Gdzie znajdziemy najlepsze pączki w Sopocie? Wiele osób jako miejsce, w którym można zjeść wyjątkowo smaczne pączki nie tylko w tłusty czwartek, wymienia kawiarnię Capuccino Cafe przy Alei Niepodległości. Jest to wyjątkowe miejsce na mapie Trójmiasta, z wydzieloną z terenu kawiarni zewnętrzną strefą relaksu. Capuccino Cafe w Sopocie to jedna z kilku klimatycznych kawiarni rozlokowanych w nadmorskich kurortach, gdzie można rozsmakować się w najwyższej jakości ciastach i deserach ich własnej produkcji, popijając aromatyczną kawę, powstającą z autorskiej mieszanki ziaren. To jednak coś więcej, niż tylko kawiarnia, bowiem Capuccino Cafe to również artystyczna pracownia tortów na różne okoliczności. I choć pączki nie są główną specjalnością kawiarni, to jednak tu właśnie można zjeść wyjątkowo dobre pączki nie tylko w tłusty czwartek. Serwowane tu pączki są słusznych rozmiarów, jedno ciastko waży około 190 - 200 gramów (to niemal dwukrotnie tyle, co standardowy pączek). Przygotowywane są wyłącznie z naturalnych składników o najwyższej jakości, kupowanych od lokalnych pomorskich dostawców. Kawiarnia serwuje je na długi czas przed tłustym czwartkiem, zachęcając klientów do spróbowania wszystkich dostępnych smaków jeszcze przed świętem pączka (które w tym roku przypada 24 lutego). W tegorocznej ofercie znalazły się uwielbiane przez klientów Capuccino Cafe esencjonalne smaki, takie jak choćby słony karmel czy czekolada.
Przyjęło się, że to pączkarnie serwują najlepsze pączki. Sopot jednakże nie posiada na swoim terenie pączkarni. Jakiś czas temu pyszne, ręcznie robione i wypiekane na świeżo pączki można było kupić w Tradycyjnej Pączkarni, jednak obecnie lokal jest zamknięty z uwagi na poszukiwanie nowej lokalizacji. W Sopocie nie ma też swojego punktu Dobra Pączkarnia, brakuje również takich miejsc, jak "Pączuś" w Gdyni czy Gorące Pączki "Smakołyk" w Gdańsku. Nie oznacza to jednak, że Sopot to pączkowa pustynia. Na pyszne pączki warto wybrać się do niepozornej, malutkiej cukierni na słynnym Monciaku, czyli ulicy Bohaterów Monte Cassino. Cukiernia Pawłowicz mieści się obok kawiarni La Crema d'Italia i znana jest głównie miejscowym. Jednak kto raz do niej trafi, będzie wracał tu regularnie. Serwowane tu jeszcze ciepłe pączki charakteryzuje bardzo sprężyste ciasto i duża ilość nadzienia. Ciasto przygotowywane jest według tradycyjnego przepisu, bez polepszaczy, spulchniaczy czy innych sztucznych dodatków. Dostępnych jest wiele rodzajów nadzienia, na przykład róża, powidła, adwokat, chałwa, toffi, kinder bueno, nutella czy budyń z wiśnią. Idealnie słodkie i niezbyt tłuste pączki podawane są obsypane cukrem pudrem, oblane lukrem, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, płatków migdałów lub orzeszków ziemnych. Największym wzięciem cieszy się jednak pączek z różą, oblany lukrem i posypany migdałami. Nic dziwnego, że cukiernia Pawłowicz to laureat plebiscytu "Orły Cukiernictwa".
W poszukiwaniu dobrych pączków warto też odwiedzić najlepsze cukiernie. Sopot nie może narzekać na ich brak, a niektóre działają w Trójmieście już od kilkudziesięciu lat. Taką firmą jest chociażby istniejąca od 1979 roku Cukiernia Delicje, której twórcą, a od 1991 roku właścicielem, jest Jan Czyżewski. Obecnie jest to sieć cukierni, z których jeden z punktów zlokalizowany jest przy ulicy Morskiej w Sopocie. Pączki znajdują się w stałej ofercie cukierni, specjalizującej się w tortach. Podawane są obficie polane lukrem i posypane skórką pomarańczową. Jeszcze dłużej na rynku istnieje Cukiernia Rydelek, prowadzona przez kolejne pokolenia cukierników. Założyli ją w 1957 roku Anna i Kazimierz Rydelek. Pączki znajdują się w ofercie cukierni nie tylko z okazji tłustego czwartku, a ich sekret tkwi w tradycyjnej recepturze, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Pączki wyrabiane są według przepisu, przechowywanego w rodzinie od ponad 65 lat, bez użycia polepszaczy, z dbałością o najwyższą jakość składników. Choć w ofercie znaleźć można różne smaki nadzienia, to największą popularnością cieszy się róża. Pączki polewane są lukrem i posypane kandyzowaną skórką pomarańczową. Dwa punkty ma też w Sopocie cukiernia Sowa, w której zwłaszcza w tłusty czwartek serwowane są pączki z delikatnego ciasta drożdżowego, nadziane powidłami śliwkowymi i wykończone lukrem, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Pączki przez cały karnawał przygotowuje również autorska pracownia cukiernicza Must Bake, która bazuje na dobrych i świeżych produktach od lokalnych dostawców z Trójmiasta. W ofercie pracowni znajdują się pączki z maliną i różą oraz z rokitnikiem. Pączki na tłusty czwartek można zamawiać wcześniej, ale są też w bieżącej sprzedaży.
W tłusty czwartek najlepsze cukiernie w Sopocie mają dużą konkurencję ze strony innych punktów gastronomicznych. Na pączki w tłusty czwartek zapraszają m.in. piekarnie, takie jak np. Piekarnia i Cukiernia A. Szydłowski, legitymująca się 75-letnim okresem tradycji rzemieślniczej. Piekarnia oferuje pączki tradycyjne, przyrządzane z naturalnych składników według niezmiennej receptury. Wyrabiane ręcznie pączki smażone są na smalcu i nadziewane różą. Pączki w tłusty czwartek serwuje też Restauracja Sopocki Młyn. Wśród wielu smaków do wyboru klienci mają m.in. różę, marmoladę, słony karmel, czekoladę czy adwokat. Pączki w Sopockim Młynie wyróżniają się rozmiarem - ważą blisko 200 gramów. W tłusty czwartek na pączki zaprasza też restauracja Cały Gaweł. Tu można skosztować pączka z kremem pistacjowym, bądź też z czarną porzeczką na czerwonym winie.