Aktualności
-
Katarzyna Bosacka nie zostawiła suchej nitki na zestawie Bambi. "Nie stań się królową paniery"
Katarzyna Bosacka słynie z tego, że edukuje Polaków, jak czytać składy produktów i wybierać zdrową żywność. Dziennikarka często analizuje etykiety różnych producentów i wskazuje nieuczciwe praktyki...
-
Bywa mylony z pysznym, jadalnym gatunkiem. Jest jednak silnie trujący. Różnice tkwią w szczegółach
Sinoblaszek trujący to grzyb, który jest łudzący podobny do czubajki kani. Jednak w przeciwieństwie do niej, spożycie go może skończyć się tragicznie, na co zresztą wskazuje jego nazwa. Choć nie...
-
Pokazała koszyk pełen grzybów. Ludzi zaskoczył jeden. "Pierwszy raz widzę fioletowego"
Borowiki szlachetne, maślaki, kanie, podgrzybki i kurki raczej wszyscy znają. Nie każdy jednak wie, że polskie lasy są pełne również wielu nietypowych gatunków, często o zadziwiających kształtach i...
-
Znalazł ogromnego borowika. "Pracownik o wielu talentach"
Na facebookowym profilu Lasów Państwowych pojawiło się zdjęcie jednego z pracowników, który trafił na okazałych rozmiarów borowika. Z wpisu wynika, że kapelusz grzyba miał aż 22 cm średnicy. "Nie...
-
Nie wiedziałam, co zrobić z koszem grzybów. Kupiłam ten sprzęt za mniej niż 100 zł i zrobiłam zapasy
Jeśli jesteś wielkim fanem grzybobrań, to z pewnością wiesz, jak przyjemne jest ich zbieranie. Problem pojawia się, gdy trzeba wrócić do domu i pomyśleć, co zrobić z tak dużą ilością pysznych okazó...
-
Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na pieczonego arbuza. "Róbmy zamiast łososi"
Kwiat Jabłoni to jeden z najpopularniejszych zespołów ostatnich lat. Kasia i Jacek Sienkiewicz zawładnęli polską sceną muzyczną, ale przecież nie samą muzyką człowiek żyje. W naszym programie "Ja...
-
Tej jesieni musisz to kupić. Kosztuje niecałe 30 zł, a będziesz zabierać go wszędzie
Po upalnych miesiącach przyszedł czas na ochłodzenie i przywitanie jesieni. Nie każdy jest z tego powodu zadowolony, jednak jest to nieuniknione. Aby ta pora roku nie dała nam za bardzo w kość, war...
-
Po które owoce najlepiej sięgać jesienią? Teraz nie powinno zabraknąć ich w twojej kuchni
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele owoców, zarówno egzotycznych, jak i tych lokalnych, sezonowych. Które z nich są jednak najlepszym wyborem jesienią? Oto osiem najbardziej wartościowych...
-
Jedz to na kolację, a szybciej zaśniesz. Dietetyk wskazał najlepsze produkty
To, co zjemy przed pójściem spać, wpływa na jakość snu. Tak samo znaczenie ma pora, o której jemy ostatni posiłek. Dietetyk Michał Wrzosek wskazał, co jeść na kolację, by szybciej zasnąć i lepiej...
-
Idziesz na grzyby? Na te uważaj. Wyglądają jak kuzyni prawdziwka, ale jeden jest trujący
Jaki grzyb trujący jest podobny do prawdziwka? Wybierając się z koszykiem do lasu, należy zachować szczególną ostrożność, gdyż wśród uwielbianych przez Polaków odmian grzybów nietrudno o pomyłkę....
- Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do rosołu. Wystarczy jedna zmiana
- Domowe praliny w 10 minut. Szybka i zdrowa alternatywa dla sklepowych
- Sałatkę "królową stołu" robię ekspresowo. Znajomi wolą ją od gyrosa
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Rogaliki z trzech składników. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz
- Najlepszy sposób na ryż? Zrób kulkę, nafaszeruj i usmaż. Wyjdzie obłędny
- Im wcześniej, tym lepiej? Termin wysiewu pomidorów kluczem do sukcesu
- Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Mały błąd i stanie się niejadalne
- Polacy kochają to danie. Włoch radzi, co zrobić, by było jeszcze lepsze
- Zupa z Kaszub wraca na talerze. Żółte wreki przebijają rosół
-
To pierwsze takie piwo w Polsce. Co je wyróżnia? Dodatek... owadów. "A dlaczego nie?"
W polskim browarze wyprodukowano piwo, w którego składzie znajdziemy świerszcze. Mowa zarówno o owadach suszonych, mielonych, jak i w całości. Jego premiera będzie odbędzie się już niebawem, na...
-
Chodzą na grzyby i stukają w kapelusze. Dlaczego? To bardzo pomocna sztuczka
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, a lasy pełne są zapalonych grzybiarzy. Każdy ma swoje sprawdzone sposoby na udane zbiory, a jednym z popularniejszych trików jest tajemnicze pukanie w kapelusze....
