Aktualności
-
Gastronomia upada. Ekspert: Rząd słucha restauratorów, ale decyzje zapadają już w zaciszu ministerialnych gabinetów
Pandemia koronawirusa odcisnęła ogromne piętno na branży gastronomicznej. Pracownicy tracą pracę, lokale upadają. O tym, jak wygląda sytuacja i jak można ją polepszyć, opowiada Piotr Popiński,...
-
"Kanon kuchni polskiej, bez względu na to, jak górnolotnie będzie to brzmieć, stoi twarogami"
Co zaskakujące - nie ma wcale tyle białka, na ile wygląda. Jednak nie można mu odmówić tego, że stanowi jedną z podstaw naszej kulinarnej tożsamości. To jeden z najbardziej klasycznych produktów...
-
Na pograniczu Podlasia i Mazowsza w urokliwym Węgrowie produkowane są popularne serki twarogowe. Czym zachwyca to miejsce?
Kiedy widzisz na opakowaniu napis "wyprodukowano w Polsce" możesz się spodziewać, że stoi za nim jakaś historia. Tak właśnie jest z serkami Almette, które powstają w urokliwej "węgrowskiej krainie".
-
Tarka do wasabi - z czego tradycyjnie jest zrobiona? W "Milionerach" padło pytanie o japoński przyrząd
Uczestnik programu 'Milionerzy" przekonał się w ostatnim odcinku, jak cenna jest wiedza kulinarna. W teleturnieju padło pytanie o to, z czego tradycyjnie robi się tarkę do wasabi. Jaka jest poprawn...
-
Trendy w zakupie świeżego pieczywa - kupujemy je częściej i rzadziej jednocześnie. To zależy
Odkąd borykamy się z pandemią koronawirusa, zmieniły się trendy dotyczące zakupu pieczywa. Kupujemy je i rzadziej, i... częściej. Wszystko zależy od sklepu.
-
Wycieranie brudnych rąk ścierką, dodawanie soli palcami. Naukowcy zbadali, jakie błędy popełniamy w kuchni
Obecnie nikomu nie trzeba przypominać, by regularnie myć ręce i nie dotykać nimi oczu i ust. Pandemia mocno nas na to uwrażliwiła. O higienę powinniśmy jednak dbać w o wiele szerszym zakresie - na...
-
Ostrzeżenie GIS: Wycofano kilka partii sezamu. Wykryto w nich niebezpieczną substancję
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego informują o wycofaniu partii sezamu firmy Bio Planet. Których produktów dotyczy ostrzeżenie? Sprawdzamy.
-
Nastolatek pomylił się, kupując bułki. Policja zakuła go w kajdanki
16-latek pomylił się podczas skanowania produktów przy kasie samoobsługowej. Ochroniarz wezwał policję.
-
Serek wiejski przed terminem ważności stał się gęsty i skwaśniał? Wyjaśniamy, dlaczego i czy można go jeść
Serek wiejski doskonale sprawdza się jako element lekkich śniadań czy kolacji. Zjedzony ze świeżymi warzywami i odrobiną przypraw może być bardzo zdrowym i wartościowym posiłkiem. A co, jeśli stał...
-
Gazetka Biedronka 16.11 20, gazetka - Lidl od 16.11. Jakie promocje w tym tygodniu?
Od poniedziałku w najpopularniejszych dyskontach obowiązują nowe promocje. Co ciekawego znajdziemy na półkach w Lidlu i w Biedronce w tym tygodniu?
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu
-
Warszawiacy ratują gastro. "Chodzę tam co dwa dni na parę godzin i z kolejki pracuję zdalnie"
Zaczęło się 5 listopada. To wtedy na skromniutkim profilu "Rurki z bitą śmietaną na Rondzie Wiatraczna" pojawia się zdjęcie papierowego pudełka wypełnionego kratkowanymi, długimi ciasteczkami z...
-
Czerstwe nie musi oznaczać, że jest złe. Co zrobić z suchym pieczywem? Podpowiada Jagna Niedzielska
Pudding znaczy wiele. W wersji słodkiej przypomina deser z chleba pokrojonego w kostkę, zalanego masą przypominającą kogel-mogel, następnie upieczonego w piekarniku. Zaś na słono może przypominać...
-
Pierwsza na świecie restauracja z mięsem z laboratorium. Goście zjedzą i zobaczą proces produkcji
W Tel Awiwie otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której podaje się mięso z kurczaka wyhodowane w laboratorium. Goście mogą zjeść posiłek, a przy okazji zobaczyć, jak powstaje jego główny...
-
"Stół to nie tylko mebel", czyli pobudzanie wspomnień przez żołądek
"Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie, by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja...
-
Biedronka - gazetka od 12.11, Lidl - gazetka od 12.11. Jakie promocje od dziś?
Od czwartku 12 listopada w najsłynniejszych dyskontach w Polsce pojawiły się nowe oferty. Co tym razem ciekawego można kupić w Biedronce i Lidlu? Jakie produkty dostaniemy w doskonałych cenach?...
-
Stambuł do zjedzenia, czyli apetyczna podróż przez tureckie śniadania
Kiedy po raz pierwszy jechałem do Stambułu, pojęcie o tureckim śniadaniu miałem mniej więcej takie, jak o tureckim kazaniu, czyli żadne! Prędko jednak nauczyłem się, że pierwszy posiłek dnia jest...
-
Tiktokerka usmażyła steki z tosterze. Komentujący: "Abominacja"
Lubicie ten moment, gdy z waszego tostera wyskakują świeżutkie, przyrumienione tosty? TikTokerka Juliette poszła o krok dalej i przygotowała tak... steki.
-
"Rzepiara" może stać się Młodzieżowym Słowem Roku 2020. No to co nieco o rzepaku
Już na początku grudnia poznamy kolejne Młodzieżowe Słowo Roku 2020. Wśród zgłoszonych propozycji znalazło się słowo "rzepiara". Sprawdźcie, kim jest rzepiara i uzupełnijcie wiedzę na temat rzepaku!
-
Gryziesz czekoladę? To błąd. Ekspertka wyjaśnia, jak ją jeść i z czym
Jak poprawnie jeść czekoladę? Okazuje się, że nie należy jej gryźć. Ekspertka wyjaśnia, jaki jest najlepszy sposób na jedzenie czekolady, który pozwoli w pełni poczuć jej smak. Podpowiada też, jak...
-
Strucle, makowce, kluski, kutie i łamańce, czyli o maku - najbardziej polskim składniku
Dla jednych tylko w Boże Narodzenie. Dla innych - uzależnienie. Według niektórych trącąca myszą ohyda, wedle innych - nasz rodzimy, niepowtarzalny aromat, nieodłącznie związany z kulturą. A do tego...
-
"Poznaniacy nie obchodzą 11 listopada jako Święta Niepodległości, tylko jako 'święto rogala'"
Jem go zawsze, gdy jestem w Poznaniu. Lukrowo-makowy hedonizm zawinięty w drożdżowym cieście z zakrzywionymi rogami. I mogę zjeść naraz najwyżej pół. Potem pół godziny przerwy i pół kawy, po czym...
-
Jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs. Dlaczego tak rzadko jemy gęsinę? Pytamy dietetyczkę
Cudze chwalimy, swego... się pozbywamy. Polska jest jej największym eksporterem w Europie, mimo to sami jemy ją rzadko. O tym, że dla gęsiny warto czasem nagiąć dietę oraz dlaczego szczególnie tera...
-
Biedronka - od 5 listopada 2020 nowe promocje. Co kupimy taniej?
Od 5 listopada w Biedronce obowiązuje nowa oferta. Sprawdźcie, jakie artykuły kupicie w dobrej cenie.
-
"Trudno byłoby mi tworzyć dania, mając narzucony limit cenowy" - rozmowa z szefami kuchni najlepszych restauracji we Francji
Czym inspirują się szefowie kuchni nagradzanych gwiazdkami Michelin restauracji? Jak pandemia wpłynęła na ich pracę i ofertę lokali fine diningowych? Rozmowa z Gillesem Chesneau i Irwinem Durandem ...
-
Biedronka - gazetka od 2.11, Lidl - gazetka od 2.11. Co kupimy taniej?
Nowy tydzień to nowe promocje w najpopularniejszych dyskontach. Co tym razem kupimy w dobrej cenie? Zapraszamy na przegląd!
-
Rocznie wyrzucamy 200 kg jedzenia na osobę. Jak to zmienić? Podpowiada Jagna Niedzielska
Skala wyrzucania jedzenia w Polsce i na świecie jest ogromna. Statystyczny Polak wciąż wyrzuca rocznie ponad 200 kg produktów spożywczych - to jakieś 40 talerzy sytego obiadu miesięcznie. Czasem to...
