Kluski z makiem na wigilijnym stole. Prosty przepis na pyszne świąteczne danie

Kluski z makiem to tradycyjny deser świąteczny, który wiele osób spożywa tylko w tym szczególnym czasie. Związane jest to ze specyficzną rolą maku na świątecznym stole. Jednocześnie makiełki są bardzo proste w przygotowaniu.

Wigilijne kluski z makiem - w sam raz na wigilijny stół

Wigilijne kluski z makiem są popularnym deserem spożywanym właśnie w tym szczególnym dniu. Nie powinna dziwić prostota tego dania - w końcu właśnie na Wigilię przygotowujemy potrawy tradycyjne i niezbyt skomplikowane. Nie jest przy tym przypadkiem obecność maku w menu.

Dlaczego na wigilijnym stole pojawia się mak? Okazuje się, że potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i szczęście. Przyniesiony dzięki nim dostatek ma pozostać w domu przez cały kolejny rok - przynajmniej tak powinno być w myśl popularnych przesądów. Warto też dodać, że dawniej bardzo zwracano uwagę na halucynogenne właściwości ziarenek maku. Dzięki nim miano nawiązywać połączenie z zaświatami i zmarłymi bliskimi.

Kluski z makiem - przepis. Jakich składników użyć?

Jak przygotować kluski z makiem? Przepis nie jest na szczęście przesadnie skomplikowany. Przede wszystkim potrzebne jest zgromadzenie odpowiednich składników. Najpierw tych, które posłużą do wyrobienia makaronu. Chodzi o:

  • mąkę tortową - 320 g;
  • jajka - 3 szt.;
  • szczyptę soli.

Ciasto wyrabia się mikserem z poszczególnych składników. Po dokładnym połączeniu mąki, jajek i szczypty soli należy ciasto ugniatać przez ok. 2 min. Następnie powinno odpocząć przez 20 min przykryte folią. 

Całość kroimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na delikatnie oprószonym mąką blacie do grubości 1 mm. Ciasto kroimy w paski. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8 min. Potem odcedzamy i płuczemy zimną wodą.

Zobacz wideo Prosty sposób na świąteczne pierniczki

Przepis na kluski z makiem - składniki masy makowej

Co jeszcze zawiera przepis na kluski z makiem? Należy przygotować masę makową. Znajdą się w niej:

  • mak - 250 g;
  • miód - pół szklanki;
  • bakalie - 1,5 szklanki;
  • miękkie masło - 1 łyżka;
  • cynamon - pół łyżeczki;
  • ekstrakt z wanilii i migdałów - po 1 łyżeczce.

Makiełki - przepis krok po kroku

Jak przygotować makiełki? Przepis na masę makową również nie jest przesadnie skomplikowany w realizacji. Należy zacząć od zalania maku wrzątkiem tak, aby ziarenka były pokryte wodą. Całość powinna zostać ostudzona i dopiero wówczas należy odlać nadmiar wody. Do dwukrotnego zmielenia maku potrzebujemy maszynki do mielenia.

Wigilijne kluski z makiem i miodemWigilijne kluski z makiem i miodem shutterstock.com

Alternatywą jest wykorzystanie gotowej masy makowej. W przypadku wyrabiania jej w domu dodajemy do maku miód, bakalie, miękkie masło, cynamon i ekstrakty. Całość mieszamy z domowym makaronem. Oczywiście składniki mogą różnić się w zależności od domowej tradycji i upodobań. Do przybrania wykorzystuje się kandyzowane owoce

Zobacz też: Pierniczki niemieckie z przepisu babci Helgi. Sprawdź, jak przygotować te świąteczne słodycze

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.