-
Haps
-
Jak przygotować
- Klopsy wrzuciłam do słoika i zalałam tym. Tak powstał przysmak, który znika w kilka minut
Klopsy wrzuciłam do słoika i zalałam tym. Tak powstał przysmak, który znika w kilka minut
Przepis na soczyste klopsy zna chyba każdy, bo nie jest za bardzo skomplikowany. Założę się jednak, że takiej wersji nie poznał prawie nikt. Wysmażone pulpety wrzuca się do słoika, a później zalewa tą mieszanką. Po czasie wychodzą z tego pyszne kąski.
Do pewnego czasu uważałam, że klopsy robi się tylko w jeden sposób. Ten jeden sposób był wykorzystywany u mnie przez lata i nie zastanawiałam się, czy można zrobić je inaczej. Później trafiłam na ten przepis i oniemiałam, gdy zobaczyłam sposób przygotowywania. Z tej receptury wychodzą przepyszne klopsy, które można podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sałatek i dań głównych. Smakują jeszcze lepiej z dodatkiem kiszonych ogórków i z pieczywem. Wystarczy, że podsmażone pulpety wrzucisz do słoika i zalejesz zalewą octową.
Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]
Przepis na klopsiki w zalewie octowej
Składniki na klopsy
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- jajko,
- cebula,
- bułka kajzerka,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Składniki na zalewę
- 750 ml wody,
- 3/4 szklanki octu 10%,
- 3 łyżki cukru,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- duża cebula.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności namocz bułkę w wodzie lub w mleku. Mięso mielone przenieś do większej miski i dodaj do niego jajko. Dodaj do składników odciśniętą bułkę, a także startą na drobnych oczkach cebulę, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki dokładnie połącz z sobą, tworząc mięsną masę. Z mięsa formuj małe klopsy, o wielkości orzecha włoskiego. Każdego pulpeta obtocz w bułce tartej.
- Na patelni podgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, ułóż na nim klopsy. Smaż je z każdej strony na brązowy kolor.
- Teraz czas na przygotowanie zalewy. Wodę, ocet, cukier i przyprawy umieść w garnku, zagotuj, a po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Gotuj całość przez około 2-3 minuty.
- Wysmażone klopsiki przełóż do dużego, wyparzonego słoika i zalej gorącą zalewą.
- Klopsy pozostaw tak do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na co najmniej 24 godziny do lodówki. Po tym czasie są gotowe do podania lub przechowywania na później.
Komentarze (0)
Klopsy wrzuciłam do słoika i zalałam tym. Tak powstał przysmak, który znika w kilka minut
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!