Knedle z truskawkami to jeden ze sposobów przygotowywania jednego z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Knedle, czyli tak naprawdę ziemniaczane kluski, to bardzo popularne danie na naszych stołach, które ze względu na brak mięsnego dodatku często gościło na nich w piątki. Obecnie knedle przygotowujemy w różnych wariantach - zarówno z mięsnym farszem (wtedy częściej nazywane są pyzami) jak i z owocowym. Sekretem idealnego smaku potrawy jest odpowiedni dobór ziemniaków oraz niewielka ilość mąki dodana do ciasta - im mniej jej damy tym będzie ono delikatniejsze.
Przepis na knedle z truskawkami nie jest trudny. Ciasto powstaje z trzech składników: ziemniaków, mąki i jajek. Te pierwsze należy ugotować, ostudzić i dwukrotnie przecisnąć przez praskę, aby powstało z nich gładkie puree. Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrabiać tak długo, aż stanie się gładkie i zwarte. Można w tym celu wykorzystać robot kuchenny.
Otóż oprócz wspomnianych już truskawek, knedle z owocami można przygotowywać także w oparciu o śliwki (najlepsze będą węgierki), brzoskwinie (koniecznie bez pestek), ale też maliny, jeżyny, porzeczki, borówki. Warto pamiętać, aby w przypadku kwaśnych owoców do środka knedli oprócz nich dosypać odrobinę cukru, która przełamie ich smak.
W przypadku knedli z owocami należy także pamiętać o tym, aby podawać je polane lekko śmietanką. Oczywiście zwiększy to wartość kaloryczną posiłku, ale też sprawi, że zyska on jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Jeśli poszukujesz sprawdzonego przepisu na knedle z truskawkami, to bardzo dobrze trafiłeś. Jest to niezwykle prosta receptura, która wymaga jednak odrobiny czasu, dlatego pracę najlepiej rozpocząć rano lub dzień wcześniej wieczorem.
Składniki: 2 kg ugotowanych ziemniaków, 3 duże jajka, 300 g mąki pszennej typ 450, szczypta soli, kilogram truskawek, cukier puder, śmietana.
Przygotowanie:
Nie każdy jest fanem połączenia ziemniaków z owocami. I jest to jak najbardziej zrozumiałe. Nie oznacza to jednak, że taka osoba nie będzie mogła skosztować smakowitych knedli z truskawkami. Wystarczy, że przygotujemy twarogowe ciasto, a efekt będzie równie smaczny co w przypadku tradycyjnego przepisu.
Do przygotowania takiej wersji ciasta na knedle z truskawkami i serem potrzebujemy około kilograma sera twarogowego, który musimy co najmniej dwa razy zmielić. Do niego dokładamy 3 jajka, około 300 g mąki pszennej, szczyptę soli oraz łyżkę ciepłego masła. Wszystko razem wyrabiamy na ciasto, a kiedy uzyska ono elastyczną konsystencję, odkładamy owinięte folią, aby odpoczęło. Po 30 minutach możemy formować knedle, a w środku umieszczać owoce. Knedle serowe gotujemy nieco dłużej niż ziemniaczane - około 6-7 minut od wypłynięcia.