Boczniaki z majonezem bazyliowym

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 17.02.2020 16:53
(brak ocen)
OCEŃ
Boczniaki z majonezem bazyliowym
Boczniaki z majonezem bazyliowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy majonez. Bazylię blanszujemy kilka sekund, szybko cedzimy i hartujemy w wodzie z lodem. Osuszamy i miksujemy lub ucieramy w moździerzu. Ubijamy z gotowym majonezem i parmezanem.

2 / 4

Panierujemy boczniaki. Mąkę wysypujemy na talerz, jajka roztrzepujemy z wodą. Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią, solą i pieprzem.

3 / 4

Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Oczyszczone grzyby obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.

4 / 4

Partiami smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z majonezem bazyliowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps