Filet z łososia - zobacz, jak przyrządzić jedną z najzdrowszych i najpopularniejszych ryb

Filet z łososia można w kilka chwil przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy banalny przepis na łososia oraz zasady smażenia, dzięki którym ryba będzie soczysta i pyszna.

W Polsce za jedną z najzdrowszych i najpopularniejszych ryb uważa się łososia. Oczywiście nie bez powodu, ponieważ filet z łososia dostarcza nam bardzo wiele składników odżywczych. Należy jednak pamiętać, że gdy kupujemy łososia, warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie. Znaczną część łososi stanowią te hodowane na farmach, a one jednak nie posiadają już tak wiele zdrowych składników. Warto wiedzieć, że najlepszym wyborem jest łosoś bałtycki lub pacyficzny, a łososie atlantyckie to zazwyczaj te, które pochodzą z hodowli. W sklepach oprócz łososia świeżego znajdziemy też wędzonego i łososia w puszce. Mięso z łososia zawiera dużo witaminy A, E i witamin z grupy B, co jest kolejnym powodem, by w naszej diecie znalazły się potrawy z łososiem w roli głównej.

Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Łosoś smażony na patelni. Prosty, szybki i pożywny obiad

Jeśli lubisz dania rybne, to zdecydowanie powinieneś spróbować łososia z patelni, czyli posiłek, który dostarczy Ci dużo energii i zdrowych składników, a dodatkowo urozmaici Twoją dietę. Poznajcie szybki i bardzo prosty sposób na smażonego łososia, który na pewno przypadnie wam do gustu. Oto przepis

Składniki:

  • łosoś bez skóry - 500 g
  • 1 cytryna
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekany koperek do dekoracji
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy rybę solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Posypujemy koperkiem (trochę zostawiamy do dekoracji) i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Po upływie tego czasu mieszamy oliwę z żółtkiem i smarujemy łososia z dwóch stron, a następnie smażymy około 5 minut na każdej ze stron.
  3. Dekorujemy łososia posiekanym koperkiem. 

Jak przyrządzić łososia? Przygotuj rybę na kilka sposobów i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem

Zastanawiasz się, jak można przyrządzić łososiaRyba ta często gości na naszych stołach przede wszystkim dlatego, że jest smaczna, ale i bardzo zdrowa. Łososia można przyrządzić na wiele różnych sposobów, a mimo wszystko w każdej postaci dostarcza nam wielu potrzebnych składników. Mięso z łososia nadaje się nie tylko do smażenia, ale też do pieczenia, grillowania czy przyrządzenia na parze. Każda z tych propozycji podania jest zapewne bardzo smaczna i zdrowa, ale należy pamiętać, że mimo wszystko najlepiej przyrządzać łososia na parze lub upiec go na grillu, ponieważ nie traci on wtedy wartościowych dla nas witamin.

Jak smażyć łososia? 5 krótkich wskazówek, które warto znać

Łosoś z patelni to ryba nie tylko bardzo delikatna i zdrowa, ale też jedna z droższych, dlatego każdy, kto ją przyrządza, zadaje sobie pytanie: jak smażyć łososia, aby nie stracił swoich cennych wartości? Warto poznać 5 porad, które na pewno pomogą odpowiednio usmażyć łososia.

  1. Przede wszystkim należy wybrać odpowiedni kawałek. Łosoś, którego chcemy smażyć, powinien być miękki, świeży i soczysty. Warto wybierać filety, a nie dzwonki, które są trudniejsze w przygotowaniu.
  2. Odpowiedni kawałek łososia myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli ryba ma ości, wyciągamy je pęsetą przed smażeniem.
  3. Chwilkę przed smażeniem łososia należy doprawić sola i pieprzem co w zupełności wystarczy.
  4. Dobrym pomysłem jest smażenie łososia na skórze. Rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju na patelni, układamy rybę skórą do dołu i smażymy przez 1 minutę, następnie zmniejszamy temperaturę i smażymy łososia przez 3-5 minut. Przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze 1 minutę.
  5. Kluczowym elementem smażenia łososia jest wybranie odpowiedniej patelni. Równomiernie nagrzewająca się patelnia będzie do tego najlepsza. Dodatkowo przyda się duża łopatka odporna na wysokie temperatury.

Gdy zastosujesz te 5 krótkich zasad smażenie łososia nie będzie tak trudne jak mogłoby się wydawać. Wystarczy odpowiednia patelnia, łopatka i dobrze dobrany kawałek fileta, by stworzyć pyszny obiad.

Łosoś – kcal i właściwości odżywcze

Pomimo że łosoś ma dość sporo kalorii, to oprócz nich zawiera też mnóstwo wartości odżywczych. Bardzo ważne jest to, że łososia można spożywać pod różnymi postaciami, dzięki czemu posiłki mogą być urozmaicone, a jednocześnie bogate w witaminy. Rybę tę bardzo często polecają dietetycy i specjaliści od spraw żywienia i choć łosoś ma dużo kcal, to przede wszystkim jest źródłem zdrowych kwasów omega 3.

Kaloryczność łososia zależna jest oczywiście od tego, w jaki sposób zostanie on przygotowany. Świeży łosoś zawiera około 127 kcal w 100 g. Jeśli zaś jesteśmy zwolennikami łososia gotowanego, to w tej postaci będzie on miał już 186 kcal. Zaleca się, by łososia gotować na parze, ponieważ wtedy będzie on najmniej kaloryczny (170 kcal). Najwięcej kalorii zawiera łosoś smażony, który w trakcie procesu smażenia może osiągnąć nawet 336 kcal na 100 g. Smażony łosoś nie jest więc odpowiednim daniem dla osób, które są na diecie. Osoby te mogą za to spokojnie cieszyć się smakiem grillowanego łososia, ponieważ ilość kalorii w nim jest bardzo zbliżona do łososia gotowanego. Na sklepowych półkach można też spotkać łososia w konserwie, którego wykorzystuje się bardzo często do sałatek czy kanapek. Konserwa z łososia zawiera tylko 150 kcal w 100 g.

Zobacz też: Łosoś wychodzi suchy jak wiór? Wystarczy zmienić temperaturę. "Będzie soczysty i równomiernie upieczony"

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.