Składniki (6porcji)
-
Schab surowy - 1 kg środkowego z kościąSłonina - 15 dagCebula biała - 2Sok jabłkowy - 1/2 szklankiTymianek świeży - 1 łyżkaCząber - 1 łyżkaPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuJabłka - 6 kwaskowatychMasło - 2 łyżkiCukier - 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schab natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Zawiń w plasterki słoniny, włóż do salaterki. Szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wykrój gniazda nasienne jabłek. W powstałe zagłębienia wsyp trochę cukru. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, podlej sokiem jabłkowym.
Mięso ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Obok umieść naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiaj wypływającym sosem. Po godzinie i 20 minutach wyjmij schab z piekarnika, obłóż pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polej sosem z dna brytfanny. Zwiększ temp. do 180°C, dopiekaj jeszcze 40 minut.
Pieczone jabłka zmiksuj ze skórką i wytworzoną galaretką. Jeśli trzeba, rozcieńcz wodą lub sokiem jabłkowym, zagotuj i przypraw do smaku. Ze schabu usuń kości, mięso pokrój na plastry i obłóż upieczoną cebulą. Podawaj z sosem jabłkowym, ziemniakami i zieloną sałatą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory