Rozgrzewające dania na jesień - trzy pomysły na szybki obiad

Rozgrzewające dania na jesień, które przygotujesz w kilka chwil to dobry patent na zabiegany tydzień. Szukasz oddechu pomiędzy kolejnymi obowiązkami? Sprawdź przepisy, które można ugotować dzisiaj i odgrzać na drugi dzień.

Rozgrzewające dania. Jak zaplanować tydzień w kuchni? 

Codzienne zakupy zajmują dużo czasu, a planowanie obiadu drugie tyle. Zamiast pięciu wymyślnych dań, jesienią lepiej będzie postawić na trzy konkretne propozycje. Inspiracji na rozgrzewające dania obiadowe szukaj poniżej. 

Pomysły na rozgrzewające jesienne dania - duszone warzywa w towarzystwie mozzarelli 

Pomysły na rozgrzewające jesienne dania? Jako numer jedne prezentujemy smaczną propozycję w klimacie leczo. Większość składników na to jednogarnkowe danie z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. 

Lista zakupów: 

  • mozzarella
  • cukinia - 3 średnie sztuki 
  • pomidory - 3 dojrzałe sztuki
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki 
  • oliwa - 3 łyżki 
  • sól - 1 szczypta 
  • oregano - 3 łyżki 
  • przyprawa do warzyw - 2 szczypty 
  • papryka w proszku - 1 szczypta 

Wszystkie pomysły na rozgrzewające jesienne dania powinny być proste w wykonaniu. Jak przygotować duszone warzywa? Oto przepis:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i usuń skórkę. 
  2. Z papryki usuń gniazda. 
  3. Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  4. Z cukinii usuń gniazda i pokrój ją w kostkę. 
  5. Pomidory z czosnkiem podsmaż na patelni, na oliwie. 
  6. Po kilku chwilach dodaj cukinię oraz paprykę. To jest też czas na dodanie przypraw. 
  7. Całość dusimy jeszcze przez ok. 30 minut. 
  8. Startą mozzarellę dodajemy na koniec przed podaniem. 
  9. Danie można podgrzewać, ale za każdym raz ser dodajemy od nowa. 

Przepisy na rozgrzewające dania - pieczona kiełbasa z rozmarynem 

Poprzednia propozycja była bez mięsa, teraz czas na pomysł dla mięsożerców. Przepisy na rozgrzewające dania nie muszą być trudne w przygotowaniu. Oto przykład:

Lista składników: 

  • kiełbasa śląska - 1 pętko 
  • cukinia - średnia połówka 
  • cebula - 1 mała sztuka 
  • ziemniak - 1 duża sztuka 
  • sól 
  • majeranek 
  • pieprz 
  • oliwa z dodatkiem rozmarynu  

Przepis: 

  1. Pokrój cukinię i cebulę w plastry.
  2. Obierz ziemniaka i pokrój w kostkę.
  3. Na dno naczynia żaroodopormego nalej oliwy.
  4. Ułóż warzywa na dnie, kiełbasę na górze. 
  5. Piecz całość przez około pół godziny. 

Dobre rozgrzewające dania - zupa pieczarkowa z kaszą 

Poszukujesz inspiracji na dobre rozgrzewające dania? Zdecydowanie postaw na pyszną zupę! Pieczarkowa z kaszą kuskus poleca się na jesienne popołudnia i wieczory. 

Lista składników: 

  • kurczak - 3 skrzydełka
  • kasza kuskus - 1 szklanka 
  • pieczarki - 500 g
  • marchewki - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 korzeń 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Ze skrzydełek i warzyw, które wcześniej należy pokroić w kostkę, ugotuj wywar. 
  2. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. 
  3. Kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją. 
  4. Po około pół godzinie gotowania wywaru dodaj pieczarki i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj przyprawy. 
  5. Zupę serwujemy z kuskusem i natką. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na zupę krem cebulową

Zobacz też: Zapiekanka z mięsem mielonym. Kulinarna klasyka w dwóch przepisach - z ziemniakami lub makaronem

Więcej o: