Jak zrobić fasolkę po bretońsku, aby była smaczna i sycąca? Potrawa ta należy do dań jednogarnkowych. Charakterystyczne dla nich jest stosunkowo proste i szybkie przygotowanie, które wymaga przeznaczenia na nie tylko jednego naczynia. Na całe szczęście nie potrzeba wielkiego kulinarnego doświadczenia, aby przyrządzić fasolkę po bretońsku. Jest to lubiana potrawa, do której wykorzystuje się poniekąd to, co jest pod ręką. Często to w niej lądują np. wędliny, które pozostają po świętach i szkoda, aby się nie zmarnowały. Jednocześnie przyprawy i dodatki sprawiają, że da się ją przygotować w taki sposób, aby pasowała danej osobie.
Ile kcal ma fasolka po bretońsku? Wiele zależy od wykorzystanych składników. Inna będzie kaloryczność produktu z dużą ilością tłustego mięsa, odmienna zaś z jego zamiennikami. Co do zasady przyjmuje się, że w 100 g fasolki jest od 130 do 170 kcal.
Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku nadadzą daniu odpowiedni smak? Wiele zależy tu od upodobań konkretnej osoby. Z reguły do takich przypraw należą oprócz pieprzu i soli także liść laurowy, ziele angielskie, sproszkowana papryka słodka lub ostra i najbardziej chyba kontrowersyjne majeranek i kminek. Ostatnie mają dość charakterystyczny smak i nie każdy je lubi.
W jaki sposób poradzić sobie wtedy, gdy mamy bardzo mało czasu nawet na przygotowanie jednogarnkowego dania? Dobrym i sprawdzonym sposobem jest posłużenie się fasolą z puszki. Taki półprodukt nie wymaga moczenia i dłuższego gotowania. Dzięki niemu przygotujesz fasolkę po bretońsku szybciej.
Domowa fasolka po bretońsku? Przepis babci zawsze wydaje się być najlepszy w przypadku takich dań. Zacząć należy od podania składników, które koniecznie trzeba zgromadzić. W ''babcinej'' fasolce nie powinno zabraknąć:
Od czego zacząć przygotowania? Niewątpliwie pierwszym elementem będzie tutaj przygotowanie fasolki. Powinna zostać zalana wodą i odstawiona na całą noc. Dzięki temu zmięknie i spęcznieje. Nadaje się do gotowania dopiero kolejnego dnia. Wodę należy wymienić na świeżą i gotować w niej fasolkę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Na tym etapie dodaje się też pokrojony boczek i kiełbasę.
Kolejne składniki, czyli cukier, sól, pieprz i majeranek dodaje się dopiero wtedy, gdy fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaje się koncentrat pomidorowy i robi zasmażkę na smalcu. Na koniec pozostaje już tylko przyprawić posiekanym lub roztartym czosnkiem.
Czy fasolka po bretońsku obędzie się bez mięsa? Zdecydowanie tak. Dla domowego smaku potrawy bardzo ważny jest bowiem aromat wędzonki. W celu uzyskania takiego efektu można posłużyć się także wędzonym tofu. Zamiast kiełbasy zaś sprawdzą się kiełbaski bezmięsne. Co do zasady także sama fasolka nie musi się w przepisie ostać, bo jej miejsce niekiedy zajmuje cieciorka.
Zobacz też: Fasolka po bretońsku - ulubiony przepis Magdy Gessler. Restauratorka dodaje jeden wyjątkowy składnik