Marzniesz rano? Zjedz coś, co cię rozgrzeje! 7 przepisów na ciepłe śniadania na trudne zimowe poranki

Kiedy na dworze chłód, śniadanie musi dać siłę do wyjścia z domu. Najlepiej, żeby było ciepłe, sycące i smaczne. Oto dziewięć propozycji, dzięki którym niestraszna ci będzie zimowa aura i ujemne temperatury.
Zapiekane ziemniaki (Tortilla de patatas) Zapiekane ziemniaki (Tortilla de patatas) Fot. Shutterstock

Hiszpańska wariacja - tortilla de patatas

Nie przypomina to ani tradycyjnego omleta, ani tortilli, którą ma w nazwie i którą znamy z kuchni meksykańskiej (w formie cieniutkiego placka). W masie jajeczno-mlecznej zapieczone są plasterki ziemniaków - dzięki temu danie syci bardziej niż zwykły omlet. Przy okazji - możesz w ten sposób wykorzystać również ziemniaki z wczorajszego obiadu. Omlet stanie się bardziej wykwintny i smakowity, jeśli podasz go ze startym parmezanem, szynką parmeńska i rukolą na wierzchu.

Składniki:

3/4 kg ziemniaków
8 jajek
1 duża cebula (albo 2 średnie)
1 filiżanka oliwy
1 łyżeczka soli
pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki (możesz zetrzeć je na tarce do ścierania ogórków na mizerię). Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj ziemniaki z cebulą. Na patelni rozgrzej oliwę (zostaw 1 łyżkę). Włóż na patelnię ziemniaki z cebulą i, mieszając, smaż na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W misce roztrzep jajka z solą i odrobiną pieprzu. Usmażone ziemniaki z cebulą odsącz z oliwy i wrzuć do miski z roztrzepanymi jajkami. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wlej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu ścięta. Za pomocą przykrywki lub okrągłej deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

szakszuka szakszuka fot. Dominika Wójciak

Szakszuka pomidorowa z jajkiem

Niezawodna na chłodne dni - szakszuka pomidorowa z jajkiem. Dodatek aromatycznych przypraw i chili rozgrzeje cię przed wyjściem na mróz.

Składniki:

duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 kg dojrzałych pomidorów

Dodatki:
papryczka chili
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka
kolendra lub bazylia do podania
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne. Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.

Autor: Dominika Wójciak

Śniadaniowe buritto z jajecznicą z chorizo Śniadaniowe buritto z jajecznicą z chorizo Fot. Marcin Klaban

Śniadaniowe buritto z jajecznicą z chorizo

Na co dzień taki zestaw to prawdziwe szaleństwo i bomba kaloryczna. Jednak raz na jakiś czas, przy większych mrozach, pozwól sobie na takie łakomstwo.

Składniki:

2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
1 papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
1 dojrzałe awokado
1 limonka
5 jajek (z wolnego chowu)
sól
pieprz
1 garść startego sera żółtego (może być cheddar)
1 mały pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180 st. C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.

Autor: Tomek Woźniak

Jaglanka z bakaliami Jaglanka z bakaliami Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Jaglanka z bakaliami

Jesteś fanem śniadań na słodko? Świetnie! To cię rozgrzeje i nasyci na długo. Do tego jest bezglutenowe. Kaszę możesz ugotować nie tylko w wodzie, ale również w dowolnym mleku - zwierzęcym lub roślinnym. Świetnie smakuje na mleku kokosowym i migdałowym.

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej
suszone daktyle
figi
morele
żurawina
łyżka domowych konfitur
migdały
orzechy
sezam

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu. Można ją wcześniej uprażyć na dnie garnka, w którym będzie się gotować. Uprażoną kaszę zalewamy dużą ilością wody, lekko solimy. Gdy jest już miękka, odcedzamy ją na sicie i przelewamy zimną wodą. Pokrojone bakalie wkładamy do rondelka i zalewamy małą ilością wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajmy konfitury. Mieszamy bakalie z kaszą. Posypujemy migdałami, orzechami, sezamem.

Autor: Joanna Szachowska-Tarkowska

gryczanka śniadaniowa gryczanka śniadaniowa fot Marta Dymek

Gryczanka śniadaniowa

Wiesz, że zamiast owsianki czy jaglanki, możesz sobie przygotować również kaszę gryczaną na słodko? W czasie, kiedy będzie się gotowała, zdążysz akurat wyszykować się do wyjścia. Do tak przygotowanej kaszy gryczanej świetnie pasują orzechy - włoskie, laskowe oraz ziemne. Możesz też dodać do nich nieco masła z orzeszków ziemnych albo... karmelu (może być wegański, przygotowany z miękkich daktyli.

