Przepis na soczyste klopsy zna chyba każdy, bo nie jest za bardzo skomplikowany. Założę się jednak, że takiej wersji nie poznał prawie nikt. Wysmażone pulpety wrzuca się do słoika, a później zalewa tą mieszanką. Po czasie wychodzą z tego pyszne kąski.
Fot. Shutterstock, Auhustsinovich
REKLAMA
REKLAMA
Do pewnego czasu uważałam, że klopsy robi się tylko w jeden sposób. Ten jeden sposób był wykorzystywany u mnie przez lata i nie zastanawiałam się, czy można zrobić je inaczej. Później trafiłam na ten przepis i oniemiałam, gdy zobaczyłam sposób przygotowywania. Z tej receptury wychodzą przepyszne klopsy, które można podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sałatek i dań głównych. Smakują jeszcze lepiej z dodatkiem kiszonych ogórków i z pieczywem. Wystarczy, że podsmażone pulpety wrzucisz do słoika i zalejesz zalewą octową.
REKLAMA
Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]
Przepis na klopsiki w zalewie octowej
Składniki na klopsy
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
jajko,
cebula,
bułka kajzerka,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta,
olej do smażenia.
Składniki na zalewę
750 ml wody,
3/4 szklanki octu 10%,
3 łyżki cukru,
3 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
duża cebula.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności namocz bułkę w wodzie lub w mleku. Mięso mielone przenieś do większej miski i dodaj do niego jajko. Dodaj do składników odciśniętą bułkę, a także startą na drobnych oczkach cebulę, sól i pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie połącz z sobą, tworząc mięsną masę. Z mięsa formuj małe klopsy, o wielkości orzecha włoskiego. Każdego pulpeta obtocz w bułce tartej.
Na patelni podgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, ułóż na nim klopsy. Smaż je z każdej strony na brązowy kolor.
Teraz czas na przygotowanie zalewy. Wodę, ocet, cukier i przyprawy umieść w garnku, zagotuj, a po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Gotuj całość przez około 2-3 minuty.
Wysmażone klopsiki przełóż do dużego, wyparzonego słoika i zalej gorącą zalewą.
Klopsy pozostaw tak do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na co najmniej 24 godziny do lodówki. Po tym czasie są gotowe do podania lub przechowywania na później.