jajko
-
Jak przyrządzić perfekcyjne jajka? Kucharze dzielą się sprawdzonymi sposobami
Wydaje wam się, że robicie doskonałą jajecznicę i rewelacyjne jajka sadzone? To patrzcie na te porady prosto od mistrzów. Najprostsze dania z jajek mogą smakować jeszcze lepiej.
-
Na masełku jest pyszna, a co, gdy chcemy lub musimy ją odchudzić? Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?
Pyszna jajecznica na masełku to idealna propozycja na śniadanie. A co jeśli musimy zrezygnować z dodatkowego tłuszczu? Taka jajecznica też może się udać. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
-
Jaja mollet: ile trzeba je gotować? Sprawdzony przepis
Jak długo gotuje się jaja mollet? Choć z pozoru wydaje się to bardzo łatwe, to czasem przyrządzenie jajek na półtwardo zwyczajnie może się nie udać. Warto zminimalizować ryzyko, stosując się do kilku prostych zasad.
-
Najpotworniejsze śniadanie. Usmażył jajko w halloweenowym kostiumie
Halloweenowy filmik tiktokera podbija internet. Jeśli dzieciaki zapytają was, co potwory jadają na śniadanie, to macie gotową odpowiedź.
-
Jak smażyć grzyby? Zobacz, jak zrobić pyszne grzyby smażone na maśle z cebulką i jajkiem
Jak smażyć grzyby? Sprawdź, jak przygotować pyszny posiłek na bazie grzybów z dodatkiem jajka. To proste danie idealnie nadaje się na jesienny wieczór w miłym towarzystwie.
-
Wegańskie jajko - brzmi jak oksymoron? Już nie. W Singapurze można je kupić za 15 dolarów
Rynek wegańskich zamienników produktów odzwierzęcych prężnie się rozwija. Firma z Singapuru sprzedaje wegańskie jajka na twardo. Kosztują "tylko" 15 dolarów za sztukę.
-
Najlepsze w maju: proste potrawy z zielonymi szparagami. Przepisy od szefa kuchni i naszej redakcji
To majowy klasyk: zielone (czyli łatwiejsze do przyrządzenia!) szparagi, do tego jajko z rozlewającym się na szparagi żółtkiem (nie takie trudne do zrobienia!) i aksamitny kontrapunkt z klasycznego sosu holenderskiego. Mamy dla was przepis od szef...
-
Jajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!
Jajka z chrzanem to potrawa, która pojawia się na świątecznym stole w każdym zakątku Polski. Jak je przygotować, aby smakowały wszystkim gościom?
-
Suszone żółtka - znacie? Wzbogacą smak, zastąpią parmezan. Jak je zrobić?
Suszone żółtka są bardzo proste do przygotowania i doskonale sprawdzą się w kuchni. Wszystko, czego potrzebujemy do ich przygotowania to dobre gatunkowo jajka i spora ilość soli. Jak zrobić suszone żółtka?
-
Rozbijasz jajko, a tam czerwona plamka? Sprawdzamy, skąd się to bierze i czy takie jajko można jeść
Czym jest czerwona plamka, którą można niekiedy znaleźć w surowym jajku? Czy jedzenie takiego jajka jest bezpieczne? Wyjaśniamy.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
Zupa szczawiowa z jajkiem? To doskonały pomysł na obiad, który wniesie trochę wiosny do naszych kuchni. Jajko pasuje do tej zupy idealne, ale, jak się okazuje, warto je dodawać nie tylko ze względu na smak. Sprawdźcie, dlaczego tak ważne jest jajk...
-
Jajko jak w ofercie śniadaniowej kawiarni? Trenerka fitness podpowiada: wykorzystaj trik z wodą
Podajecie na śniadanie jajka? Trenerka fitness dzieli się wskazówką, jak je przygotować, by wyglądały i smakowały wprost doskonale.
-
Jak szybko i w prosty sposób obrać jajko? Potrzebujesz do tego tylko szklanki z zimną wodą
Lubisz jeść jajka na twardo, ale nie znosisz ich obierać? Żeby to sobie ułatwić, potrzebna ci będzie tylko szklanka i zimna woda. Dzięki naszemu trikowi skorupka bez problemu będzie odchodzić od jajka, a ty nie zmarnujesz więcej białka.