Podałam je na obiad i każdy oniemiał. Lepsze od naleśników, a główny składnik to ziemniaki

Placuszki podawane na słodko zazwyczaj kojarzą się z racuchami lub naleśnikami. W tym przypadku nie jest to żadne z nich. Wykonanie jest banalnie proste, a główny składnik zaskoczył nawet mnie. Nie sądziłam, że z ziemniaków można zrobić tak pyszne i słodkie danie. Jeden kęs sprawia, że można się w nich zakochać.

Bataty to niepozorne warzywo, które często jest pomijane i niedoceniane. Zazwyczaj robi się z niego frytki, możliwości jest jednak znacznie więcej. Przez to, że jego posmak jest słodkawy, wiele osób boi się go w większości dań. Chcę jednak pokazać, że można zrobić z niego coś więcej niż zwykłe frytki. Aby przełamać obawy co do tego składnika, warto z niego zrobić słodkie placki. Jest to świetna alternatywa dla mącznych racuchów i naleśników. Dzięki temu domowe menu nabierze nowego smaku, a cała rodzina będzie zadowolona z takich smacznych zmian. 

Zobacz wideo

Przepis na placki z batatów

Składniki:

  • 2 spore bataty,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • opcjonalnie niewielka ilość mleka,
  • ulubiony dżem,
  • słodkie owoce,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz i przemyj. Podziel je również na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wstaw je do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po wypieczeniu pozostaw do ostudzenia i zmiksuj na gładkie purée.
  2. Zmiksowane bataty przenieś od większej miski, dodaj do nich jogurt naturalny, jajka i łyżeczkę oleju. Wsyp również cukier, cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie zamieszaj.
  3. Do powstałej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, która wymieszana jest z proszkiem do pieczenia. Wsyp także szczyptę soli i ponownie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie za gęste, możesz dodać do niego niewielką ilość mleka.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorącym tłuszczu uformuj zgrabne placuszki. Kształtem mogą przypominać racuchy.
  5. Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu wsiąknie nadmiar oleju.
  6. Gotowe placuszki podawaj z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami i cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA