszkę z lekko rumianymi chaczapuri wyjąć z piekarnika i na środek farszu wyłożyć po jednym surowym jajku i po ok. 10 g masła. Włożyć blaszkę ponownie do pieca na około 5 minut, by białko się ścięło. Podawać z siekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki lub kolendrą.
Chaczapuri z mięsem pochodzi z regionu Swanetii i nazywa się kubdari. Przygotowuje się je niemal identycznie, jak chaczapuri imeruli, różni je jedynie farsz. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:
Mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy. Cebulę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, kolendrę posiekać, wszystko dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę. Dalej postępować jak w przypadku chaczapuri imeruli, piec nieco dłużej, około 20-25 minut.
Gruzińskie chaczapuri z reguły nadziewane jest serem, rzadziej mięsem. Istnieje jednak odmiana z regionu Raczy zwana lobiani lub chaczapuri raczuli, która zamiast sera ma w środku czerwoną fasolę. Sposób przyrządzania jest podobny, jak w przypadku chaczapuri z serem czy mięsem. Na farsz potrzebne będą:
Namoczoną fasolę zagotować, odcedzić pozostawiając w garnku odrobinę wody, ubić tłuczkiem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę, kolendrę lub natkę posiekać. Wszystko dodać do fasoli, przyprawić, dokładnie wymieszać. Dalej postępować jak w przypadku chaczapuri z serem, piec około 20 minut.
Zobacz też: Fasolka szparagowa z bułką tartą - dodatek do obiadu, którego nie może zabraknąć