Wielkanoc
-
To przystawka z nutką nowoczesności. Sałatka na Wielkanoc z chrzanem owinięta w ruloniki z szynki
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska na świąteczny stół. Można ją podać w dekoracyjnej salaterce, ale my proponujemy inny sposób. Zawinięta w ruloniki z szynki...
-
Delikatny i kremowy pasztet z wątróbek. Mąż nie mógł uwierzyć, że zrobiłam go sama
Kilka dni temu zaczęłam intensywnie myśleć nad listą wielkanocnych potraw i stwierdziłam, że na pewno zrobię, jak co roku, pasztet. Jednak nie chciałam znów bawić się w gotowanie, odcedzanie,...
-
Wiosenno-świąteczne ciasto, którego smak trzeba po prostu poznać. Lepsze niż wszystkie babki i mazurki
W wielu domach w okresie świątecznym na stołach króluje to ciasto. Wielkanocne specjały skradają serca i podniebienia, a czasem wystarczy bardzo niewiele, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak....
-
Ciasto wielkanocne bez pieczenia inne niż wszystkie. Goście będą brać od razu dwa duże kawałki
Jednym z najczęściej serwowanych w czasie świąt deserów jest ciasto. Na Wielkanoc proponujemy wypróbować je z pyszną masą jabłkową. Oblane czekoladą deserową lub mleczną wprost rozpływa się w ustac...
-
Żurek jest kwaśny, że aż zęby bolą? Wszystko przez jeden błąd. Łatwo odkręcisz wpadkę
Wielkanoc bez żurku w wielu domach nie istnieje. Chyba każdy zna jego charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Czasem zdarza się, że będzie intensywny aż do przesady. Co zrobić, gdy żurek jest zbyt...
-
Szołder - wielkanocny regionalny specjał, o którym mało kto słyszał. Pięknie wygląda w koszyczku
Szołder (murzin) wielkanocny to regionalny przysmak, popularny szczególnie na Śląsku i Opolszczyźnie. Zamiennie bywa nazywany także sodrem lub szczodrem. Jest to przekąska w formie chleba drożdżowe...
-
Pasztet bez grama mięsa wielkanocny. 4 smaczne wersje do wyboru
Jeśli nie jesz mięsa, ale jednocześnie nie chcesz rezygnować z tradycji świątecznej, przygotuj pasztet wegetariański. Wielkanocny specjał można zrobić na wiele sposobów, dostosowując jego smak do...
-
Starcie mistrzów. Przepis na pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler vs. Ewy Wachowicz. Który lepszy?
Potrawą, która jest dumą polskiej kuchni, są bez wątpienia pierogi. Z białą kiełbasą przygotowujemy je raczej rzadko, bo ten rodzaj farszu nie jest aż tak popularny. Magda Gessler i Ewa Wachowicz...
-
Przepis dla tych, którzy boją się, że ich babka nie wyrośnie. Sukces gwarantowany
Deserem, który króluje na większości świątecznych stołów, jest babka wielkanocna. Wypiek przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Środek jest miękki i rozpływa się w ustach. Wierzch ciasta można...
-
Pascha z przepisu Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę autorstwa najsłynniejszej polskiej restauratorki
Pascha to charakterystyczny deser wielkanocny, który jest szczególnie popularny we wschodniej części kraju. Do jej przygotowania używa się tłustego białego sera, który w połączeniu m.in. z żółtkami...
-
Ile rośnie rzeżucha? Wysiej ją do tego terminu. Inaczej na Wielkanoc będzie sama wata
Wielkanoc 2025 zbliża się wielkimi krokami. Z pewnością nie raz padło w twojej głowie pytanie, jak długo rośnie rzeżucha? To niezastąpiona dekoracja na świątecznym stole. Aby była bujna na czas,...
-
Jajek na Wielkanoc nie gotuj w wodzie tylko w tej mieszance. Oszczędzisz sobie kłopotu
Wydawać by się mogło, że gotowanie jajek to bardzo prosta czynność, z którą poradzi sobie każdy. I rzeczywiście nie ma w tym nic trudnego, jednak zawsze można zrobić coś, aby jeszcze bardziej ułatw...
-
Stary przepis na jajka w sosie chrzanowym. Dobry pomysł na świąteczny obiad lub przystawkę
Jajka w sosie chrzanowym to danie, które wiele osób zna z okresu dzieciństwa. Szkolne stołówki często serwowały je na obiad i niektórzy podchodzą do tej potrawy z wielkim sentymentem. Można ją...
-
Barszcz biały podaję tylko z tym warzywem. Ciotka od razu zapisała przepis na serwetce
Co dodajemy do barszczu białego? Niektórzy decydują się na tradycyjne dodatki, takie jak jajko czy kiełbasa, a inni stawiają na przykład na ziemniaki. Jedno jest pewne - to właśnie dodatki robią...
-
Mazurek kajmakowy pięknie udekorowany, który uda się każdemu. Smakuje nawet kilka dni po upieczeniu
Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w przygotowaniu deser, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wraz z babką, jest słodkim symbolem świąt. Przygotowanie zajmuje chwilę, a receptura jest...
-
Las na talerzu? Na Wielkanoc robię obłędny deser. Kolor zawdzięcza niecodziennemu dodatkowi
Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Zapomnij o tradycyjnych mazurkach i na święta (lub inną okazję) zrób nietuzinkowy wypiek w zaskakującym kolorze. Nazwa jest nieprzypadkowa. Jak upiec...
-
Gdy podasz takie ciasto na Wielkanoc, rodzina padnie z wrażenia. Delikatne i puszyste
Ciasta o nietypowych, często nawet dziwnych kształtach, sprawiają, że zaczynamy je jeść już oczami. Dokładnie tak jest z ciastem jajko sadzone, które idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Dlaczego? B...
-
Przejrzałam wielkanocny catering Magdy Gessler. Cena jajek wbiła mnie w fotel
W Delikatesach U Fukiera, które działają przy słynnej restauracji Magdy Gessler, co roku można zamawiać świąteczne potrawy. Sprawdziłam więc, jak wygląda tegoroczna oferta i ile trzeba zapłacić za...
-
Trik z zimną wodą działa na chrzan w niewiarygodny sposób. Coś dla smakoszy
Chrzan to warzywo, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, symbolizuje on siłę fizyczną, witalność i krzepę, a jego pełen goryczy smak doskonale komponu...
-
Wachowicz do wielkanocnego barszczu nie dodaje zakwasu, tylko coś całkiem innego. Smak jest obłędny
Barszcz wielkanocny to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Zupę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby smaki miały czas na przegryzienie się. Serwujemy ją z jajkami ugotowanymi na...
-
Kiedy zrobić zakwas na świąteczny żurek i barszcz biały? Pamiętaj, aby nie przegapić terminu
W zależności od danego regionu Polski, na stołach świątecznych w okresie wielkanocnym króluje barszcz biały lub żurek. Za charakterystyczny smak obu zup odpowiada zakwas, czyli mieszanina mąki i...
-
Biała kiełbasa na święta, która nie pęka i zawsze wychodzi. Przepis jak z mistrzowskiej kuchni
Biała kiełbasa to jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy. Można ją serwować na różne sposoby. Białą kiełbasę parzymy, pieczemy, gotujemy lub grillujemy. Jest nieodłącznym składnikiem żuru...
-
Jajka faszerowane w skorupkach, które znikają w mig! Goście nie poprzestaną na 1 sztuce
Jajka faszerowane w skorupkach to alternatywa wobec tradycyjnej przekąski serwowanej na wielkanocnym stole. Może się wydawać, że jej przygotowanie jest trudne i czasochłonne, ale nic bardziej...
-
Jajka faszerowane są passe. Stwórz przystawkę z 3 składników. Tak prosta, że aż grzech nie zrobić
Jajko sadzone w boczku to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka na wielkanocny stół. Wystarczą zaledwie 3 składniki, aby wyczarować pyszny smakołyk, który z powodzeniem może stawać w szranki z...
-
Panettone zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej. Zaskocz rodzinę czymś nowym
Panettone to tradycyjny włoski wypiek, który serwowany jest na święta. W sklepach coraz częściej można natknąć się na ten smakowity rarytas, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby deser przygotować...
-
Zapytałam AI o najlepszą wielkanocną potrawę. Odpowiedź nie zawiodła
Postanowiłam zapytać AI o najlepszą potrawę wielkanocną. Odpowiedź oczywiście nie zaskoczyła mnie ani trochę. To o ten świąteczny klasyk sztuczna inteligencja jest pytana najczęściej przez Polaków ...
-
Przed świętami latasz jak kot z pęcherzem? Te potrawy możesz przygotować wcześniej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i wiele pań i panów domu drży na samą myśl o przygotowaniach, zwłaszcza kiedy przyjeżdżają goście spragnieni świątecznych pyszności. Spokojnie, nie musisz w...
-
To ciasto w Wielkanoc na bank zrobi furorę. Mazurka i babki nikt nawet nie powącha
Na Wielkanoc wszyscy jak jeden mąż pieką najróżniejsze baby i przesłodzone mazurki. Nie czepiam się, skądże, jednak ile w kółko można jeść te same ciasta? Może i smakują, ale na pewno niczym nie...
-
Królowa wielkanocnych przystawek może być tylko jedna. Teść i teściowa będą prosić o dokładkę!
Szynka w galarecie to popularna przekąska, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Plastry szynki nadziewamy smakowitymi warzywami, a następnie układamy na dekoracyjnym półmisku i zalewa...
-
Diabelnie boskie jajka faszerowane. Takich jeszcze nie było!
Jajka faszerowane to popularna przekąska na zimno, którą serwujemy zazwyczaj z okazji Świąt Wielkanocnych. Istnieją różne jej warianty, dlatego każdy z pewnością znajdzie wersję, która najbardziej...
-
Tak puszyste, że aż strach je kroić. Wełniany obłoczek zawsze wygrywa w Wielkanoc
Jaka babka jest najlepsza na Wielkanoc? Zapomnij o piaskowym cieście. Mamy dla ciebie lekki i puszysty wypiek o subtelnym, śmietanowym smaku. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej strukturze.
-
Jajka faszerowane tymi dodatkami to hit na Wielkanoc. Rodzina będzie brać po cztery na raz
Jajka faszerowane to obowiązkowa przekąska na wielkanocnym stole. Zwykle podaje się je z przeróżnymi pastami rybnymi. My jednak sugerujemy, by nadać im nieco smaku prosto z południa Europy. Ten...
-
Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis
Jajka faszerowane awokado to przysmak, który najczęściej przygotowujemy z okazji Świąt Wielkanocnych. Są bardzo zdrowe i pożywne, a ponadto pięknie prezentują się na stole, tworząc niezwykle barwną...
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to smaczna przekąska, którą warto przygotować na świąteczny stół. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa, a idealnie dobrane składniki tworzą ciekawą kompozycję smakową....
-
Na Wielkanoc sałatkę jarzynową robię inaczej. Dodaję dwa składniki. Każdy płonie z zachwytu
Nie ma co się oszukiwać - królowa jest tylko jedna i żadne święta w typowym polskim domu nie mogą obejść się bez sałatki jarzynowej. Zbliża się Wielkanoc, więc to kolejna okazja, by to warzywne...
-
Nie chrzan i nie ćwikła. Do wielkanocnych mięsiw najlepiej pasuje niezwykły dżem
Nie ma Wielkanocy bez pysznych pieczonych mięs, wędlin i pasztetów. Można by rzec, że to święta mięsiw wszelakich, ale wiadomo, że nie samą szynką lub schabem człowiek żyje. Mięsko warto podać z...
-
Tak kupisz najlepszą białą kiełbasę. Zwróć uwagę na kilka kwestii. Inaczej zepsuje smak żurku
Wielkanoc nie może obejść się bez białej kiełbasy. Najczęściej podawana jest w żurku, ale niektórzy przyrządzają ją pieczoną z jabłkami, w cieście francuskim lub w sałatce. Jak kupić dobrą białą...
-
Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu
Jedni na Święta Wielkanocne pieką babkę piaskową inni jogurtową, a ja co roku serwuję czarną babkę. Wysoka zawartość pewnego składnika sprawia, że ciasto ma intensywny smak i piękny kolor, który...
-
Żadne mazurki i babki. Zrób to ciasto na Wielkanoc, najlepiej od razu dwie blachy
Mazurki są pyszne, babki są pyszne i serniki też są pyszne. Ale jest ciasto, które jest jeszcze pyszniejsze, a którego prawie wcale nie robimy. Przenika się w nim kilka idealnie uzupełniających się...
-
Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach
Jajka faszerowane z rybą to przekąska, którą można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Charakterystyczny smak ryby przełamują dodatki. Dzięki nim przystawka jest różnorodna i z pewnością...