-
To nim zajadali się ludzie przed Snickersem. Robił furorę w sklepach. Po 34 latach wraca na półki
Lubisz batony Snickers? W takim wydaniu możemy jeść je od 1990 roku. Niektórzy pamiętają, że w latach 80. batonik nazywał się inaczej. Teraz Mars Wrigley UK zdecydował, że kultowy łakoć powróci na...
-
Gdzie są grzyby? W tych regionach się zaczyna. "Totalny wysyp, w 30 minut całe wiadro"
Grzybiarze spragnieni są już jesiennego wysypu. W sieci wciąż można natknąć się na pytania o to, gdzie są grzyby lub kiedy będą grzyby. Wygląda na to, że sytuacja zaczyna się poprawiać. Jest coraz...
-
Mówi się o nim strojniś i borowik piękny. "W marynacie prima sorcik". Zanim zjesz, zrób jedną rzecz
W koszykach grzybiarzy bardzo często lądują maślaki. Przede wszystkim zwyczajne, sitarze i żółte. Koleżanka z redakcji przekonuje, że te ostatnie w marynacie smakują najlepiej. "Prima sorcik, serio...
-
Zasłynął ze zbierania grzybów, choć za nimi nie przepada. Twierdzi, że jeden okaz jest wart grzechu
Grzybobranie często jest określane naszym sportem narodowym. Wraz z początkiem jesieni Polacy tłumnie ruszają do lasów, wypatrują najpiękniejszych okazów, a później chętnie dzielą się zdobyczami w...
-
Pomagają obniżyć cholesterol, działają antyrakowo. W tych produktach jest ich najwięcej
Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Pomagają utrzymać cholesterol w ryzach i wzmacniają naczynia krwionośne. Mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy oraz poprawiają utrzymać zdrowy i młody wyglą...
-
Polska pizzeria jedną z najlepszych na świecie. Zachwyciła jakością i atmosferą
Pizzeria Zielona Górka z Pabianic trafiła do prestiżowego grona. Znalazła się wśród 100 najlepszych pizzerii z całego świata, również z Włoch. Jurorzy rankingu docenili między innymi wysokiej jakoś...
-
Skandal w warszawskiej restauracji. Właściciele są oburzeni. "Wierzymy, że karma wraca"
Restauratorzy często borykają się z problemem... znikających klientów. Goście wybierają dania z karty, zjadają posiłek, a następnie ulatniają się z lokalu przed uiszczeniem zapłaty. To samo spotkał...
-
To jest teraz najtańszy sklep w Polsce. Różnica? Aż 69 złotych
W sierpniu tego roku najtańszym sklepem w Polsce był Lidl. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez ASM Sales Force Agency. Średni koszt koszyka zakupowego w dyskoncie wyniósł bowiem 183,55 zł. ...
-
Trwa sezon na ten mało znany superowoc. Choć wygląda niepozornie, to jest istną bombą witaminową
Niedawno rozpoczął się sezon na niewielki, ale wyjątkowo zdrowy owoc. Jest kuzynem popularnego kiwi, ale smaczniejszym i bardziej wartościowym. A co to za rarytas i jak go jeść? Zobaczcie, co warto...
-
Kiedy jest sezon na grzyby? Szczyt dopiero przed nami. "Może być obfity i w całym kraju"
Kiedy jest sezon na grzyby? Tak naprawdę trwa przez cały rok. Niektóre gatunki grzybów rosną bowiem nawet zimą i wczesną wiosną. Przyjmuje się jednak, że szczyt przypada na miesiące jesienne, ze...
-
Czy grzyby rosną podczas pełni Księżyca? "Konkluzja nasuwa się sama"
Kiedy rosną grzyby? By tak się stało, muszą zaistnieć sprzyjające warunki pogodowe. Grzyby nie lubią, gdy jest sucho, ale gwałtowne burze z gradobiciem też im nie pomogą. Dużo lepsze są umiarkowane...
-
Biedronka wyprzedaje ją za grosze i kosztuje aż o 200 zł mniej. A co znajdziesz w Lidlu?
Każdy gospodarz i gospodyni pragnie mieć świetnie wyposażoną kuchnię, w której jest wszystko, co trzeba. Jednak na rynku można znaleźć taką ilość potrzebnych urządzeń, że po jakimś czasie na naszyc...
-
Pokazał borowikowe eldorado. Z lasu wynosili pełne kosze. "Grzybów były setki, zebraliśmy ok. 50 kg"
Pan Damian na grzybową wyprawę wybrał się w pierwszy weekend września. Razem z trzema innymi osobami ruszył spod Poznania w okolice Szklarskiej Poręby. "Do celu mieliśmy około 300 km. Wyjechaliśmy...
-
To "owoc bogów". Dobry na serce i cholesterol. Bez problemu kupisz w markecie
Kaki, znane też jako persymona, sharon oraz hurma wschodnia, to egzotyczny owoc pochodzący z Chin. Kształtem nieco przypomina pomidor o złocistopomarańczowej skórce. W Polsce jest dość łatwo dostęp...
-
Weź słoik i kawałek papieru. Muszki owocówki już się nie wydostaną
Muszki owocówki to istna zmora. Chyba nie ma mieszkania, w którym choć raz by się nie pojawiły. Można próbować zapobiegać ich pojawieniu się, dbając o czystość, ale nie zawsze się to udaje i przyno...
-
Dietetyk wskazał najzdrowszy napój ze wszystkich. Możecie być naprawdę zaskoczeni
Kawa, herbata, soki, a może napoje mleczne? Co wybrać, aby zaspokoić pragnienie i zarazem dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych? Popularny w sieci doktor technologii żywności i...
-
Robisz to podczas kupowania pomidorów? Popełniasz wielki błąd. Produkt szybciej się zepsuje
Wielu Polaków popełnia karygodny błąd podczas kupowania pomidorów. W efekcie, zamiast zaoszczędzić, tracą, bo warzywa szybciej się psują. Jak temu zapobiec? Wystarczy pamiętać o prostej radzie.
-
Dietetyk wyjawił, co zamówiłby w McDonald's. "Mógłbym takiego zjeść raz w miesiącu"
McDonald's to prawdopodobnie najpopularniejsza sieć fast foodów nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Niektórzy jadają tam regularnie, inni zaglądają tylko wtedy, gdy np. są w podróży....
-
Mówi się o nich "amerykany" i "grzyby dla leniwych". Mogą zagrozić naszym? "Podejrzewamy"
Początkowo występował głównie na północy, na wybrzeżu Bałtyku. Od pewnego czasu "wchodzi" jednak w głąb Polski. Grzybiarze coraz częściej natykają się na niego w innych regionach. Jedni mówią, że...
-
Droższy nie znaczy lepszy. Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
W sklepach spożywczych półki uginają się od pieczywa. Jak więc wybrać w tym gąszczu niedrogi i dobry chleb? Wbrew pozorom całkiem łatwo. Dietetyk pokazał, który produkt najlepiej kupić w Biedronce....
-
Awantura o chłodnik litewski. New York Times pisze, że jest polski. Litwini protestują
Niedawno serwis New York Times poświęcił artykuł chłodnikowi litewskiemu. W tekście nazwał zupę "polską", co spotkało się z gwałtowną reakcją Litwinów. "To litewskie danie narodowe, nie polskie!",...
-
Rzucił pracę w banku i otworzył pizzerię w przyczepie dla koni. "Najbardziej ukryta w Polsce"
MrKryha słynie z testowania jedzenia w lokalach w całej Polsce. Niedawno popularny influencer odwiedził nietypową pizzerię we Wrocławiu. Określił ją mianem "najmniejszej i najbardziej ukrytej w...
-
Grzybiarzom się to nie spodoba. Janusz Piechociński: Ten rok jest dla mnie rokiem przegranym
Choć grzyby rosną w polskich lasach przez cały rok, nawet zimą, to szczyt sezonu przypada zazwyczaj na wrzesień i październik. Wielu grzybiarzy z pewnością więc zacierało już ręce w nadziei na obfi...
-
Borykasz się z tymi chorobami? Lepiej unikaj jedzenia fasolki szparagowej. Może ci zaszkodzić
Fasolka szparagowa to jedno z najzdrowszych i najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nie każdy powinien jednak uwzględniać ją w swojej diecie. Niektóre schorzenia stanowią przeciwwskazanie do tego. K...
-
Pizzeria w "Kuchennych rewolucjach" serwuje pizzę za 48 zł. Zdaniem Magdy Gessler to "za tanio"
W najnowszym sezonie "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler wybrała się na warszawską Wolę, by uratować pizzerię prowadzoną przez Pawła i Radka. Jak wyszło? Okazuje się, że pomysł znanej restauratork...
-
Tak widzą polską kuchnię za granicą. Żurek dla nowicjuszy, dla ekspertów zapiekanka. "Poważnie?"
Serwis Taste Atlas zajmuje się przygotowywaniem różnego rodzaju zestawień kulinarnych. Tworzy m.in. rankingi najlepszych i najgorszych potraw w danym kraju lub na całym świecie. Ostatnio autorzy...
-
Japonka oceniła polskie zupy. Jedną porównała do... włoskiego risotto
Polska kuchnia dla obcokrajowców bywa dość specyficzna. Niektórych zaskakują jej smaki - czasem negatywnie, czasem pozytywnie. Japonka Aiko, która razem z mężem Emilem prowadzi kanały w mediach...
-
Ten ser jest najdroższy na świecie. Za taką kwotę można kupić samochód
Najdroższy ser świata - Cabrales - kosztuje 36 tysięcy euro, czyli około 154 tysiące złotych. Za tyle został sprzedany podczas niedawnej aukcji w Arenas de Cabrales. Kupił go restaurator z Oviedo,...