Jaja mollet: ile trzeba je gotować? Sprawdzony przepis

Jak długo gotuje się jaja mollet? Choć z pozoru wydaje się to bardzo łatwe, to czasem przyrządzenie jajek na półtwardo zwyczajnie może się nie udać. Warto zminimalizować ryzyko, stosując się do kilku prostych zasad.

Jaja mollet i ich przyrządzanie. Co warto wiedzieć?

Jaja mollet, czyli ugotowane na półtwardo, to danie mniej popularne od jajek na twardo i miękko. Czym się charakteryzuje? Mianem tym określamy jajko gotowane dłużej, niż potrzeba dla ścięcia się białka. Właśnie taki półprodukt staje się składnikiem np. sałatki nicejskiej.   

Przygotowanie jajek mollet to kompromis pomiędzy przyrządzeniem ich na twardo i miękko. Czy niesie to ze sobą jakieś praktyczne korzyści? Okazuje się, że tak. Jaja jako takie są źródłem łatwego do przyswojenia białka.  Znajduje się w nich fosfor, wapń, magnez, selen i potas. Dodatkowo zawierają bogactwo witamin B12, A, D, E i K. Chociaż wraz z nimi spożywamy cholesterol, to także kwas omega - 3, który jest odpowiedzialny za jego neutralizację. Stąd zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia, żeby jeść przynajmniej 10 jajek w ciągu tygodnia.

W praktyce wiele zależy od tego, jakie jaja mamy zwyczaj umieszczać w swoim jadłospisie. Gotowane na twardo są bardziej ciężkostrawne i mniej estetyczne od tych, które przygotowuje się na miękko. Jeśli gotujemy produkt powyżej 10 minut, to może on stracić nie tylko ładny wygląd, ale też nawet połowę swoich właściwości korzystnych dla zdrowia. Stąd jaja mollet mogą dobrze zaspokajać nasze potrzeby i wydają się być ciekawą alternatywą.    

Jajko mollet: ile gotować, by były perfekcyjne?

Jak przygotować jajko mollet? Ile gotować, żeby osiągnąć ścięte białko i półpłynne żółtko? W każdym przypadku należy pamiętać o tym, że:

  • najlepiej jest wkładać jaja do zimnej wody - wrzucanie ich do wrzątku obniża temperaturę wody, co może przełożyć się na to, że trudniej będzie nam je perfekcyjnie ugotować
  • minutnik lub stoper włączamy od początku wrzenia wody
  • zaraz po zakończeniu gotowania wkładamy jaja do zimnej wody - dzięki temu momentalnie wyhamujemy postępy działania wysokiej temperatury
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Ile gotuje się jaja mollet? Najważniejsze czynniki, które mają znaczenie

Ile gotuje się jaja mollet? Standardowo jest to pięć minut od momentu wrzenia, jednak w praktyce zależy to od przynajmniej kilku czynników. Teoretycznie znaczenie ma nawet to, na jakiej wysokości n.p.m. się znajdujemy i jakie ciśnienie panuje w danym miejscu. W praktyce element ten najczęściej pomija się, skupiając się za to na:

  • temperaturze jajka: wyjęte wprost z lodówki będzie musiało się gotować nawet 2 minuty dłużej
  • rozmiarze i wadze jajka: większe lub mniejsze jajko od przeciętnego będzie się gotować dłużej lub krócej 

Zobacz też: Jaja poszetowe. Jak przygotować perfekcyjne jajo w koszulce?

Jajka mollet - przepis ze szpinakiem

Jak ugotować jajka mollet? Przepis na przygotowanie samych jaj nie jest trudny. Warto jednak pamiętać, że takie danie może być podane na różne sposoby, choćby z chrzanem, ale też trafić do sałatki. Ciekawym pomysłem są jajka mollet na szpinaku. Do przygotowania porcji dla dwóch osób potrzeba:

  • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 4 świeże jajka dobrej jakości
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Jajka mollet przygotowujemy poprzez gotowanie w wodzie z sodą, którą dodaje się po to, żeby skorupka lepiej odchodziła. Pamiętajmy o tym, by wyjąć je z lodówki na 20 minut przed gotowaniem. Czas zaczynamy odmierzać od momentu wrzenia - potrzeba ok. 5 min do tego, by jajka mollet były gotowe. Szpinak przed przygotowaniem rozmrażamy. Dodajemy do niego czosnek, sól, pieprz i śmietanę. 

Przepis na jaja mollet - z czym można je łączyć?

Jaki warto wybrać przepis na jaja mollet z ciekawymi dodatkami? Ich zaletą jest fakt, że da się z nich skomponować smaczne danie na wiele sposobów. Możemy do tego wykorzystać np.:

Zobacz też: Chleb w jajku- śniadanie na ciepło dla całej rodziny. Poznaj superprosty przepis

Więcej o:
Copyright © Agora SA