Brzoskwinie w syropie: soczyste owoce w słodkim nektarze idealne do sałatek, ciast lub lodów

Brzoskwinie w syropie stają się coraz bardziej popularne. Nie ma się co dziwić, bo są idealne do wypieków lub innych deserów, można je dodać również do wytrawnych sałatek. Przedstawiamy proste przepisy na przepyszne brzoskwinie w syropie.

Brzoskwinie: przetwory pozwalające zachować letnią radość

Brzoskwinie to doskonały składnik na przetwory. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie brzoskwiń, a oto kilka najpopularniejszych:

  • Brzoskwinie w słoikach: możesz umieścić dojrzałe brzoskwinie w słoikach i zakonserwować je poprzez pasteryzację. Taki przetwór doskonale nadaje się jako dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych czy sałatek.
  • Płatki brzoskwiniowe w syropie: świeże płatki brzoskwiń zanurzone w słodkim syropie wyglądają bardzo apetycznie. Możesz używać ich jako dekoracji wypieków, a także w koktajlach, napojach czy sałatkach owocowych.
  • Sos brzoskwiniowy: przygotuj wykwintny sos brzoskwiniowy, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami i sałatkami. Ten słodko-kwaśny dodatek doda wyjątkowego smaku Twoim daniom.

Brzoskwinie w syropie: przepis na soczysty dodatek

Brzoskwinie w syropie to idealna przekąska, która pozwala zachować smak owoców przez cały rok. Zaskocz swoich bliskich tym prostym przysmakiem, który z pewnością podbije ich serca i kubki smakowe. Oto przepis na brzoskwinie w syropie:

Składniki:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych brzoskwiń
  • 500 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Umyj brzoskwinie i usuń pestki. Pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. W rondlu podgrzej wodę, cukier i wanilię do rozpuszczenia cukru.
  3. Dodaj plasterki cytryny do syropu.
  4. Włóż brzoskwinie do gotującego się syropu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
  5. Wyjmij brzoskwinie z syropu i umieść je w słoikach.
  6. Zalej owoce odrobiną syropu, zakręć słoiki i odwróć do góry nogami, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
Zobacz wideo Pieczone brzoskwinie pod chrupiącą bezą

Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Nietypowy przepis

Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Ulubione składniki można łączyć. Oto propozycja z dodatkiem startego kokosa: 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka startego kokosa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie brzoskwiń: owoce umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
  2. Syrop: w rondlu połącz wodę, cukier i wanilię.
  3. Gotowanie: dodaj brzoskwinie i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  4. Dodatek kokosu: dodaj starty kokos do syropu.
  5. Wypełnianie słoików: przełóż brzoskwinie z syropem do słoików.
  6. Pasteryzacja: zamknij słoiki i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez 10-15 minut.

Brzoskwinie - składnik ciasta delicjaBrzoskwinie - składnik ciasta delicja unplash.com

Brzoskwinie w syropie na zimę: pikantny twist w słodkiej otoczce

Dla fanów pikantnych smaków również przygotowaliśmy coś ciekawego. Papryczka chili jest jednym z ulubionych dodatków Polaków. Nadaje wszystkim daniom niepowtarzalnego smaku, który zapewni świetne doznania miłośnikom pikantnych smaków. Oto kolejny przepis na brzoskwinie w syropie na zimę:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 ml wody
  • 250 g cukru
  • 2-3 kawałki suszonej papryczki chili (możesz dostosować ilość do swoich preferencji lub dodać imbir zamiast chili)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie brzoskwiń: owoce umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
  2. Syrop: w rondlu połącz wodę i cukier.
  3. Chili: dodaj suszonej papryczki chili do gotującego się syropu.
  4. Gotowanie: umieść brzoskwinie w syropie z chili i gotuj przez 5-7 minut.
  5. Przygotowanie słoików: wyparz słoiki i pokrywki.
  6. Wypełnianie słoików: przełóż brzoskwinie z syropem do słoików.
  7. Pasteryzacja: zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Brzoskwinie w słoiku: goździki na równi z brzoskwiniami

Ten prosty przepis na domowe przetwory pozwala zamknąć w słoiku pełnię słodyczy brzoskwiń, a goździki dodadzą im wyjątkowego, zimowego smaku. Oto sprawdzona receptura na brzoskwinie w słoiku:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Syrop: w garnku połącz wodę, cukier oraz laskę wanilii i goździki.
  2. Gotowanie: dodaj brzoskwinie do gotującego się syropu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
  3. Przygotowanie słoików: wyparz słoiki i przykryj je ściereczką do wyschnięcia.
  4. Wypełnianie słoików: wyjmij brzoskwinie i umieść je w słoikach. Zalej gorącym syropem.
  5. Pasteryzacja: zamknij słoiki, umieść je w garnku z wrzącą wodą i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Przepis na brzoskwinie w syropie: pyszna przekąska na każdą okazję z dodatkiem migdałów

Migdały dobrze komponują się z brzoskwiniami. Połączenie tych dwóch soczystych składników to idealna propozycja do wypieków. Przedstawiamy ostatni przepis na brzoskwinie w syropie:

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Syrop: w garnku połącz wodę, cukier i laskę cynamonu.
  2. Gotowanie: dodaj brzoskwinie i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  3. Dodatek migdałowy: gdy brzoskwinie są już gotowe, dodaj płatki migdałowe do syropu.
  4. Na koniec przełóż wszystko do słoików.

Zobacz też: Dżem malinowy - idealny do kanapek, ciast i deserów. Jak zrobić dżem o gładkiej konsystencji?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.