Składniki:

140 g kaszy gryczanej niepalonej
400 ml mleka z ulubionych orzechów
30 g suszonych jabłek
1/8 łyżeczki soli

Do podania:
ulubiony syrop
melasa lub konfitura
orzechy

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Wsypujemy do średniego rondelka i zalewamy 250 ml mleka z orzechów, dodajemy rodzynki oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu 18-20 minut. Do rondelka wlewamy resztę mleka, mieszamy i gotujemy 5 minut, nie przykrywamy rondelka. W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy, studzimy i siekamy. Gorącą gryczanką podajemy z orzechami oraz sporym kleksem słodkiego syropu.

Uwagi:

* Mleko z orzechów można przygotować samemu na zapas. Wystarczy 100 g orzechów namoczyć na noc w wodzie, rano wodę odlać i orzechy przełożyć do blendera kielichowego, dodać 750 ml wody oraz małą szczyptę soli. Zblendować na wysokich obrotach, a potem przecedzić przez gazę do butelki. Tak przygotowane mleko można przechowywać do tygodnia w lodówce.

* Zamiast z orzechów, można zrobić je z nasion słonecznika, dyni, płatków owsianych czy maku.

* Gryczankę lepiej gotować w średnim niż małym rondelku. Przykryta kasza może wykipieć, jeśli rondelek będzie za mały lub ogień zbyt duży.

* Zamiast suszonymi jabłkami, gryczankę możecie dosłodzić suszonymi morelami lub łyżeczką cukru. Dobrze smakuje też z suszoną żurawiną.

Autor: Marta Dymek

Tosty z karmelizowaną cebulą Tosty z karmelizowaną cebulą Fot: PAWEL KISZKIEL

Tosty z karmelizowaną cebulą

Takie śniadanie najlepiej jeść w weekend. Będziesz mieć więcej czasu na przygotowanie cebuli. Ewentualnie możesz ją przyrządzić dzień wcześniej. Nie masz sherry? Pomiń jej dodatek lub zastąp ją taką samą ilością octu winnego.

Składniki:

Karmelizowana cebula:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 białe cebule pokrojone w piórka
sól
grubo mielony pieprz
1 łyżka sherry
listki z 1 gałązki tymianku

Oraz:
4 kromki ciemnego pieczywa tostowego
4 plasterki łagodnego żółtego sera np. ementalera
masło
odrobina soli

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy cebulę: w rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę, mieszamy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i szklimy cebulę około 10 minut na małym ogniu. Odkrywamy i smażymy jeszcze 20-30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu; w tym czasie cebula powinna się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Wlewamy sherry i dodajemy tymianek, a jeśli trzeba, jeszcze raz doprawiamy. Lekko rumienimy kromki chleba w opiekaczu. Następnie na jednej kromce kładziemy plasterek sera, warstwę cebuli i drugi plasterek sera; przykrywamy drugą kromką. W ten sam sposób składamy drugiego tosta. Masło rozcieramy z odrobiną soli, smarujemy spody i wierzchy tostów. Układamy na patelni grillowej, obciążamy, grillujemy 3 minuty. Odwracamy, obciążamy, grillujemy kolejne 3-4 minuty. Kroimy w trójkąty i podajemy, np. z sałatką z pomidorów.

Słodkie bułeczki cynamonowe Słodkie bułeczki cynamonowe Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Słodkie bułeczki cynamonowe

To kolejna propozycja na weekend. Wyobraź sobie gorącą cynamonową bułeczkę, dopiero co wyciągniętą z piekarnika, popijaną filiżanką kawy lub herbaty. Już czujemy ten zapach!

Składniki:

Ciasto:
700 g mąki pszennej
25 g drożdży
1/2 kostki (100 g) masła
1 szklanka (250 ml) mleka
1/4 szklanki (50 g) cukru pudru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 jajko
sól

Nadzienie:
1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Szkliwo:
1 jajko
2 łyżki wody
cukier perłowy

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w misce z cukrem pudrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 10 minut. W garnku roztop masło, dolej pozostałe mleko i lekko podgrzej (uważaj - mieszanina nie powinna być gorąca). Mąkę wymieszaj z kardamonem i przesiej. Uformuj kopczyk, zrób w nim dołek, wlej zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko z roztopionym masłem. Dokładnie wyrób przez 10-15 minut (możesz użyć robota kuchennego). Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 0,5-1 cm, wielkością przypominający kartkę A4 . Przygotuj nadzienie: w rondelku roztop masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Za pomocą pędzelka posmaruj placki nadzieniem i zwiń ciasto jak roladę. Następnie pokrój je w ok. 1-cm ślimaczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo bułeczki będą rosły podczas pieczenia). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W miseczce roztrzep jajko, dolej wodę i wymieszaj. Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka posmaruj jajkiem i posyp cukrem perłowym. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz ok. 10 minut, wyjmij z pieca i ostudź.

Autorzy: Karin Herrström, Michał Godyń

Więcej o:
Copyright © Agora SA