poradnik
-
Ognisko na majówkę w kilku prostych krokach. Jak je rozpalić, aby było bezpieczne? [PORADNIK]
Majówka to wręcz idealny czas na to, aby zebrać paczkę znajomych i wybrać się na zewnątrz, aby zjeść wspólnie pyszne potrawy z grilla lub ogniska. Każda taka aktywność musi być jednak odpowiednio przygotowana. Jak rozpalić ognisko i jak zadbać o t...
-
Ile kalorii ma pączek, a ile donut? Jak najłatwiej spalić nadwyżkę kalorii po tłustym czwartku?
W tłusty czwartek raczej nie liczymy kalorii i nie przejmujemy się konsekwencjami - to w końcu wielkie święto łasuchów! Jeśli jednak dbamy o zdrowie i nie chcemy przesadzić, warto byśmy wiedzieli, ile jest kalorii w pączkach i - na wszelki wypadek...
-
Jak blanszować grzyby przed mrożeniem? Poradnik krok po kroku
Jak blanszować grzyby? Blanszowanie grzybów to prosty i skuteczny sposób na zachowanie ich świeżości, kolorów oraz aromatu. Ten proces polega na krótkim gotowaniu grzybów we wrzącej wodzie, a następnie natychmiastowym schłodzeniu ich w zimnej...
-
Jak mrozić grzyby? Jak przygotować kurki, borowiki i prawdziwki do mrożenia? [PORADNIK]
Mrożenie grzybów jest doskonałym sposobem na zachowanie ich świeżości, smaku i wartości odżywczych na dłuższy czas. Ta prosta i efektywna metoda przechowywania grzybów pozwala cieszyć się nimi przez cały rok, niezależnie od sezonu.
-
Jak marynować grzyby? Poznaj babciny sposób na pyszne kurki, boczniaki, borowiki i prawdziwki
Jak marynować grzyby? Marynowanie grzybów to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych metod konserwacji tych aromatycznych darów natury. Dowiedz się, jak wybrać odpowiednie gatunki grzybów, jak przygotować dobrą marynatę i jak...
-
Jak prawidłowo czyścić grzyby? Praktyczny przewodnik krok po kroku
Jak czyścić grzyby? Czyszczenie grzybów jest nie tylko kluczowe dla zachowania ich smaku i wartości odżywczych, ale także dla uniknięcia potencjalnych zagrożeń zdrowotnych. Niezależnie od tego, czy zbierasz grzyby samodzielnie, czy kupujesz je w...
-
Czym myć lodówkę, by lśniła czystością? Jak zrobić dobry domowy detergent?
Czym myć lodówkę, aby jak najdłużej utrzymać ją w higienicznej czystości? Regularne i odpowiednie czyszczenie pozwoli zachować świeżość i smak przechowywanych produktów, a także zapobiegnie rozwojowi bakterii. W naszym przewodniku przedstawimy...
-
Warzywa na balkon, które nadają się do domowej uprawy. O tym trzeba pamiętać zakładając balkonową hodowlę
Uprawa warzyw na balkonie pod pewnymi względami jest prostsza niż ta w przydomowym ogródku, jednak należy pamiętać o dobraniu właściwych rodzajów roślin i zapewnieniu im optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju. Podstawą jest odpowiednie...
-
Kiedy i jak sadzić czosnek? Wszystko, co warto wiedzieć o jego uprawie
Czosnek to uniwersalny składnik, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Mimo że jest dostępny w sklepach przez cały rok, można go także samodzielnie uprawiać. Kiedy i jak sadzić czosnek?
-
Nie wyrzucaj pestek po owocach. Możesz wyhodować z nich zdrowe i ekologiczne drzewka
Kiedy jemy owoce, zwykle nie koncentrujemy się na pestkach i je wyrzucamy. Jest to błąd, ponieważ z wielu z nich można wyhodować nawet egzotyczne drzewka w warunkach domowych. Wśród nich znajdują się również te dostępnie powszechnie w sklepach.
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić zamiast placków ziemniaczanych? Oto alternatywa
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co dodać do pasty z jajek? Możliwości jest dużo. Spróbujesz z warzywem?
- Zamiast twarogu włóż do pierogów ten ser. Na dobre zapomnisz o ruskich
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Jak zrobić kompot z winogron? Moja ciocia opanowała to do perfekcji
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Najlepszy deser na zakończenie lata. Warto wykorzystać końcówkę sezonu
- Jaka odmiana cebuli na szczypior? Wyjaśniamy, którą wybrać