Aktualności
-
Dlaczego napój z puszki smakuje inaczej niż z butelki? W tym przypadku liczy się wnętrze i nie chodzi o zawartość
Pewnie niektórzy z was mieli okazję przekonać się, że ten sam napój smakuje nieco inaczej, kiedy pije się go z puszki, a inaczej, kiedy sączymy go prosto z butelki. To wcale nie omamy smakowe, a...
-
Inflacja nie spada, więc powspominajmy. Chleb kosztował 1 zł. Dziś nie kupiłabym nawet okruchów
Ludzie lubią mówić, że "kiedyś to było, a teraz to nie ma". Czasem wypowiadamy to zdanie tylko w żartach, ale czasem jest to niestety sama, na dodatek przykra, prawda. Tak jest w przypadku cen, któ...
-
Wielkanoc u Gessler nie na każdą kieszeń. Żur za 75 zł, a pasztet jeszcze droższy. Cena połówki jajka też zwala z nóg
Zbliżająca się Wielkanoc zmusza nas do zastanowienia się, co postawić na świątecznym stole. Jeśli nie po drodze wam z gotowaniem, można sięgnąć po gotowe dania. W Delikatesach "U Fukiera" Magdy...
-
Widzisz to na etykiecie? Lepiej odłóż produkt. Których substancji unikać, a które tylko strasznie wyglądają? Wyjaśniamy
Kiedy idziemy do sklepu, zwykle sięgamy po ulubione produkty. Czasem spojrzymy na cenę i pojemność, żeby sprawdzić, czy coś opłaca się bardziej. Nie wszyscy mamy jednak nawyk czytania etykiet, a...
-
Kaha stara się żyć bez pieniędzy. Ania i Kamila jedzenia szukają w śmietnikach. "Nie ja powinnam się wstydzić"
- Niedawno znaleźliśmy z narzeczonym mnóstwo warzyw i owoców, m.in. 16 cukinii, 10 bakłażanów, 5 kg bananów. Spisaliśmy listę i sprawdziliśmy w sklepie, ile byśmy za to zapłacili. Wyszło nam ponad...
-
Wsiadł do samolotu i zamówił kurczaka. Po zjedzeniu nie mógł powiedzieć nic innego. Zaskakujące słowa
Wybierając się w podróż samolotem, zwraca się uwagę na komfort, który zapewniają linie lotnicze. Popularny youtuber sprawdził, jak wygląda to na pokładzie popularnego niemieckiego przewoźnika....
-
Widzisz tanie ogórki na targu? Uważaj, bo mogą być rosyjskie. "Nikt z tym nic nie zrobił"
Po agresji Rosji na Ukrainę Unia Europejska wprowadziła liczne sankcję, które miały uderzyć w rosyjską gospodarkę. Okazuje się jednak, że w Polsce nadal można kupić importowane z Rosji warzywa, m.i...
-
Jak nasze babcie radziły sobie bez Thermomixa? W ruch szły makutry i cuda-wianki
Trzeba przyznać, że rozwój technologii ułatwił życie w każdej płaszczyźnie, a najbardziej widać to w naszych kuchniach. Obecnie nie wyobrażamy sobie codziennego gotowania bez np. Thermomixa i innyc...
-
Kolejny kulinarny ranking i kolejne kontrowersje. Ludzie kłócą się o pierwsze miejsce, ale my pytamy "where pączki"?
Serwis Taste Atlas słynie z tego, że regularnie publikuje jedzeniowe rankingi. Zestawienia powstają na podstawie opinii użytkowników, więc, jak to bywa w przypadku tak subiektywnych ocen, zawsze...
-
Kupiła na lotnisku kawę z mlekiem. Zapłaciła jak za dwie. "Gorszej lury nie piłam"
Każdy, kto choć raz leciał samolotem, dobrze wie, że ceny na lotnisku są znacznie wyższe niż w innych miejscach. Niektórzy w związku z tym nigdy niczego tam nie kupują, inni mimo wszystko decydują...
