Aktualności
-
20 zł za rosół, 50 zł za schabowego. W Zakopanem hula wiatr i drożyzna. Ceny zwalają z nóg
Ceny rosną w zastraszającym tempie. Można odczuć to nie tylko, wtedy gdy wychodzi się na zakupy, a także w momencie, kiedy odwiedza się restauracje i miejsca turystyczne. Turyści, którzy odwiedzili...
-
Te słodycze to nieodłączny element cmentarnego krajobrazu. Zrobiliśmy mapę. "Tak twarde, że można nimi rzucać we wrogów"
Wata cukrowa, frytki, gofry, zapiekanki, pierogi, a nawet kiełbasa z grilla. Nie, to nie opis rodzinnego festynu, a tego, co możemy dostać, gdy wybierzemy się w okolice cmentarza w okolicach 1 i 2...
-
Szczypki - cmentarno-odpustowe słodkości z Lubelszczyzny. Nie kupisz ich w żadnym sklepie, ale możesz je "ukręcić"
Szczypki wcale nie szczypią, a słodzą. I to bardzo. To kolorowe cukierki znane na Lubelszczyźnie, pojawiają się na straganach podczas odpustów, festynów, a także przy cmentarnych bramach we...
-
To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnika
Pascal Brodnicki to ekspert działań w kuchni. Lata praktyki pokazały mu, jakie błędy popełniane są podczas gotowania. Niektóre z nich ciągle znajdują swoich zwolenników. Lista jest długa, ale warto...
-
"Sprzedawcy mnie znienawidzą". Góral z TikToka wyjawił całą prawdę o oscypku
Każdy wypad w góry nie może obyć się bez jednego ważnego elementu. Jest nim oczywiście skosztowanie regionalnego oscypka. Okazuje się, że znalezienie oryginalnego przysmaku nie zawsze jest takie...
-
Ceny "U Fukiera" poszybowały w górę. Za desery Magdy Gessler trzeba słono zapłacić
Restauracja "U Fukiera" to oczko w głowie Magdy Gessler. Niestety do ciepłego, kolorowego wnętrza także zajrzała szybująca inflacja. Za desery, takie jak szarlotka czy sernik, przyjdzie nam tam sło...
-
Pamiętacie takie miksery? Wyglądają jak z muzeum, ale radziły sobie ze wszystkim. "Wolałam go od innych sprzętów"
W kuchni chętnie wracamy nie tylko do starych przepisów babć i prababć. Równie często korzystamy ze sprzętów, które, mogłoby się wydawać, czasy świetności mają już za sobą. I choć teraz możemy...
-
Nawet pięć tysięcy złotych kary za zerwanie grzyba? Uważaj, ten gatunek objęty jest ścisłą ochroną
Wyjście do lasu może skończyć się surowym mandatem, jeśli zerwiesz jeden z chronionych gatunków grzybów. Borowik królewski w koszyku może kosztować nas nawet pięć tysięcy złotych. Okaz objęty jest...
-
Nieciekawa sprawa z karpiem. Czy może go zabraknąć przed Wigilią? Lepiej trzymać się za portfel i omijać markety
Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez karpia pod różnymi postaciami. Niestety istnieją poważne powody do obaw, czy w tym roku na Boże Narodzenie ten przysmak znajdzie się na każdym stole w dowolnej...
-
Propozycja od restauracji: zamknij telefon w klatce i zapłać mniej za obiad. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz
Na całym świecie coraz większą popularność zdobywają akcje, w których zachęca się do odłożenia telefonu i zaoszczędzenia dzięki temu pieniędzy. Nie jest to jednak jedyny powód, aby zrezygnować z...
-
Poznaj przepis na doskonałe i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Kiedy siać pomidory? To już niedługo
- Przepis na rogaliki. Nadzienie słodkie czy wytrawne? Wybór należy do ciebie!
- Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Kiedy koniec grzybobrania? Wpis Lasów Państwowych tego nie wróży - zdjęcie mówi samo za siebie
Chociaż dla wielu grzybobranie trwa w najlepsze, większość lokalizacji powoli żegna się z sezonem. O niektóre okazy coraz trudniej, jednak zagorzali fani i doświadczeni grzybiarze nie poddają się....
-
Przetestowałam trik z TikToka na szybkie zmiękczenie masła. Jedna rzecz mnie zirytowała
Media społecznościowe zasypane są filmikami, w których ich autorzy pokazują triki i patenty "zmieniające życie". Nie brakuje oczywiście tych kulinarnych. Niektóre faktycznie ułatwiają codzienność,...
-
Używasz gąbki do zmywania naczyń? Musisz wiedzieć, jak często ją wymieniać. Niektórzy za bardzo z tym zwlekają
Odpowiedz na pytanie jak często wymieniać gąbkę do zmywania nie dla wszystkich jest taka oczywista. Niektórzy mogliby to robić codziennie, inni nie widzą problemu w używaniu jej miesiącami. Naukowc...
-
Jak przechowywać chleb? Lodówka nie zawsze się sprawdzi poza tym wyjątkiem
Zdania na temat przechowywania pieczywa w lodówce są bardzo podzielone. Jedni mówią, że jest to wskazane, inni uważają, że jest to wielki błąd. Czas sprawdzić kto ma tak naprawdę rację.
-
Dietetyk ocenił chleby w Biedronce i wybrał ten najlepszy. Jest tani, a skład naturalny i prosty
Chleb to nieodłączny element każdych zakupów. Jednak nie wszyscy wiedzą, czy ich wybór pada na odpowiedni produkt. Dietetyk podpowiada jakie pieczywo w popularnym markecie będzie najzdrowsze. Jego...
-
Pomidory po sezonie. Jak dodać im smaku? Tylko kilka kropel może przywrócić aromat warzywa
Najlepszy sezon pomidorowy za nami. Słodkie, czerwone i pulchne warzywo bez wątpienia w okresie zimowym traci na swoim smaku. Istnieje jednak domowy sposób, aby ponownie go podbić i aby cieszyć się...
-
Sposób na lepszy smak rosołu. Nie potrzebujesz maggi, ani kostki rosołowej. Szefowie kuchni polecą coś innego
Smakowity rosół to nieodłączny element niedzielnych obiadów. Jest uwielbiany przez wielu, a najlepiej smakuje ten prosto od mamy lub babci. Aromat zupy nadają jej odpowiednie składniki i przyprawy....
-
Trupi miodek i pańska skórka. Cmentarne słodycze zaczynają kojarzyć się ze Wszystkimi Świętymi bardziej niż znicze
W Warszawie pańska skórka. W Krakowie misie i trupi miodek, a wszędzie wata cukrowa, obwarzanki i szczypki. Słodycze cmentarne zaczynają kojarzyć się ze świętem zmarłych równie mocno jak znicze. Cz...
-
Wylewasz wodę po gotowanym makaronie? Jeśli tak to wiele tracisz. To idealny składnik pizzy
Zazwyczaj po ugotowaniu makaronu woda ląduje prosto do zlewu. Mało kto postanawia wykorzystać ją do dalszych domowych czynności. Jak się okazuje płyn ten nie tylko dobrze sprawdza się jako dodatek ...
-
Grzyby lepiej mrozić po ugotowaniu czy surowe? Nie dla każdego odpowiedź jest oczywista. Podpowiadamy
Temat mrożenia grzybów może nie dla każdego być czymś oczywistym. Metod i sposobów jest naprawdę wiele, ale czy każda jest słuszna? Odpowiadamy na jedno z najczęściej zadawanych sobie pytań. Czy...
-
Ponad dwadzieścia osób z objawami silnego zatrucia grzybami trafiło do poznańskiego szpitala. "To naprawdę dużo"
Do poznańskiego szpitala im. Franciszka Raszei trafiło dwadzieścia jeden osób z objawami zatrucia grzybami. Na szczęście najgorsze obawy nie potwierdziły się - nie doszło do zatrucia muchomorem...
-
Nie przepłacaj w sklepie i zrób je sam. Domowe suszone jabłka są słodkie i chrupiące
Suszone jabłka to niesamowicie dobra przekąska i zamiennik słodkich batonów. Jednak ceny, które można zobaczyć w sklepach mogą lekko odstraszać. Aby zaoszczędzić na tym przysmaku, można zrobić go w...
-
Tych grzybów nie warto suszyć. Bezpowrotnie zniszczysz ich wygląd i smak
Sezon grzybowy nadal trwa i nie ma wątpliwości, że potrwa jeszcze jakiś czas. Co więc zrobić z taką ilością okazów? Najlepiej wysuszyć, jednak nie wszystkie grzyby są do tego odpowiednie. Niektóre...
-
Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źle
Gotowanie ziemniaków nie należy do najtrudniejszych kuchennych zajęć. Jednak Tyler Florence przyznaje, że mało kto umie to zrobić dobrze. Klasyczna obróbka termiczna już się nie sprawdza. Można...
-
Kogel-mogel z przepisu Ewy Wachowicz. Delikatny deser, który sprawdza się, gdy potrzebujemy "coś na ząb"
Kogel-mogel to deser nie tylko dla dzieci. Podany w odpowiedni sposób będzie świetnym zwieńczeniem obiadu lub lekką popołudniową przekąską. Jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Jak zrobi...
-
We Francji jest przysmakiem, w Polsce każdy je omija. Jak wygląda czarcie jajo?
Sromotnik smrodliwy to wyjątkowy grzyb, który w polskich lasach jest omijany szerokim łukiem. Mało kto decyduje się na jego zbieranie. Istnieją jednak kraje, w których jest prawdziwym rarytasem. Cz...
-
"My mówimy: śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Oni wypijają kawę i wypalają papierosa"
- We Włoszech śniadanie to idealny moment na pogadanie z barmanem, który zbiera zawsze najciekawsze informacje z dzielnicy czy miasteczka bądź z sąsiadami, z którymi wymieniasz się przepisem na...
