Aktualności
-
Jakie kody mają rosyjskie produkty? Pojawiła się lista. "Apelujemy o niekupowanie"
Część osób, aby wyrazić swój sprzeciw wobec agresji Rosji na Ukrainę, zdecydowała, że nie będzie kupować rosyjskich i białoruskich produktów. Ze sprzedaży wycofują je również niektóre sklepy. Jakie...
-
Część sklepów wycofuje rosyjskie produkty. "Klienci chcą mieć pewność, że nie będą wspomagać agresji"
Sklepy w Polsce reagują na inwazję Rosji na Ukrainę. Część sieci handlowych ogłosiła, że wycofa ze swoich półek rosyjskie oraz białoruskie produkty na znak solidarności z zaatakowanym krajem....
-
Stoisz w kolejce, potem jesz na akord. Dzielisz się na instagramie i narzekasz na kalorie
Wariujemy na ich punkcie raz w roku - i to nawet ci, którzy tak naprawdę deklarują, że pączków nie lubią i poza tłustym czwartkiem (tak jak dla mnie!) mogłyby dla nich nie istnieć. Na ten jeden dzi...
-
"Zapraszałem znajomych na pączkowe party. Nie ma nic przyjemniejszego niż takie rozpieszczanie się"
W tłusty czwartek jesteśmy spragnieni pączka. Szukamy tego idealnego, ale łatwo nie jest. Jaki więc powinien być dobry pączek? "Musi być dobrze wysmażony, wyrośnięty, puszysty jak wata. Jego znakie...
-
Kuba Wojewódzki też ma swoje pączki. Cena może niektórych odstraszyć
Już w tym tygodniu wielkie święto łasuchów czyli tłusty czwartek. Część z nas rozpoczęła już poszukiwania najciekawszych ofert i miejsc, w których można zamówić wyśmienite pączki. Jednym z nich jes...
-
Nowojorczycy kochają jej słodycze. Sklepik Polki może zostać zamknięty przez pandemię
Uwielbiany przez klientów sklep przy West 55th Street w Nowym Jorku wkrótce może zostać zamknięty. Pani Kamila, która prowadzi słodki biznes od kilkudziesięciu lat, ma poważne problemy finansowe....
-
Zupa krem z brokułów - przepis na obiad dla zabieganych. Z tym składnikiem będzie idealna
Zimą mamy ochotę na gęste, pożywne zupy, które zapewnią nam porządną dawkę witamin. Taka jest zupa krem z brokułów. Jeśli twój grafik jest napięty i masz mało czasu na gotowanie, to coś dla ciebie....
-
Podcasty o gotowaniu - sprawdź polskie i zagraniczne tytuły
Podcasty o gotowaniu to nie tylko przepisy, ale też ciekawe historie o ludziach i niezwykłych miejscach, które możemy odwiedzić, nie opuszczając własnej kuchni. Szukasz inspirujących treści? Sprawd...
-
Wegański ramen zero waste według szefa kuchni ORZO. Genialne danie z naszego wspólnego menu
Lubicie ramen? A próbowaliście go kiedyś w wersji wegańskiej? Mamy dla was przepis prosto od Łukasza Zawadzkiego, który jest szefem kuchni w restauracji ORZO. Aktualnie możecie skosztować tam...
-
Zostawił w jadłodzielni vouchery na zapiekanki. "Nie każdy może sobie pozwolić na ciepły posiłek". Przyłączyli się inni
Właściciel punktów z zapiekankami na warszawskich Bielanach wpadł na nietypowy pomysł. Postanowił zostawić w jadłodzielniach, czyli specjalnych lodówkach, kupony na zapiekanki. Zrobił to z myślą o...
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
- Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
- Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
- Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
- Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa
-
Które sklepy będą otwarte w niedziele? Od 1 lutego obowiązują zaostrzone przepisy
Od 1 lutego zmieniają się przepisy dotyczące zakazu handlu w niedziele. Zaostrzenie zasad dotknie głównie tych sklepów, które wykorzystywały status placówki pocztowej, by móc handlować w niedziele....
-
Królowa Elżbieta ma własną markę keczupu. Składniki pochodzą z jej wiejskiej rezydencji
Królowa Elżbieta II od niedawna ma własną markę przypraw, w ofercie której znajduje się między innymi keczup. Składniki pochodzą z Sandringham w hrabstwie Norfolk, czyli wiejskiej posiadłości...
-
Kasza manna - przepis na smak dzieciństwa. Jak zrobić pyszną kaszę na mleku?
W dzieciństwie najpyszniejszym śniadaniem była oczywiście kasza manna na mleku z owocami lub syropem owocowym. Dziś mamy najprostszy na świecie przepis na kaszę mannę, która smakuje jak ta, którą...
-
Sajgonki, czyli smak Azji w twojej kuchni. Jak je zrobić, by wszystkim smakowały?
Sajgonki, czyli przekąska przypominająca krokiety, szczególnie popularna w krajach azjatyckich, szturmem zdobyła nasze serca i podniebienia. Przepis jest banalny i daje mnóstwo możliwości w...
-
Najstarsza piekarnia w Pile może upaść. Rachunek za gaz wzrósł o 500 proc. To miesięcznie 20 tys. zł więcej do zapłaty
Podwyżki cen gazu są bezlitosne dla przedsiębiorców. Boleśnie przekonuje się o tym piekarnia "Jan", najstarsza w Pile, która chleb wypiekała jeszcze przed II wojną światową. Teraz jednak stoi na...
-
Drożyzna w sklepach nie odpuszcza. Kilogram pomidorów już za ponad 28 zł. "Ceny grozy"
Drastyczny wzrost cen, w tym również żywności, nie przestaje być tematem rozmów. Polacy chętnie publikują w sieci zdjęcia paragonów ze sklepów i porównują je z cenami sprzed roku. Jedna z naszych...
-
Polska zbrodnia we włoskim daniu, czyli śmietana w carbonarze. Kto to wymyślił? "Zagadka"
"Kiedy ktoś dodaje śmietany do carbonary, to jakaś babcia we Włoszech ma zawał" - mówił swego czasu kucharz Matteo Brunetti w programie "Przerwa na kawę". Postanowiliśmy zapytać Matteo, jak ten...
-
Wyrzucamy jedzenie za 3 tys. złotych rocznie. Oni wiedzą, co z tym zrobić
Nawet 247 kilogramów jedzenia o wartości 3 tysięcy złotych trafia do śmietnika statystycznego Polaka w ciągu roku. - Nie chciałbym, żeby chleb stał się dobrem luksusowym, ale 25-30 zł za bochenek p...
-
Jurorzy MasterChefa Juniora opowiadają o nowej edycji programu. "Dzieci skojarzyły mnie z dużym, miłym ogrem"
Wiosną odbędzie się już siódma edycja programu MasterChef Junior. W mistrzowskiej kuchni doszło do dużej zmiany. Mateusza Gesslera w roli jurora zastąpił Tomasz Jakubiak. Zapytaliśmy go, a także...
-
Pączki Magdy Gessler droższe niż przed rokiem. Restauratorka wyjaśnia dlaczego
Pączki Magdy Gessler co roku cieszą się dużym zainteresowaniem w czasie karnawału i tłustego czwartku. Choć ich cena jest wyższa niż pączków sklepowych, wiele osób docenia ich smak i uważa, że to...
-
Jak przechowywać mandarynki? Czy można trzymać je w lodówce? Uwaga na temperaturę
Zimą mandarynki królują w polskich domach. Często objadamy się nimi bez opamiętania, ich skórkę lub sok wykorzystujemy do deserów czy zrobienia lukru. Jak jednak powinniśmy przechowywać mandarynki?...
-
Instagramerka pokazała szybki sposób na zmiękczenie masła. "Najlepsza metoda, żeby go nie stopić"
Jak łatwo zmiękczyć masło? Instagramerka pokazała sposób, dzięki któremu osiągnie idealną temperaturę do dodania do ciasta oraz do smarowania pieczywa. Sprawdźcie prostą metodę na zmiękczenie masła.
-
Lara Gessler pokazała, co zamówiła w kawiarni na Fuerteventurze. Cena zaskakuje. Nie do pomyślenia w Warszawie
Lara Gessler razem z rodziną przebywa na hiszpańskiej Fuerteventurze. Córka popularnej restauratorki jak na cukierniczkę przystało, nie mogła odmówić sobie spróbowania churrosów, czyli znanego...
-
Kiedy wypada tłusty czwartek? Ważna data dla wszystkich łasuchów
Kiedy wypada tłusty czwartek? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób, które nie mogą się doczekać słodkiej tradycji. Ten dzień to ważna data w kalendarzu każdego łasucha. Na który dzień...
-
Czego nie robić z ręcznikami kuchennymi? Lista czynności, które zamiast pomóc, mogą zaszkodzić
Ręczniki kuchenne to duże ułatwienie dla wszystkich pań i panów domu. Ich rola nie ogranicza się tylko do wycierania zabrudzonych powierzchni. Można wykorzystać je do odsączenia nadmiaru tłuszczu z...
-
Apel ekspertów: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie
Pośród domowych kucharzy są zarówno ci, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką, jak i ci, którzy tego nie robią. Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała...
-
Dieta sirt zyskuje na popularności. Stosowała ją Adele. Na czym polega i co się je?
Dieta sirt w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Stosowała ją między innymi piosenkarka Adele. Dieta składa się z dwóch faz żywieniowych i polega na stosowaniu takich produktów, które zawieraj...
-
Jurorzy MasterChefa Juniora opowiadają nam o swoich świętach. "Mama kiedyś przygotowała sushi. Nie wiedzieliśmy, co robić"
"U mnie góruje tradycja, chociaż moja mama ma czasem różne odpały w postaci przygotowania sushi. Tak nas kiedyś zaskoczyła. Przez godzinę była totalna konsternacja" - wspomina Tomasz Jakubiak. Mich...
-
Kto robił tosty francuskie w kubku, a kto gotował tak, że przechodziły dreszcze? Słynne sceny, w których to jedzenie gra główną rolę
Niedawno obchodziliśmy 42. rocznicę światowej premiery doskonałego dramatu sądowego "Sprawa Kramerów". Zapewne zastanawiacie się, co to może mieć wspólnego z kulinariami? Jeśli oglądaliście ten fil...
-
Jak wybrać rybę na święta? Kluczowe informacje nie zawsze są na opakowaniu
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez ryb. Karpie, śledzie, łososie pojawiają się na naszych stołach pod najróżniejszymi postaciami. Niestety istnieje realne ryzyko, że niektórych z...
-
Robert Makłowicz przyznaje, który majonez lubi najbardziej. "To tylko 10 minut"
Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet kulinarny. Nic więc dziwnego, że jego fani nie mogą doczekać się publikacji kolejnych przepisów jego autorstwa lub proszą go o porady. Jakiś czas temu...
-
Mole spożywcze opanowały twoją kuchnię? Trudno się ich pozbyć, ale znamy domowe sposoby
Chyba każdy, kto doświadczył inwazji moli spożywczych, wie doskonale, jak bardzo są one uciążliwe. Walka z tymi owadami to żmudny proces, który wymaga nie tylko dokładności, lecz także kompleksowyc...
-
Wigilia w duchu zero waste. Czy to się da zrobić?
Starasz się żyć zero waste i chcesz w tym stylu zorganizować wigilię? Wcale nie musisz odpuszczać w święta. Podpowiadamy, jakich zasad trzymać się w tym czasie.
-
Używasz mokrej rękawicy kuchennej? Uważaj, możesz sobie zaszkodzić. Naukowcy sprawdzili, co się dzieje
Aby wyjąć z piekarnika rozgrzane naczynie, używamy zwykle materiałowych rękawic, które chronią przed temperaturą. Zawsze jednak sprawdzajcie, czy nie są one mokre. Dlaczego? Naukowcy wyjaśniają, co...
-
Pieczony kurczak z sałatką z jarmużu to danie idealne. Pomysł na wyśmienity obiad
Kurczak pieczony w całości to zawsze świetna propozycja na obiad. Przygotowanie go nie jest ani czasochłonne, ani trudne, wystarczy bowiem kilka przypraw, aby nadać mięsu niepowtarzalny smak. A jeś...
-
Żurek - przepis na tradycyjną polską zupę. Dodaj do niego suszone grzyby i ciesz się niepowtarzalnym smakiem
Żurek to istota staropolskiej kuchni. Pyszna, kwaśna zupa cieszy podniebienia Polaków od wieków i zawsze smakuje wybornie. Jeśli jesteś fanem żurku i chcesz zrobić samodzielnie tę aromatyczną zupę,...
-
Międzynarodowy Dzień Herbaty trzeba celebrować godnie. Oto przepisy na herbatę w najlepszym wydaniu
Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzony jest dwa razy w roku - oficjalnie 21 maja oraz nieoficjalnie 15 grudnia. Jego celem jest nie tylko celebrowanie dobrodziejstw i bogactwa smaku, jakie niesie ...
-
Odwiedziliśmy jarmark świąteczny w Warszawie. Króluje grzaniec, jest też budka Magdy Gessler. "Dobre, ale nie każdego stać"
Jarmark świąteczny w Warszawie co roku przyciąga tłumy. Nie inaczej było w miniony weekend, podczas którego również my postanowiliśmy sprawdzić, jakie przysmaki kryją się na świątecznych stoiskach....
-
Jarmark świąteczny w Gdańsku. Sprawdziliśmy, co można zjeść
Już w listopadzie w Gdańsku rozpoczął się coroczny Jarmark Bożonarodzeniowy. Do odwiedzin zachęcają stoiska gastronomiczne pełne regionalnych przysmaków i kuchni z różnych stron świata....
-
Przepisy na tradycyjne świąteczne dania z twistem
Są dania, bez których Polacy nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia. Można je jednak urozmaicić, zachowując tradycję, a jednocześnie wzbogacając ich smak. Wystarczy mała zmiana w znanych...