Knedle z truskawkami. Letni przysmak, którego nie może zabraknąć na twoim stole. Jak je zrobić?

Knedle z truskawkami to jedno z ulubionych dań z dzieciństwa większości z nas. Kiedy na straganach pojawiają się polskie truskawki, nie sposób nie przygotować ich na obiad.

Knedle z truskawkami. Przepis na idealne kluski

Knedle z truskawkami to jeden ze sposobów przygotowywania jednego z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Knedle, czyli tak naprawdę ziemniaczane kluski, to bardzo popularne danie na naszych stołach, które ze względu na brak mięsnego dodatku często gościło na nich w piątki. Obecnie knedle przygotowujemy w różnych wariantach - zarówno z mięsnym farszem (wtedy częściej nazywane są pyzami) jak i z owocowym. Sekretem idealnego smaku potrawy jest odpowiedni dobór ziemniaków oraz niewielka ilość mąki dodana do ciasta - im mniej jej damy tym będzie ono delikatniejsze. 

Przepis na knedle z truskawkami nie jest trudny. Ciasto powstaje z trzech składników: ziemniaków, mąki i jajek. Te pierwsze należy ugotować, ostudzić i dwukrotnie przecisnąć przez praskę, aby powstało z nich gładkie puree. Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrabiać tak długo, aż stanie się gładkie i zwarte. Można w tym celu wykorzystać robot kuchenny. 

Deser z truskawkami to dobry pomysł na letnią imprezę. Zdjęcie ilustracyjneDeser z truskawkami. Szybkie i proste smakołyki z owocami [PRZEPISY]

Knedle z owocami. Jakie owoce najlepiej nadają się do knedli?

Otóż oprócz wspomnianych już truskawek, knedle z owocami można przygotowywać także w oparciu o śliwki (najlepsze będą węgierki), brzoskwinie (koniecznie bez pestek), ale też maliny, jeżyny, porzeczki, borówki. Warto pamiętać, aby w przypadku kwaśnych owoców do środka knedli oprócz nich dosypać odrobinę cukru, która przełamie ich smak. 

W przypadku knedli z owocami należy także pamiętać o tym, aby podawać je polane lekko śmietanką. Oczywiście zwiększy to wartość kaloryczną posiłku, ale też sprawi, że zyska on jeszcze bardziej wyrazisty smak. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na knedle ze śliwkami

Przepis na knedle z truskawkami. Sprawdzona receptura

Jeśli poszukujesz sprawdzonego przepisu na knedle z truskawkami, to bardzo dobrze trafiłeś. Jest to niezwykle prosta receptura, która wymaga jednak odrobiny czasu, dlatego pracę najlepiej rozpocząć rano lub dzień wcześniej wieczorem.

Składniki: 2 kg ugotowanych ziemniaków, 3 duże jajka, 300 g mąki pszennej typ 450, szczypta soli, kilogram truskawek, cukier puder, śmietana.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj z odrobiną soli do miękkości. Odcedź i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy będą chłodne przeciśnij je przez praskę lub zmiel z użyciem maszynki. Czynność można powtórzyć aż uzyskamy gładkie puree.
  2. Do zmielonych ziemniaków dodaj jajka i mąkę (lepiej robić to partiami i badać sprężystość ciasta na bieżąco) oraz sól. Wyrób ciasto (można użyć robota).
  3. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na ćwiartki.
  4. Ciasto uformuj w długi wałek, a następnie odrywaj fragmenty tworząc małe kulki.
  5. Każdą kulkę rozpłaszcz, umieść na niej owoce i odrobinę cukru pudru, ponownie zwiń w kulkę. 
  6. Gotowe knedle wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj około 4 minut od wypłynięcia.
  7. Gotowe podawaj polane śmietanką.  

Mus truskawkowy - dwa szybkie i łatwe sposoby na mus do różnych ciast. Przepisy krok po krokuMus truskawkowy - dwa łatwe sposoby na mus. Przepisy krok po kroku

Knedle z truskawkami i serem bez ziemniaków

Nie każdy jest fanem połączenia ziemniaków z owocami. I jest to jak najbardziej zrozumiałe. Nie oznacza to jednak, że taka osoba nie będzie mogła skosztować smakowitych knedli z truskawkami. Wystarczy, że przygotujemy twarogowe ciasto, a efekt będzie równie smaczny co w przypadku tradycyjnego przepisu.

Do przygotowania takiej wersji ciasta na knedle z truskawkami i serem potrzebujemy około kilograma sera twarogowego, który musimy co najmniej dwa razy zmielić. Do niego dokładamy 3 jajka, około 300 g mąki pszennej, szczyptę soli oraz łyżkę ciepłego masła. Wszystko razem wyrabiamy na ciasto, a kiedy uzyska ono elastyczną konsystencję, odkładamy owinięte folią, aby odpoczęło. Po 30 minutach możemy formować knedle, a w środku umieszczać owoce. Knedle serowe gotujemy nieco dłużej niż ziemniaczane - około 6-7 minut od wypłynięcia. 

Zobacz też: Makaron z truskawkami, czyli smak lata zamknięty na talerzu. Sprawdź najlepszy przepis na kluski z truskawkami

Więcej o: