Brzoskwinie w syropie stają się coraz bardziej popularne. Nie ma się co dziwić, bo są idealne do wypieków lub innych deserów, można je dodać również do wytrawnych sałatek. Przedstawiamy proste przepisy na przepyszne brzoskwinie w syropie.
Brzoskwinie to doskonały składnik na przetwory. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie brzoskwiń, a oto kilka najpopularniejszych:
REKLAMA
Brzoskwinie w słoikach: możesz umieścić dojrzałe brzoskwinie w słoikach i zakonserwować je poprzez pasteryzację. Taki przetwór doskonale nadaje się jako dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych czy sałatek.
Płatki brzoskwiniowe w syropie: świeże płatki brzoskwiń zanurzone w słodkim syropie wyglądają bardzo apetycznie. Możesz używać ich jako dekoracji wypieków, a także w koktajlach, napojach czy sałatkach owocowych.
Sos brzoskwiniowy: przygotuj wykwintny sos brzoskwiniowy, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami i sałatkami. Ten słodko-kwaśny dodatek doda wyjątkowego smaku Twoim daniom.
Brzoskwinie w syropie: przepis na soczysty dodatek
Brzoskwinie w syropie to idealna przekąska, która pozwala zachować smak owoców przez cały rok. Zaskocz swoich bliskich tym prostym przysmakiem, który z pewnością podbije ich serca i kubki smakowe. Oto przepis na brzoskwinie w syropie:
Składniki:
1 kg świeżych, dojrzałych brzoskwiń
500 ml wody
250 g cukru
1 laska wanilii
2 plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
Umyj brzoskwinie i usuń pestki. Pokrój na połówki lub ćwiartki.
W rondlu podgrzej wodę, cukier i wanilię do rozpuszczenia cukru.
Dodaj plasterki cytryny do syropu.
Włóż brzoskwinie do gotującego się syropu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
Wyjmij brzoskwinie z syropu i umieść je w słoikach.
Zalej owoce odrobiną syropu, zakręć słoiki i odwróć do góry nogami, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
Zobacz wideo Pieczone brzoskwinie pod chrupiącą bezą
Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Nietypowy przepis
Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Ulubione składniki można łączyć. Oto propozycja z dodatkiem startego kokosa:
Składniki:
1 kg dojrzałych brzoskwiń
500 ml wody
250 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżka startego kokosa
Sposób przygotowania:
Przygotowanie brzoskwiń: owoce umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
Syrop: w rondlu połącz wodę, cukier i wanilię.
Gotowanie: dodaj brzoskwinie i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Dodatek kokosu: dodaj starty kokos do syropu.
Wypełnianie słoików: przełóż brzoskwinie z syropem do słoików.
Pasteryzacja: zamknij słoiki i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez 10-15 minut.
Brzoskwinie - składnik ciasta delicjaunplash.com
Brzoskwinie w syropie na zimę: pikantny twist w słodkiej otoczce
Dla fanów pikantnych smaków również przygotowaliśmy coś ciekawego. Papryczka chili jest jednym z ulubionych dodatków Polaków. Nadaje wszystkim daniom niepowtarzalnego smaku, który zapewni świetne doznania miłośnikom pikantnych smaków. Oto kolejny przepis na brzoskwinie w syropie na zimę:
Składniki:
1 kg dojrzałych brzoskwiń
500 ml wody
250 g cukru
2-3 kawałki suszonej papryczki chili (możesz dostosować ilość do swoich preferencji lub dodać imbir zamiast chili)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie brzoskwiń: owoce umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
Syrop: w rondlu połącz wodę i cukier.
Chili: dodaj suszonej papryczki chili do gotującego się syropu.
Gotowanie: umieść brzoskwinie w syropie z chili i gotuj przez 5-7 minut.
Przygotowanie słoików: wyparz słoiki i pokrywki.
Wypełnianie słoików: przełóż brzoskwinie z syropem do słoików.
Pasteryzacja: zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Brzoskwinie w słoiku: goździki na równi z brzoskwiniami
Ten prosty przepis na domowe przetwory pozwala zamknąć w słoiku pełnię słodyczy brzoskwiń, a goździki dodadzą im wyjątkowego, zimowego smaku. Oto sprawdzona receptura na brzoskwinie w słoiku:
Syrop: w garnku połącz wodę, cukier oraz laskę wanilii i goździki.
Gotowanie: dodaj brzoskwinie do gotującego się syropu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
Przygotowanie słoików: wyparz słoiki i przykryj je ściereczką do wyschnięcia.
Wypełnianie słoików: wyjmij brzoskwinie i umieść je w słoikach. Zalej gorącym syropem.
Pasteryzacja: zamknij słoiki, umieść je w garnku z wrzącą wodą i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Przepis na brzoskwinie w syropie: pyszna przekąska na każdą okazję z dodatkiem migdałów
Migdały dobrze komponują się z brzoskwiniami. Połączenie tych dwóch soczystych składników to idealna propozycja do wypieków. Przedstawiamy ostatni przepis na brzoskwinie w syropie:
Składniki:
1 kg dojrzałych brzoskwiń
500 ml wody
250 g cukru
1 laska cynamonu
1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Syrop: w garnku połącz wodę, cukier i laskę cynamonu.
Gotowanie: dodaj brzoskwinie i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Dodatek migdałowy: gdy brzoskwinie są już gotowe, dodaj płatki migdałowe do syropu.