-
Światowy Dzień Wegan obchodzimy 1 listopada. Czy wiesz co to za święto?
Światowy Dzień Wegan obchodzimy 1 listopada. Czy znasz historię tego święta? Zobacz, jak uczcić ten wyjątkowy dzień.
-
Ostrzeżenie GIS: W partii masła wykryto bakterie Salmonella
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wykryciu pałeczek Salmonelli w partii masła. Produkt wycofano ze sprzedaży.
-
GIS ostrzega: bakterie E.coli w tatarze wołowym
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ogłoszenie dotyczące kolejnego produktu niezdatnego do spożycia. W tatarze wołowym znaleziono bakterie E.coli.
-
Pechowy posiłek. Dziewięć osób nie żyje po zjedzeniu makaronu, który rok leżał w zamrażarce
W chińskiej prowincji Heilongjiang dziewięć osób zmarło w wyniku zatrucia makaronem, który przez rok leżał w zamrażalniku. Winowajcą kwas bongkrekowy.
-
Pracownicy Biedronki i Lidla zarabiają więcej od lekarzy? Statystyki
Wysokość płac lekarzy jest bardzo częstym tematem dyskusji - zwłaszcza podczas pandemii koronawirusa. Często można usłyszeć, że w najpopularniejszych dyskontach pracownicy zarabiają więcej niż oni....
-
Przekąski na Halloween - co przygotować na mroczną zabawę? Inspiracje z Instagrama
Halloween to dość kontrowersyjna zabawa, która dotarła do nas ze Stanów Zjednoczonych. Jeśli w tym roku planujecie je świętować, nie może zabraknąć kreatywnych przekąsek. Ich przygotowanie wbrew...
-
Cukierek albo psikus! Przekąski na Halloween na słodko i słono
Choć ta tradycja zza oceanu wzbudza u nas różne emocje, dzieci naprawdę coraz bardziej to lubią! Jeśli chcesz się z nimi pobawić, przygotuj ciasteczka i przekąski na Halloween 2020.
-
Pracownicy gastronomii popierają #strajkkobiet. Pioruny na pączkach, ciastkach, w kawie
Od kilku dni w Polsce kobiety (i nie tylko) protestują przeciwko decyzji Trybunału Konstytucyjnego o zaostrzeniu prawa do aborcji. Swoje wsparcie okazują także pracownicy branży gastronomicznej,...
-
Biedronka - gazetka od 26.10, Lidl - gazetka od 26.10 i od 29.10. Co kupimy taniej?
Od poniedziałku dwa najpopularniejsze dyskonty, Biedronka i Lidl, mają nowe oferty. Co warto kupić w tym tygodniu?
-
Magda Gessler znalazła sposób na obejście obostrzeń. "Zamykają drzwi, więc otwieramy okno"
Odkąd cała Polska znalazła się w czerwonej strefie z powodu rozprzestrzeniającej się epidemii, funkcjonowanie lokali gastronomicznych zostało mocno ograniczone. Goście restauracji nie mogą spożywać...
-
Zakupy zrobimy w niedziele? Senat pracuje nad projektem
Senatorowie przygotowali projekt ustawy, który miałby w pewnych warunkach znieść zakaz handlu w niedziele. Projekt trafi do Sejmu.
-
Bakterie Listerii w serze z Lidla. Sieć apeluje o zwrot produktu
GIS opublikował ostrzeżenie dotyczące wycofania z obrotu partii sera dostępnego w Lidlu ze względu na obecność bakterii Listerii. Chodzi o ser kozi z terminem przydatności do 26.10.2020 roku.
-
Królowa polskich upraw, kulinarny majstersztyk, gwiazda na stole. Mimo to bigos traktujemy jak "śmietnik"
Podobno - głowa pusta. A tak naprawdę pełna słodkiego kaczana i kolejnych warstw, które różnią się od siebie smakiem, kolorem i konsystencją liści. Jednocześnie delikatna i pieprzna. Syta i nieboją...
-
Kiszonki to już od dawna nie są tylko ogórki i kapusta, czyli o tym, co kisić i co z tym potem robić [WYWIAD]
Gdy mówimy "kiszonki" na myśl przychodzą ogórki i kapusta. Nie mniej, nie więcej. A świat kiszonek jest znacznie bogatszy, bowiem kisić można praktycznie wszystko - i warzywa, i owoce. Ba! W słoika...