• Link został skopiowany

Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia, którą możesz zaserwować na śniadanie, obiad i kolację

Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia oznacza rodzinną ucztę. Zamiast gotowego produktu warto sięgnąć po tradycyjny przepis z musztardą. Tak przygotowaną pieczeń zaserwujesz na śniadanie, obiad oraz kolację. Szczegóły poniżej.
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia, którą możesz zaserwować na śniadanie, obiad i kolację. Zdjęcie ilustracyjne
istock / VeselovaElena

Szynka pieczona na święta - smaczne 3 w 1

Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań poprzedzonych długimi przygotowaniami w kuchni. Kulinarne rozwiązania typu 3 w 1 nie tylko pozwolą zaoszczędzić czas, ale też środki finansowe na zakupy. Szynka pieczona na święta to idealny przykład na to, jak za sprawą jednej pieczeni można przygotować wystawny obiad, szynkę na kanapki, czy konkretną wkładkę do sałatki. Poniżej znajdziesz przepis na szynkę pieczoną, pomysł na smakowitą aranżację świątecznej kromki oraz szybką sałatkę dla niespodziewanych gości. 

Szynka na Boże Narodzenie, a gotowy produkt 

Chociaż od kilku świątecznych sezonów sklepy kuszą nas prostym rozwiązaniem w formie gotowej szynki, którą wystarczy po prostu włożyć do piekarnika to i tak warto się postarać. Pieczenie szynki wieprzowej w domowym zaciszu oznacza świeży produkt oraz brak substancji konserwujących. Jak własnoręcznie przygotować kawałek mięsa wieprzowego do pieczenia? Poniżej znajdziesz łatwy przepis. 

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Szynka na święta - lista składników 

Produkty potrzebne do własnego wypieku można podzielić na mięso, składniki na solankę oraz marynatę. Pełną listę zakupów znajdziesz poniżej. 

Mięso:

  • Szynka wieprzowa - 1,5 kg, 

Solanka: 

  • cebula - 1 sztuka, 
  • czosnek - 6 ząbków, 
  • liście laurowe - 4 sztuki, 
  • goździki - 8 sztuk, 
  • ziele angielskie - 6 ziaren, 
  • sól - 4 łyżki stołowe,
  • pieprz czarny - 20 ziaren,
  • woda - 1,5 l. 

Marynata: 

  • musztarda - 1 słoiczek,
  • olej roślinny - 3 łyżki, 
  • suszony majeranek - 1 łyżka, 
  • czosnek - 3 ząbki, 
  • sól i pieprz.

Pieczenie szynki wieprzowej krok po kroku. Etap 1 - przygotowanie solanki 

  • Na początku należy przygotować solankę, w tym celu do dużego naczynia wlewamy 1,5 l zimnej wody. 
  • Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżone ząbki czosnku. 
  • W kolejnym kroku dodajemy przyprawy: goździki, liście laurowe, czarny pieprz, ziele angielskie i 4 łyżki soli.  
  • Do tak przygotowanej solanki wkładamy mięso, miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na dwie doby. 

Przepis na szynkę pieczoną. Etap 2 - przygotowanie marynaty 

  • Po upływie tego czasu należy wyjąć szynkę z solanki i ją osuszyć. 
  • Teraz czas na przygotowanie marynaty z musztardy, oleju, startego czosnku oraz soli i pieprzu.  
  • Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso, które później należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

Szynka pieczona na święta - przepis. Etap 3 - pieczenie 

  • Mięso pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40 minut. 
  • Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut. 
  • Przed podaniem upieczonej szynki należy odstawić mięso na 10 minut. Po upływie tego czasu szynka na święta jest gotowa! 

Szynka pieczona w musztardzie na świąteczne śniadanie 

Szynka na Boże Narodzenie na kanapach? Krucha szynka na świeżym pieczywie z odrobiną prawdziwego masła to kwintesencja tradycyjnej kanapki. A gdy dodamy do tego jajko sadzone oraz awokado i pomidora, to robi nam się królewska uczta o poranku. 

Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia na obiad 

Przepis na szynkę pieczoną nie jest trudny. Jak zaserwować ją w formie obiadu? Wystarczy pokroić grubsze plastry szynki na talerz. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę bulgur z dodatkiem sosu do pieczeni lub konfitury. W tym towarzystwie bardzo dobrze odnajdą się też kiszone ogórki. Szynka na Boże Narodzenie to pomysł na prosty i jednocześnie wykwintny obiad. 

Szynka pieczona w sałatce na niezapowiedzianą kolację 

Interesuje Cię szynka pieczona na święta na kolację? Przyda się przepis na sałatkę. Najlepiej zrobić ją z szynki pokrojonej w kostkę, selera ze słoika, tartego sera żółtego oraz kaparów z odrobiną majonezu. Serwujemy ją na tostach lub jako samodzielne danie. 

Zobacz też: Dania świąteczne muszą być wyjątkowe. Co zaserwować bliskim? Nadziewany schabik bije wszystko na głowę

Więcej o: