Dodaj do krupniku, a każdy poprosi o trzy dokładki. To składnik, który masz w spiżarni

O tym daniu z pewnością słyszał każdy. Zazwyczaj robi się go z już zrobionego rosołu, wtedy nadaje się mu nowego smaku. Ta wersja tej potrawy nieco różni się od klasyka. W środku można znaleźć produkt, który zmienia smak, a także wygląd tej zupy.
Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Krupnik to zupa, która ma swoich zagorzałych fanów, a także tych, którzy omijają ją szerokim łukiem. Nie można jednak zaprzeczyć temu, że wykonuje się ją w błyskawiczny sposób. Dodatkowo dzięki kaszy jęczmiennej, ziemniakom i mięsie jest bardzo pożywną i sycącą potrawą. By jeszcze bardziej podkręcić jej smak, podajemy przepis z zaskakującym dodatkiem. Są nimi suszone grzyby, które można wyciągnąć z zeszłorocznych zbiorów.

Przepis na krupnik

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 5 szklanek bulionu,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 5 suszonych grzybów,
  • mała cebula
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • niewielki kawałek selera,
  • olej,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 30%,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Umieść je w miseczce z ciepłą wodą. Mocz w płynie przez około 15 minut, następnie odcedź i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej bulion, wrzuć grzyby i doprowadź płyn do wrzenia. W tym czasie zajmij się warzywami. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze części. Z cebuli zdejmij łupinę i opal ją nad ogniem.
  3. Kurczaka oczyść z nieczystości, pozbądź się chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój go w kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na niego mięso. Podsmażaj je do momentu wysmażenia.
  4. Warzywa i kurczaka umieść w bulionie i gotuj przez następne 15 minut. Najlepiej do chwili, gdy ziemniaki staną się miękkie.
  5. Na koniec, do miski wlej chochlę wywaru i połącz ją ze słodką śmietanką. Spokojnym strumyczkiem wlej mieszankę do garnka, cały czas mieszając.
  6. Natkę pietruszki przemyj i drobno posiekaj. Na koniec wrzuć ją do zupy, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.