Dodaj do krupniku, a każdy poprosi o trzy dokładki. To składnik, który masz w spiżarni

O tym daniu z pewnością słyszał każdy. Zazwyczaj robi się go z już zrobionego rosołu, wtedy nadaje się mu nowego smaku. Ta wersja tej potrawy nieco różni się od klasyka. W środku można znaleźć produkt, który zmienia smak, a także wygląd tej zupy.
Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Krupnik to zupa, która ma swoich zagorzałych fanów, a także tych, którzy omijają ją szerokim łukiem. Nie można jednak zaprzeczyć temu, że wykonuje się ją w błyskawiczny sposób. Dodatkowo dzięki kaszy jęczmiennej, ziemniakom i mięsie jest bardzo pożywną i sycącą potrawą. By jeszcze bardziej podkręcić jej smak, podajemy przepis z zaskakującym dodatkiem. Są nimi suszone grzyby, które można wyciągnąć z zeszłorocznych zbiorów.

Przepis na krupnik

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 5 szklanek bulionu,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 5 suszonych grzybów,
  • mała cebula
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • niewielki kawałek selera,
  • olej,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 30%,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Umieść je w miseczce z ciepłą wodą. Mocz w płynie przez około 15 minut, następnie odcedź i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej bulion, wrzuć grzyby i doprowadź płyn do wrzenia. W tym czasie zajmij się warzywami. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze części. Z cebuli zdejmij łupinę i opal ją nad ogniem.
  3. Kurczaka oczyść z nieczystości, pozbądź się chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój go w kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na niego mięso. Podsmażaj je do momentu wysmażenia.
  4. Warzywa i kurczaka umieść w bulionie i gotuj przez następne 15 minut. Najlepiej do chwili, gdy ziemniaki staną się miękkie.
  5. Na koniec, do miski wlej chochlę wywaru i połącz ją ze słodką śmietanką. Spokojnym strumyczkiem wlej mieszankę do garnka, cały czas mieszając.
  6. Natkę pietruszki przemyj i drobno posiekaj. Na koniec wrzuć ją do zupy, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (1)

Dodaj do krupniku, a każdy poprosi o trzy dokładki. To składnik, który masz w spiżarni

jacek.boczkowski
2 lata temu
Ja doprawiam krupnik dodając oregano. Na 2 l zupy łyżeczkę suszonej przyprawy.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).