Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? Poznaj niezawodne sposoby na soczyste mięso

Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche, a soczyste i miękkie? Spieszymy z odpowiedzią! Poznaj kulinarne patenty na smaczne mięso oraz wyjątkowe przepisy na kotlety i roladki ze schabu. Palce lizać!
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Jak zrobić soczyste roladki schabowe - kulinarne sposoby prosto od babci

Jak zrobić soczyste roladki schabowe, aby zachwycały smakiem? Jest na to co najmniej kilka sposobów. Nie ulega wątpliwości, że nasze babcie znały się na rzeczy. W kwestii kulinarnych zasad warto zasięgnąć rady u osób, które mają ogromną wiedzę, ale i lata praktyki. Dlatego też zebraliśmy babcine rady w jedną całość:

  • Namocz mięso w mleku przed smażeniem. Stary i sprawdzony sposób, a jakże skuteczny. Wystarczy kilkanaście minut, aby mięso stało się miękkie, a na etapie smażenia chrupiące. Zdecydowanie polecamy to rozwiązanie.
  • Smaż na smalcu. W przypadku tej metody spotkamy się zarówno z krytyką jak i uznaniem. Jedni będą uważali, że to nazbyt tłusta opcja, inni z kolei, że klucz do poprawienia smaku mięsa. Oceńcie sami i wypróbujcie na własnych doświadczeniach.
  • Wybierz świeże mięso ze sprawdzonego źródła. Niby sprawa oczywista, ale w dzisiejszych czasach i warunkach, niekoniecznie każdy się do niej stosuje. Mimo powszechnego dostępu do żywności, niestety bardzo często możemy zetknąć się ze słabą jakością pożywienia.
  • Smaż powoli, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Proces smażenia to niezwykle ważny czynnik, który wpływa bezpośrednio na to czy dany schab będzie miękki i soczysty, czy też nie. Należy smażyć na wolnym ogniu, pod przykrywką, a ponadto od czasu do czasu podlewać mięso powstałym sosem własnym.

Marynata do schabu - poznaj tradycyjne przepisy na pieczony schab. Zdjęcie ilustracyjneMarynata do schabu - poznaj tradycyjne przepisy na pieczony schab

Jak zrobić rolady ze schabu? Przepis krok po kroku

Jak zrobić rolady ze schabu, aby zachwyciły zarówno nas samych jak i bliskie nam osoby? Jest na to co najmniej kilka przepisów. Wszystko uwarunkowane jest przede wszystkim od naszych preferencji smakowych. Schab możemy łączyć zarówno z owocami jak i warzywami. Dobrze komponuje się on także z przygotowanymi wcześniej pastami. Poniżej przykładowy przepis na roladki:

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości
  • około 6 łyżek musztardy
  • 150 gramów sera żółtego
  • 1 mała papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • bułka tarta
  • olej bądź smalec - do smażenia
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Mięso należy dokładnie umyć i następnie pokroić w plastry.
  2. Dalej schab rozbijamy tłuczkiem.
  3. Doprawiamy je przyprawami.
  4. Paprykę myjemy i kroimy na słupki. Ser także kroimy w słupki
  5. Układamy na schab wszystkie dodatki, zawijamy mięso. Możemy spiąć je wykałaczkami lub specjalnym sznurkiem kuchennym.
  6. Obtaczamy w panierce i smażymy z każdej strony.
  7. Dalej wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Schab po bałkańsku (zdjęcie ilustracyjne)Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo

Co zrobić, żeby kotlety schabowe nie były suche i twarde? Sprawdź, o czym warto pamiętać

Co zrobić, żeby kotlety schabowe nie były suche i twarde, ale rozpływały się w ustach? Odpowiedź jest prosta. To samo, co w przypadku schabowych roladek. Dodatkowo możemy zadbać o wykonanie aromatycznego sosu, który jednocześnie poprawi soczystość mięsa. Może być to na przykład sos grzybowy, żurawinowy czy koperkowy.

Roladki schabowe to znakomite danie obiadowe lub nawet na ciepłą i pożywną kolację. Zwłaszcza jeżeli dzień był intensywny. Jednakże nie ma nic gorszego aniżeli twarde i łykowate mięso. Mamy nadzieję, że podane przez nas wskazówki, pomogą Wam w kulinarnych zmaganiach. Życzymy powodzenia!

Zobacz też: Idealny schabowy według Magdy Gessler. Kluczowa prosta marynata i trochę cierpliwości

Więcej o: