Jak przygotować barszcz czerwony? Przepis nie jest zbyt trudny, nawet osoby z niezbyt dużym doświadczeniem w kuchni powinny sobie poradzić z ugotowaniem barszczu.
Składniki:
Przygotowując barszcz czerwony w ciągu roku, można wykorzystać bulion drobiowy lub wołowy, jeśli jednak ma to być potrawa wigilijna, jako bazę warto wykorzystać bulion warzywny. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, a każdą połówkę pokroić na grube plastry. Dodać do bulionu, w garnku umieścić też dwa obrane ząbki czosnku, listek laurowy i suszone grzybki. Garnek przykryć pokrywką, zagotować zupę, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez godzinę do miękkości buraków. Na 10 minut przed wyłączeniem barszczu dodać łyżeczkę majeranku. Po tym czasie wyłączyć kuchenkę. Odcedzić barszcz, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę octu lub soku z cytryny, posolić, popieprzyć.
Bardzo często czerwony barszcz przygotowuje się na zakwasie buraczanym. Jest on doskonałą i zdrową bazą do zupy, zwłaszcza jeśli przyrządzimy go samodzielnie. A zatem jak wykonać zakwas buraczany? Wystarczy przygotować pół kilograma (3 małe) buraków ćwikłowych, 4 ząbki czosnku, 350 ml letniej wody oraz przyprawy: liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę soli kamiennej niejodowanej.
Buraki cienko obrać, umyć, pokroić na cztery części, a następnie grubsze plasterki. Czwartą część pokrojonych buraków umieścić w wyparzonym słoju, dodać część przypraw, kolejną warstwę buraków i znów przyprawy. Liść laurowy umieścić pośrodku. Na koniec docisnąć buraki, zalać je przegotowaną, ostudzoną wodą z dodatkiem soli. Słoik zamknąć i odłożyć do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na minimum siedem dni. Zakwas otworzyć dopiero w dniu gotowania barszczu. Niewykorzystany zakwas przelać do butelki lub słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce (można go przechowywać nawet przez kilka tygodni).
W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia warto poznać przepis na barszcz czerwony na zakwasie – taki właśnie barszcz najczęściej serwowany jest podczas wieczerzy wigilijnej.
Składniki:
Około 20 gramów suszonych grzybów zalać niecałą szklanką wody i pozostawić na noc do namoczenia. Można je dodatkowo pogotować około 5 minut razem z wodą, w której się moczyły. Wodę odcedzić. Grzyby można później dodać do barszczu lub wykorzystać do innych świątecznych potraw. Do garnka wlać półtora litra wody lub delikatnego bulionu z warzyw. Buraki i marchew obrać, umyć i pokroić w pasterki, wrzucić do bulionu. Pietruszkę obrać i wraz z porem pokroić na kilka części i również dodać do zupy. Dodać ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem przez około półtorej godziny, licząc od momentu zagotowania. Następnie odcedzić wszystkie składniki zupy. Barszcz przecedzić przez sitko, do wywaru dodać zakwas z buraków, dolać wywar z grzybów, wsypać łyżeczkę cukru i sporą szczyptę soli. Barszczu nie gotować, do podania jedynie podgrzać. Osoby preferujące delikatniejszy smak barszczu mogą dodać mniej zakwasu buraczanego.
Nie tylko na wigilię podawany jest czerwony barszcz. Przepis na aromatyczną zupę może się przydać w praktycznie każdym momencie roku – czerwony barszcz, czy to klarowny, czy zabielany, na pewno będzie ozdobą stołu podczas rodzinnego obiadu.
Składniki:
Buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, przełożyć do garnka. Wlać wodę tak, by buraki były w niej zanurzone na około 10 centymetrów. Do garnka włożyć obrane cebule, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wlać ocet. Gotować na małym ogniu do miękkości buraków. Ugotowany barszcz przecedzić przez sitko. Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i cukrem, wymieszać. Jabłka umyć, obrać i wraz ze skórkami przełożyć do garnka z czerwonym barszczem. Garnek odstawić, najlepiej na noc, by barszcz przeszedł smakiem i aromatem jabłek.
Zobacz też: Makowiec z białego maku. Takiego ciasta na pewno nie jadłeś! Urozmaić swoje świąteczne wypieki