-
Najprostsza szarlotka na świecie. Nie potrzebujesz piekarnika i zrobisz ją w 20 minut
Jabłecznik to ulubione jesienne ciasto wielu osób. Zazwyczaj stawia się na klasyczny przepis, który zna każdy. Jednak można je zrobić dużo szybciej i prościej. Nie potrzebujesz piekarnika i długich...
-
Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę? Katarzyna Bosacka zdradziła nam, jak to robi. "Nie musi być z byle czego"
- Ludzie często zaglądają mi do koszyka. To ma związek również z tym, że czasem chodzę do sklepu po to, żeby popracować. Gdy robię odcinki, w których analizuję etykiety i składy, to muszę te produk...
-
Wygląda jak przybysz z kosmosu, a jego zerwanie może nieźle kosztować. Tylko szczęśliwcy zobaczą "ząb diabła"
Bez wątpienia jego wygląd budzi sporo emocji. Jednych zaciekawia, innych odstrasza. Wiele osób być może poczuje impuls, aby go zerwać. Jednak lepiej tego nie robić, gdyż jest to gatunek objęty...
-
Pani Magda oburzona cenami grzybów na targu. "Przecież to tylko kurki"
Ciepłe, jesienne dni sprzyjają miłośnikom zbierania grzybów. Z leśnych spacerów wracają zazwyczaj z koszami pełnymi podgrzybków, prawdziwków i kurek. Niestety nie wszyscy fani dań z grzybami mają...
-
Tarta z jabłkami - deser, który pokochacie. Owocowa radość na talerzu. Po prostu rozpływa się w ustach
Tarta z jabłkami to deser o aromacie jesieni, który z pewnością podbije wasze serca. Jego smak to czysta owocowa radość na talerzu. Po prostu rozpływa się w ustach. Gwarantujemy, że po zjedzeniu...
-
Zapełni niejeden koszyk do pełna. Gdzie znaleźć i jak wyglądają mleczaje świerkowe?
Okres jesienny to wyjątkowy czas dla wszystkich miłośników grzybów. Gdy sezon jest obfity do koszyków trafia wiele okazów, które później widziane są na talerzach. Po mleczaja świerkowego warto wybr...
-
Zdjęcia "polskiej rafy" są hitem sieci. Czy nietypowe grzyby są jadalne?
Leśnicy opublikowali na Facebooku zdjęcie nietypowych grzybów i roślin przypominających polipy koralowca. Co ciekawe, rosną one tuż przy pożądanych przez grzybiarzy borowikach, ale czy same są...
-
Pan Grzegorz i ekipa z baru "Do syta" ratują świat. Oferują zawieszone obiady. "Posiedzi pani godzinę i złapie się za głowę"
Ostatnio miałam przyjemność odwiedzić bar "Do syta" na warszawskim Mokotowie, który prowadzi pan Grzegorz. Bar oferuje zawieszone obiady dla każdego, kto potrzebuje ciepłego posiłku. Poza obiadami...
-
Borowik amerykański obficie opanował polskie lasy. Jak go rozpoznać i przyrządzić?
Borowik amerykański to gatunek, który licznie można zobaczyć w lasach. Grzybiarze są pod wrażeniem jak wiele można ich znaleźć. Jak wyglądają i gdzie można je spotkać? Odpowiadamy na te pytania.
-
Prawdziwek gigant znaleziony przez leśniczego. "Takiego wysypu prawdziwków w Bieszczadach już dawno nie było"
Leśniczy z Nadleśnictwa w Baligrodzie, pan Damian Stemulak, znalazł gigantycznego borowika. Grzyb o niecodziennych wymiarach rósł w najlepsze w okolicach Bystrego i ważył ponad trzy kilogramy.
-
Borowik złotopory. Lasy są przepełnione tymi grzybami. Nie wszyscy jednak wiedzą, czy są jadalne
Borowik złotopory to grzyb, który w ostatnim czasie króluje w lasach w wielu regionach Polski. Wygląda nietypowo, więc wiele osób waha się, czy zabierać go ze sobą do domu. Czy borowik złotopory to...
-
To kuchenna zmora każdego. Jak pozbyć się osadu z herbaty? Kilka kropel może temu zaradzić
Zmywarka sobie z nim nie radzi, a i ręcznie trudno się go pozbyć. Jak poradzić sobie z brązowym osadem, który notorycznie brudzi nam szkło? Kilka kropel soku z cytryny może w tym pomóc. Dzięki niem...
-
Fioletowy grzyb jak z innego świata. Gdzie występuje i jak smakuje lakówka ametystowa?
Leśne okazy mogą nie tylko zaskakiwać swoim smakiem, lecz także wyglądem. Kto byłby na tyle odważny, aby włożyć do koszyka fioletowe grzyby? Lakówka ametystowa, pomimo wyglądu jak z filmu, jest...