-
Wygląda niepozornie, a smakiem przebija kultowe wypieki. Szarlotka się chowa
-
Jak się nie nabrać na owoce pryskane chemią? Mały szczegół w tym pomoże
-
Sezon ślubny w pełni. Jaką kreację wybrać, aby wyglądać zjawiskowo? Najnowsze trendyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najlepszy sposób na mszyce. Dwa warzywa sprawią, że owady znikną na dobre
-
Krupnik słynny w całym dekanacie. Gospodyni księdza dodaje ten składnik
- Kwaśniewski wspomina, jak piekł pizzę dla BOR-u. "Cały czas zasuwałem w kuchni"
- Holenderskie kotlety mielone są znakomite i bardzo sycące. Wypróbuj ten przepis
- Zupa szczawiowa Magdy Gessler i Roberta Makłowicza. Która lepsza?
- Wiesz kiedy sadzić truskawki? Lepiej się spiesz, bo to już ostatni moment
- Rozpoznasz te słynne ciasta po jednym kawałku? 11/11 zdobędą smakosze
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle
Koperek w pudełku po lodach - kto z nas nie natknął się na taką niespodziankę choć raz, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz gdy jesteśmy już dorośli, zdecydowanie bardziej doceniamy dobrodziejstw...
-
Katarzyna Bosacka o popularnym błędzie na zakupach. Przez to paragon jest większy. "Zlecam mężowi"
W dobie inflacji, która wciąż rośnie, zamiast spadać, szczególnie intensywnie szukamy rozwiązań, które pomogą nam choć trochę zaoszczędzić. Celną uwagą podzieliła się z nami Katarzyna Bosacka, któr...
-
Sąsiadka zabrania mu gotować po 21:00. Ma prawo? "Powinna być wdzięczna, że nie czuje zapachów z łazienki"
Mieszkanie w bloku czy apartamentowcu ma zarówno wiele zalet, jak i wad. Jedną z nich jest współdzielenie przestrzeni z innymi lokatorami, którzy niekoniecznie cechują się wyrozumiałością czy...
-
Masz problem ze szczurami? Eksperci zdradzają, jak się ich pozbyć. Potrzebny składnik masz w kuchni
Gryzonie i wszelkie robactwo nie są mile widzianymi gośćmi w naszych domach. Bardzo często próbujemy pozbyć się ich na własną rękę, ale nieskutecznie. Na szczęście eksperci ds. zwalczania szkodnikó...
-
Gdzie wyrzucać karton po mleku? Skończ z szukaniem wymówek i zadbaj o środowisko
Gdzie wyrzucać karton po mleku? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. W końcu wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że segregacja śmieci nie należy do najprostszych czynności. Warto jednak zagłębić s...
-
Kiedy przycinać maliny na wiosnę? To kluczowy moment sprawi, że będziesz cieszyć się bogactwem owoców
Wiosna już niebawem zapuka do naszych drzwi. Dlatego wiele osób zastanawia się, kiedy przycinać maliny. Ten zabieg jest bardzo potrzebny, aby cieszyć się z obfitych plonów. Poza tym odpowiednia...
-
Gwiazda Marvela zaskoczyła podczas oscarowej imprezy. Dziennikarka nie mogła uwierzyć w jej gust kulinarny
Każdy ma jakieś kulinarne upodobania, to oczywiste. Aktorka Tessa Thompson zaskoczyła jednak, gdy podczas oscarowej imprezy wyznała, że nigdy nie próbowała hamburgerów. Gwiazda dodała również, że...
-
Kelner zdradza sekrety pracy. Co robią klienci? Gwiżdżą, są niemili i "stwierdzą, że nie zapłacą"
Pan Artur kelnerem jest od lat. Uważa, że praca, którą wykonuje, pozwala mu na godne życie. Jednak nie ukrywa, że zachowanie klientów bywa wyjątkowo uciążliwe. Traktowanie z góry to nie największy...
