Wigilijne kluski z makiem są popularnym deserem spożywanym właśnie w tym szczególnym dniu. Nie powinna dziwić prostota tego dania - w końcu właśnie na Wigilię przygotowujemy potrawy tradycyjne i niezbyt skomplikowane. Nie jest przy tym przypadkiem obecność maku w menu.
Dlaczego na wigilijnym stole pojawia się mak? Okazuje się, że potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i szczęście. Przyniesiony dzięki nim dostatek ma pozostać w domu przez cały kolejny rok - przynajmniej tak powinno być w myśl popularnych przesądów. Warto też dodać, że dawniej bardzo zwracano uwagę na halucynogenne właściwości ziarenek maku. Dzięki nim miano nawiązywać połączenie z zaświatami i zmarłymi bliskimi.
Jak przygotować kluski z makiem? Przepis nie jest na szczęście przesadnie skomplikowany. Przede wszystkim potrzebne jest zgromadzenie odpowiednich składników. Najpierw tych, które posłużą do wyrobienia makaronu. Chodzi o:
Ciasto wyrabia się mikserem z poszczególnych składników. Po dokładnym połączeniu mąki, jajek i szczypty soli należy ciasto ugniatać przez ok. 2 min. Następnie powinno odpocząć przez 20 min przykryte folią.
Całość kroimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na delikatnie oprószonym mąką blacie do grubości 1 mm. Ciasto kroimy w paski. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8 min. Potem odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
Co jeszcze zawiera przepis na kluski z makiem? Należy przygotować masę makową. Znajdą się w niej:
Jak przygotować makiełki? Przepis na masę makową również nie jest przesadnie skomplikowany w realizacji. Należy zacząć od zalania maku wrzątkiem tak, aby ziarenka były pokryte wodą. Całość powinna zostać ostudzona i dopiero wówczas należy odlać nadmiar wody. Do dwukrotnego zmielenia maku potrzebujemy maszynki do mielenia.
Alternatywą jest wykorzystanie gotowej masy makowej. W przypadku wyrabiania jej w domu dodajemy do maku miód, bakalie, miękkie masło, cynamon i ekstrakty. Całość mieszamy z domowym makaronem. Oczywiście składniki mogą różnić się w zależności od domowej tradycji i upodobań. Do przybrania wykorzystuje się kandyzowane owoce.
Zobacz też: Pierniczki niemieckie z przepisu babci Helgi. Sprawdź, jak przygotować te świąteczne słodycze