Rozgrzewające dania. Jak zaplanować tydzień w kuchni?
Codzienne zakupy zajmują dużo czasu, a planowanie obiadu drugie tyle. Zamiast pięciu wymyślnych dań, jesienią lepiej będzie postawić na trzy konkretne propozycje. Inspiracji na rozgrzewające dania obiadowe szukaj poniżej.
Pomysły na rozgrzewające jesienne dania - duszone warzywa w towarzystwie mozzarelli
Pomysły na rozgrzewające jesienne dania? Jako numer jedne prezentujemy smaczną propozycję w klimacie leczo. Większość składników na to jednogarnkowe danie z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Lista zakupów:
- mozzarella
- cukinia - 3 średnie sztuki
- pomidory - 3 dojrzałe sztuki
- czerwona papryka - 2 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 3 łyżki
- sól - 1 szczypta
- oregano - 3 łyżki
- przyprawa do warzyw - 2 szczypty
- papryka w proszku - 1 szczypta
Wszystkie pomysły na rozgrzewające jesienne dania powinny być proste w wykonaniu. Jak przygotować duszone warzywa? Oto przepis:
- Pomidory sparz wrzątkiem i usuń skórkę.
- Z papryki usuń gniazda.
- Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Z cukinii usuń gniazda i pokrój ją w kostkę.
- Pomidory z czosnkiem podsmaż na patelni, na oliwie.
- Po kilku chwilach dodaj cukinię oraz paprykę. To jest też czas na dodanie przypraw.
- Całość dusimy jeszcze przez ok. 30 minut.
- Startą mozzarellę dodajemy na koniec przed podaniem.
- Danie można podgrzewać, ale za każdym raz ser dodajemy od nowa.
Przepisy na rozgrzewające dania - pieczona kiełbasa z rozmarynem
Poprzednia propozycja była bez mięsa, teraz czas na pomysł dla mięsożerców. Przepisy na rozgrzewające dania nie muszą być trudne w przygotowaniu. Oto przykład:
Lista składników:
- kiełbasa śląska - 1 pętko
- cukinia - średnia połówka
- cebula - 1 mała sztuka
- ziemniak - 1 duża sztuka
- sól
- majeranek
- pieprz
- oliwa z dodatkiem rozmarynu
Przepis:
- Pokrój cukinię i cebulę w plastry.
- Obierz ziemniaka i pokrój w kostkę.
- Na dno naczynia żaroodopormego nalej oliwy.
- Ułóż warzywa na dnie, kiełbasę na górze.
- Piecz całość przez około pół godziny.
Dobre rozgrzewające dania - zupa pieczarkowa z kaszą
Poszukujesz inspiracji na dobre rozgrzewające dania? Zdecydowanie postaw na pyszną zupę! Pieczarkowa z kaszą kuskus poleca się na jesienne popołudnia i wieczory.
Lista składników:
- kurczak - 3 skrzydełka
- kasza kuskus - 1 szklanka
- pieczarki - 500 g
- marchewki - 2 sztuki
- pietruszka - 1 korzeń
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ze skrzydełek i warzyw, które wcześniej należy pokroić w kostkę, ugotuj wywar.
- Pieczarki umyj i pokrój w kostkę.
- Kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją.
- Po około pół godzinie gotowania wywaru dodaj pieczarki i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj przyprawy.
- Zupę serwujemy z kuskusem i natką.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na zupę krem cebulową
Zobacz też: Zapiekanka z mięsem mielonym. Kulinarna klasyka w dwóch przepisach - z ziemniakami lub makaronem