Boczniaki z majonezem bazyliowym
Boczniaki z majonezem bazyliowym
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bazylia - 2 garści świeżych liściMajonez - 120 gParmezan - 2 łyżki startego
-
Panierowane boczniaki:
Mąka pszenna - 50 gJajka - 2 dużeWoda - 30 mlBułka tarta - 80 gBazylia - 1/2 łyżeczki suszonejSól - 1/4 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczkiOlej arachidowy - do smażenia, może być olej słonecznikowyBoczniaki - 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Robimy majonez. Bazylię blanszujemy kilka sekund, szybko cedzimy i hartujemy w wodzie z lodem. Osuszamy i miksujemy lub ucieramy w moździerzu. Ubijamy z gotowym majonezem i parmezanem.
2 / 4
Panierujemy boczniaki. Mąkę wysypujemy na talerz, jajka roztrzepujemy z wodą. Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią, solą i pieprzem.
3 / 4
Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Oczyszczone grzyby obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
4 / 4
Partiami smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z majonezem bazyliowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory