Aktualności
-
Jak zmieniało się jedzenie na studniówkach? Dewolaj nadal dumnie pręży pierś, ale były też kontrowersje. "Niektórzy się wstydzili"
Początek roku to nie tylko nawał postanowień noworocznych, które prawdopodobnie znaczna część osób porzuci w okolicach lutego, i przepełnione siłownie (w których prawdopodobnie też zrobi się luźnie...
-
Kupujesz gotowe dania? Dietetyczka radzi, które gotowce kupić w Biedronce
Jeśli żyjesz w ciągłym biegu, to z pewnością kupujesz w sklepach gotowe dania. Choć mają one powszechnie złą opinię, okazuje się, że nie wszystkie gotowce są takie straszne, jak je malują....
-
Zjadł aż 124 kebaby w miesiąc. Zdradził, jak się czuł. "Głodziłem się w pracy całe dnie"
Des Breakey to 36-letni mieszkaniec Manchesteru w Anglii. W grudniu ubiegłego roku mężczyzna postanowił wziąć udział w nietypowym wyzwaniu i przez 31 dni zjadł aż 124 kebaby. Brytyjczyk zrobił to,...
-
Chleb i ciastka z mąki ze świerszczy niedługo w każdym domu? Jest zgoda. A smak? "Daleko mu do orzechów"
Niedawno trafiliśmy w sieci na przepis na chleb z dodatkiem coli i już to wydało nam się dziwne. Tymczasem Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które zezwala na obrót na terenie UE produktami,...
-
Brejowata zupa za 6 tysięcy i pierogi lepsze niż babcine. Armia zwolenników i przeciwników Thermomixa w natarciu
Jeśli nie słyszeliście o urządzeniu kuchennym, jakim jest Thermomix, niektórzy pomyślą, że żyjecie pod kamieniem. Ostatnio w sieci rozpętała się żywa dyskusja na temat wad i zalet urządzenia....
-
Lody brzoskwiniowe były jej popisowym daniem. Ten, kto je zjadł, cierpiał katusze. "Wymierzyła we mnie widelec"
Siała prawdziwy postrach, niektóre gazety nazywały ją "najgroźniejszą kobietą Ameryki". Przedstawiano ją tak, jakby była odpowiedzialna za setki zgonów. W każdym domu, w którym pracowała, ludzie...
-
Kuchenny wyciskacz łez pokonany. Tiktoker pokazał, jak kroić cebulę bez płaczu. To zajmuje sekundy
Krojenie cebuli bardzo często wiąże się z płaczem, a za tym odruchem raczej nikt nie przepada. Jednak tiktoker udowodnił, że można to zrobić bez łez, a dodatkowo w kilka sekund. Jaki jest jego...
-
Lubisz flaki, lecz ich zapach cię odpycha? Tym sposobem pozbędziesz się go raz na zawsze
Flaki to polski przysmak, który ma swoją grupę miłośników. Jednak jednym z powodów dlaczego niektórzy nie chcą go nawet skosztować jest intensywny i nieprzyjemny zapach. Na szczęście w prosty sposó...
-
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa. Do dziś potrafią przyprawić o ciarki na plecach
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa - każdy z nas je ma. Złe wspomnienia bardzo często dotyczą potraw, które dziś zajadamy ze smakiem, jednak niektórych do tej pory nie tkniemy za wszel...
-
Odwiedziła restaurację sygnowaną nazwiskiem Magdy Gessler. Lokal nie zachwyca. "Powinien przejść rewolucję"
Redaktorka serwisu Plotek.pl, Anna Wójtowicz, postanowiła odwiedzić restaurację Polka, która sygnowana jest nazwiskiem Magdy Gessler. Spodziewała się, że skoro restauratorka prowadzi słynne na całą...
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Zapomnij o chrzanie i ćwikle
-
Jak śniadanie to jajecznica i kanapki? Nic takiego. Te jajka są o niebo lepsze
-
Co motywuje kobiety do pracy w branży motoryzacyjnej? [Podcast]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To jest dopiero żur. Siostra Anastazja używa przepisu, który trudno przebić
-
Kiedy sadzić cebulę? Niedługo będzie najlepszy moment
- Babka wielkanocna. Najlepszy przepis na ciasto z kilku prostych składników
- Czas jarzynowej mija. Najlepsza sałatka na Wielkanoc jest jak ogr - ma warstwy
- Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. Dodaj te warzywo, a będzie obłędna
- Ciasto na pierogi bez jajka. Już nie będą twarde jak kamień
- Wielkanoc ma smak barszczu, ale też i babki. Jogurtowa wersja znana jest od lat
-
Bulion znów wyszedł mętny? Da się go jeszcze uratować. Zastosuj babciną metodę z białkiem
Przygotowanie bulionu może być niemałym wyzwaniem nie tylko dla początkujących kucharzy. Pierwszym problemem może okazać się mętny wywar, który nie wygląda apetycznie. Na szczęście domowymi sposoba...
-
W Pizza Hut ruszył Festiwal Pizzy. Ceny? Zabójcze. Do tego jedna zmiana. "Dlaczego?"
Festiwal Pizzy w Pizza Hut to wydarzenie sezonowe, odbywa się zawsze na początku roku. Za określoną kwotę można wówczas zjeść tyle pizzy, ile się chce i da radę. Ceny tegorocznej edycji mrożą jedna...
-
Z tym domowym sposobem pozbędziesz się moli spożywczych raz na zawsze. Koszt? Zaledwie 3 zł
Mole to prawdziwe kuchenne utrapienie. Możemy je znaleźć w szafkach z żywnością, a czasem w niektórych opakowaniach z produktami. Pozbycie się ich jest często dużym wyzwaniem, jednak znamy sposób, ...
-
Bulgoczące mięso znów stało się viralem. Jego ruchy budzą niepokój. "Nie jestem pewien, czy chciałem to wiedzieć"
Filmik z bulgoczącym, czy też, jak piszą niektórzy, "tańczącym" mięsem znów poniósł się po sieci. Po raz pierwszy wideo trafiło do internetu w 2019. Teraz pojawiło się znów i znów przyprawiło wiele...
-
Tłusty czwartek 2023. Kto wymyślił to święto? Dlaczego tłusty czwartek jest w czwartek? Wyjaśniamy
Tłusty czwartek dla wielu osób jest ulubionym świętem w roku. Nawet mimo tego, że nie jest to dzień wolny od pracy. Zastanawialiście się jednak kiedyś, pomiędzy jednym pączkiem a drugim, dlaczego...
-
Tłusty czwartek 2023. Historia tego święta pączków i faworków jest bardziej zaskakująca, niż myślisz
Tłusty czwartek, czyli święto pączków i faworków zbliża się wielkimi krokami. To wyjątkowy dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jednak nie tylko na tym polega jego wyjątkowość. Tego...
-
Pokazał opakowanie płynu do naczyń. Cena ta sama a produktu mniej. Każdy orze jak może?
Gdzie nie spojrzeć, tam drożyzna, inflacja i Bóg wie, co jeszcze. Nie inaczej jest w sklepach. Ekonomista i analityk gospodarczy Rafał Mundry na Twitterze pokazał, jak producenci "nie dają się...
-
Jedna z najlepszych restauracji się zamyka. "Noma" woli stać się laboratorium i pracować nad kulinarnym Frankensteinem
Duńska restauracja Noma przyzwyczaiła swoich gości do zmian i innowacji, ale chyba nie aż takich, które mają zdarzyć się w 2024 roku. Prestiżowa restauracja odznaczona trzema gwiazdkami Michelin ma...
-
Te lodówki znajdziesz w wielu miastach. Może z nich skorzystać każdy, ale pod jednym warunkiem. Jest bardzo ważny
Lodówki społeczne zagościły w wielu miejscach, a odwiedzenie i skorzystanie z ich zawartości jest możliwe dla każdego. Kluczowe jest, aby pamiętać o zasadach, które obowiązują w tych punktach. Jede...
-
Czy wiesz, co jesz? Szybki quiz kulinarny dla obytych [Materiał promocyjny]
-
Zamówiła na obiad dwa placki. Nie tylko paragon ją zaskoczył. "Może tego nie widać"
Paragony grozy są już wszędzie. Dziwne, że jeszcze nie wyskakują z lodówki. Tym bardziej więc warto pokazać, że kupowanie jedzenia i stołowanie się w restauracjach nie zawsze musi wiązać się z...
-
Krakowska restauracja najlepszą w Polsce i jedną z najlepszych na świecie. Prestiżowy konkurs wyłonił zwycięzcę
World Culinary Awards to coroczny program nagród kulinarnych przyznawanych restauracjom z całego świata. W tym roku mamy wyjątkowy powód do dumy - krakowska restauracja Fiorentina została ogłoszona...
-
Babcia uczy, jak robić rogaliki. Ten trik uratuje cały wypiek. "Przynajmniej nadzienie nie wychodzi"
Rogaliki to szybka, słodka przekąska, którą można znaleźć w każdej cukierni i sklepie. Jednak tych robionych w domu nie da się podrobić. Jest z nimi tylko jeden problem. W trakcie pieczenia całe...
-
Porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Twierdzi, że nie ma w nim witamin. To mit
Kucharz Piotr Ogiński porównał mleko UHT w kartonie z mlekiem w butelce. Jego zdaniem mleko UHT po poddaniu obróbce cieplnej traci cenne witaminy i jest "tylko białą wodą z dodatkiem wapnia". Ogińs...
-
Beata Kempa zachwyca się "polskim jedzeniem" na Orlenie. "Już niebawem gwiazdka Michelin"
Nie cichną echa afery paliwowej na Orlenie. Koszt benzyny pod podwyżce VAT nie zmienił się, co oznacza, że koncern pod koniec 2022 roku sprzedawał paliwo po zawyżonej cenie. Zwróciły na to uwagę i...
-
Na zdjęciu grzejnik, a w nim? Nietypowa skrzynka. "Retro mikrofalówka", "Ale by tam chleb wyrastał"
"Zawsze ciepła pizza", "Pojemnik na kota", "To chyba na ręczniki, żeby zimą ciepłe wyjąć" - to tylko niektóre z licznych komentarzy pod niedawnym postem Szwendacza Ulicznego na Instagramie....
-
Dodajesz ten składnik do placków ziemniaczanych? Być może zupełnie niepotrzebnie, bez niego będą lepsze
Placki ziemniaczane to popularne polskie danie, które przyrządzane jest w każdym domu. Jednak pomimo dobrych składników zdarza się, że wychodzą niesmaczne. Przyczyna? Jeden składnik - mąka. Pozbądź...
-
Belgijski dziennikarz zachwala Polskę. Urzekły go między innymi bary mleczne
Niedawno serwis CNN przygotował zestawienie miejsc, które trzeba odwiedzić w 2023 roku. Na pierwszym miejscu znalazła się Polska. Teraz kolejne zagraniczne medium zachwala nasz kraj. Dziennikarz...
-
Rok 2023 w gastronomii pod znakiem zapiekanek i kebabów. Szefowie kuchni: Czuć minimalizm
Chociaż rok 2023 przywitaliśmy niezwykle hucznie, zupełnie inaczej prognozuje się sytuację gospodarczą. Wiele wskazuje na to, że najbliższe miesiące będą wiązać się ze znacznymi podwyżkami. Szefowi...
-
Babciny trik na lepienie pierogów, o którym mało kto wie. "Takiego sposobu nie widziałam nigdy"
Wielu osobom przygotowywanie pierogów kojarzy się z wielogodzinnym staniem w kuchni i ich żmudnym lepieniem. Okazuje się, że można zrobić to dużo szybciej, sprytniej i to bez przesadnego brudzenia...
-
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Składnik farszu może niektórych zaskoczyć
Gołąbki klasycznie przygotowuje się z farszem z mięsa i ryżu. Niektórzy zastępują ten ostatni składnik kaszą gryczaną. Istnieje jednak również przepis, w którym do gołąbkowego nadzienia dodaje się...
-
Kupiła pięć pomidorów w Biedronce, paragon zwala z nóg. "Ile?!"
Od wielu miesięcy obserwujemy regularne wzrosty cen. Drożeje wszystko - od żywności, przez paliwo i prąd, do materiałów budowlanych oraz mieszkań. Skutki inflacji najwyraźniej widać podczas...
-
Pojechała na narty, teraz pokazuje paragony z restauracji. "Żeby to jeszcze było smaczne..."
Jedna z naszych czytelniczek spędzała przerwę świąteczną z rodziną na nartach. Po powrocie z urlopu podzieliła się nami zdjęciami paragonów z jednej z lokalnych restauracji. Na pierwszy rzut oka ce...
-
Placek z historią przyciąga do siebie tłumy. Jego sekret? Od 36 lat ta sama receptura
Grube drożdżowe ciasto i niezmienne od lat składniki. Tak dziś i od wielu lat prezentuje się placek, który kochają mieszkańcy Gdyni. Gdzie go znaleźć? W słynnej w całym mieście pizzerii "Gdynianka".
-
Kiedy tłusty czwartek 2023? W tym roku miłośnicy pączuszków będą czekać krócej
Boże Narodzenie jest ważne, Wielkanoc też, ale dla niektórych to tłusty czwartek ma pierwszorzędne znaczenie. Dzień, kiedy zjedzenie pączka na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację nie jest nicz...
-
Rozmrażasz wigilijne paszteciki na Nowy Rok? Nie popełniaj tego błędu bo zniszczysz cały ich smak
Wigilijne paszteciki u wielu z pewnością zostały zamrożone na czarną godzinę. Można je odmrozić po sylwestrowych zabawach, aby mieć szybką przekąskę. Ten jeden błąd może sprawić, że ich smak...
-
Sylwester w PRL-u. Co jadaliśmy i jak wyglądały prywatki 50 lat temu? Nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy
Wielkimi krokami zbliża się najważniejsza noc w roku, czyli wyczekiwany sylwester. Sylwestrowe szaleństwo jednak dziś wygląda zupełnie inaczej niż w czasach PRL. Czego nie mogło zabraknąć na stole ...
-
Obierki na ratunek piernikom. Nie musisz ich wyrzucać, gdy tylko zrobią się twarde
Świąteczne pierniczki stały się twarde jak kamień? Jeśli tak to nie wyrzucaj ich od razu do kosza. Istnieje sposób, aby ponownie smakowały tak jak prosto z piekarnika. Wystarczy dodać do nich troch...
-
Magda Gessler zaprasza na Sylwestra. Za menu degustacyjne "U Fukiera" zapłacimy niemal tyle, co państwo za dwoje dzieci
Końcówka grudnia to maraton świętowania - ledwo kończy się Boże Narodzenie, a już myślami jesteśmy przy sylwestrowej zabawie. Jeśli nie macie pomysłu, jak spędzić tę wyjątkową noc, jednym z rozwiąz...
-
Jak przechowywać wigilijne zupy? Spełnij kilka warunków, a będą świeże nawet przez kilka tygodni
Pozostałości z wigilijnej wieczerzy na pewno jeszcze można znaleźć w domowych lodówkach. Ich świeżość z godziny na godzinę jest coraz mniejsza, dlatego warto dowiedzieć się jak uchronić je przed...