-
Katowicka burgerownia stworzyła burger jak ten z filmu "Menu". "Macie dużo bardziej apetyczną bułkę"
Lokal Burgi, który znajduje się w Katowicach, postanowił odtworzyć burger, którym w głośnym filmie "Menu" zajada się aktorka Anya Taylor-Joy. Swoje dzieło nazwali "Slowik", czyli tak, jak nazywa si...
-
Ceny majonezu nie zwalniają tempa. W niektórych miejscach słoik już nawet za 20 zł
Niedawno pisaliśmy o kosmicznych cenach majonezu. Zwrócił na nie uwagę ekonomista Rafał Mundry, który porównał z poprzednim rokiem koszt jednego słoika, lecz także pojemność. Okazało się, że nie...
-
Jak wykorzystać musy owocowe? Zdziwisz się, ile mogą mieć kulinarnych zastosowań
Musy owocowe mają ogromny potencjał kulinarny. Można je wykorzystać w kuchni jako pyszny element dania lub jego wyraziste, smakowite wykończenie. Panna cotta z musem truskawkowym, czy pierś z kaczk...
MATERIAŁ PROMOCYJNY -
Bosacka porównała majonezy pod kątem składu. Podpowiedziała, na co zwrócić uwagę na zakupach
Ceny majonezu poszybowały w górę, co wielu Polaków wyprowadziło z równowagi. Wielkanoc za pasem i co za tym idzie, prawdopodobnie z bólem serca będziemy wkładać do koszyka majonez za 20 zł. Skoro j...
-
Poszedł do Ikei i zjadł śniadanie. Na miejscu doznał szoku i to nie tylko przez ceny. "Ktoś autentycznie przegiął"
Szwedzki sklep Ikea to jedno z najpopularniejszych miejsc, do którego chętnie jedzie się całą rodziną. Oprócz zakupów typowo domowych można tam również zjeść. Czy dobrze i tanio? To sprawdził znany...
-
Dietetyk poleciał do Włoch i postawił sprawę jasno - to ten makaron jest najzdrowszy. Kupisz go w każdym sklepie
Doktor dietetyki, Michał Wrzosek jakiś czas temu wybrał się do Rzymu, by pokazać swoim odbiorcom, jaki makaron jest najzdrowszy i dostarcza najwięcej wartości odżywczych. Niejeden Włoch syknie z...
-
Nauka gotowania pod okiem Gessler. Za kilka godzin z restauratorką trzeba słono zapłacić. Miesięczna wypłata wystarczy?
Gotować jak mistrz kuchnia chciałby chyba każdy, ponieważ jedzenie to spora część naszego życia. Magda Gessler wyszła naprzeciw tym potrzebom i postanowiła zorganizować kurs. Za 3 godziny spędzone ...
-
Ukradli z restauracji z gwiazdką Michelin wino za 1,6 mln euro. Usłyszeli wyrok
W październiku 2021 roku była uczestniczka konkursów piękności z Meksyku oraz jej partner ukradli 45 butelek niezwykle drogiego wina z hiszpańskiej restauracji. Para przez kilka miesięcy była...
-
Nic dziwnego, że majonez tak podrożał. Ceny jajek są rekordowo wysokie, a na tym może się nie skończyć
Wzrost cen jajek przed zbliżającą się Wielkanocą to spory problem dla wielu Polaków. Trudno wyobrazić sobie te święta bez jajek i majonez, którego są podstawowym składnikiem. Łódzka "Gazeta Wyborcz...
-
Trafiło ci się kiedyś takie jajko? Wyjaśniamy, dlaczego tak wygląda. Popularne przekonanie to mit
Czasem, choć niezbyt często, zdarza się, że w jednym jajku znajdują się dwa żółtka. Niektórym może się wydawać, że to kwestia negatywnych zmian, które zachodzą w organizmach kur pod wpływem...
-
Makłowicz zapytany o jedzenie robaków. Jego reakcja? Bezcenna. "Komisarz będzie u pana nocował?"
Od kilku tygodni w polskim internecie toczy się burzliwa dyskusja dotycząca jedzenia owadów. Zaczęło się od wprowadzenia do obrotu produktów z mąki ze świerszczy i rozprzestrzeniło niczym cordyceps...
-
Czy picie surowego mleka prosto od krowy jest bezpieczne? Dietetyczka przestrzega
Picie mleka prosto od krowy kojarzy się wielu osobom z beztroskimi wakacjami na wsi. Jego smak często budzi miłe wspomnienia. Czy jednak picie takiego mleka jest bezpieczne? Jak wypada ono w...
-
Porównał paragon z lutego 2022 z lutym 2023. Nie dość, że zapłacił więcej, to jeszcze zauważył ważną rzecz
Paweł Ożubko prowadzi w mediach społecznościowych profile poświęcone amatorskiemu gotowaniu. W jednym z niedawnych filmików pokazał efekty eksperymentu inflacyjnego, który przeprowadził w jednym ze...
-
Niewielu wie o cennych właściwościach liści laurowych. Wystarczy je podpalić i poczekać kilka minut
Liście laurowe to niezwykle doceniana przyprawa w każdej kuchni. Używamy jej do gotowania zup czy sosów. Nadają potrawom wyjątkowy, aromatyczny smak, lecz nie wszyscy wiedzą, że mają również inne...
-
Warzywa tylko dla bogatych? Cena papryki osiąga zawrotne kwoty. "Pierwszy raz odłożyłam warzywo z powodu ceny"
Wchodząc do popularnego marketu i robiąc podstawowe zakupy, trzeba liczyć się z wydatkiem już nie kilkunastu, a kilkuset złotych. Dotychczas szokowały ceny masła, mleka i jajek, ale teraz wychodzi ...
-
Myślisz, że nasze rodzime flaczki są obrzydliwe? Włosi jedzą żywe larwy, a Wietnamczycy... kacze płody
Co kraj to obyczaj, ale też co kraj to dziwne, nietypowe potrawy, które w przybyszach nieraz budzą szok i niedowierzanie. Przygotowaliśmy dla was listę dziwnych i szokujących dań z różnych stron...
-
Podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce? Robisz to źle. Nie wystarczy włożyć do niej talerza z obiadem
Mikrofalówka to sprzęt, który znajduje się w większości domów. Pozwala na szybkie podgrzanie jedzenia bez konieczności brudzenia garnka czy patelni. Okazuje się jednak, że choć mikrofalówka jest ta...
-
2400 lat temu został złożony w ofierze, zmarł okrutną śmiercią. Wiadomo, jaki był jego ostatni posiłek
Człowiek z Tollund został odnaleziony w 1950 roku. Tak mówi się o zmumifikowanych zwłokach mężczyzny z Półwyspu Jutlandzkiego, który zmarł w epoce żelaza. Już rok po znalezieniu jego szczątków...
-
Coca-Cola nie ma dobrych wieści. Możemy się pożegnać ze starymi cenami
Coca-Cola poinformowała, że w związku z publikacją wyników z czwarty kwartał 2022 roku, zmuszona jest podnieść ceny napojów. Decyzja ma dotyczyć wszystkich rynków. Powodem są rosnące koszty...
-
Najsłynniejszy szef kuchni stracił gwiazdkę Michelin. Powód? Prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy
Guy Savoy uznawany jest za najsłynniejszego szefa kuchni na świecie. Pod jego okiem uczył się m.in. Gordon Ramsay, który nazwał go swoim mentorem. Do tej pory jego paryska restauracja - Restaurant...
-
Owsianki z musami owocowymi. Idealne, proste, pyszne i owocowe gotowanie
Jak dziś chcemy gotować? Różnorodnie, wygodnie i ze smakiem! Coraz szersze kulinarne horyzonty sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków dla wielu z nas nie jest już przykrym obowiązkiem, lec...
MATERIAŁ PROMOCYJNY -
REDAKCJA - O NAS
Hej, tu redakcja Haps.pl! Codziennie dostarczamy wam proste przepisy na pyszne dania oraz porady kulinarne, dzięki którym gotowanie staje się zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze. Poznajcie nas...