Schab z sosem jabłkowym

Robert Sowa/Magazyn Kuchnia 04.03.2020 15:39
(brak ocen)
OCEŃ
Schab z sosem jabłkowym
Schab z sosem jabłkowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Schab natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Zawiń w plasterki słoniny, włóż do salaterki. Szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wykrój gniazda nasienne jabłek. W powstałe zagłębienia wsyp trochę cukru. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, podlej sokiem jabłkowym. 

2 / 3

Mięso ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Obok umieść naczynie z jabłkami. Mięso co jakiś czas skrapiaj wypływającym sosem. Po godzinie i 20 minutach wyjmij schab z piekarnika, obłóż pokrojonymi na ćwiartki cebulami, polej sosem z dna brytfanny. Zwiększ temp. do 180°C, dopiekaj jeszcze 40 minut. 

3 / 3

Pieczone jabłka zmiksuj ze skórką i wytworzoną galaretką. Jeśli trzeba, rozcieńcz wodą lub sokiem jabłkowym, zagotuj i przypraw do smaku. Ze schabu usuń kości, mięso pokrój na plastry i obłóż upieczoną cebulą. Podawaj z sosem jabłkowym, ziemniakami i zieloną sałatą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps