Żaden malinowy, truskawkowy, czy porzeczkowy. Ten dżem to dopiero coś. Słoiki znikają jeden za drugim

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Wiele osób zapomniało już o robieniu przetworów na zimę. Zamknęliśmy ten rozdział i teraz zajmujemy się czymś innym. Jednak nie warto chować pustych słoików, ponieważ ten owoc jest warty zamknięcia. Zrobisz z niego pyszny dżem, a takiego smaku nie ma w żadnym sklepie.

Jesienią, kiedy dni stają się krótsze, a powietrze zaczyna nabierać chłodniejszych powiewu, pojawia się sezon na jeden z najbardziej niezwykłych owoców. Z zewnątrz wyglądają na bardzo niepozorne, lecz ich wnętrze jest soczyste. Ich kolor przyciąga nasz wzrok, a smak sprawia, że chcemy jeść więcej. Smak kojarzy się z egzotyką, a delikatna słodycz w pełni rozwija się, gdy są odpowiednio dojrzałe. To właśnie teraz jest idealny czas, by wykorzystać je w kuchni i zachować ich smak na dłużej. To właśnie jesienią możemy znaleźć w sklepach najsmaczniejsze okazy, które warto zabrać z sobą do domu.

Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Figi, bo o nich mowa, doskonale nadają się na przetwory, a dżem z nich wykonany to propozycja dla tych, którzy chcą dodać do swoich śniadań czy deserów coś nietypowego. Dżem figowy można wykorzystać na wiele sposobów – od smarowania grzanek, po dodatek do wytrawnych dań, jak sery czy wędliny. Prostota składników w połączeniu z naturalnym smakiem sprawia, że jest to przepis, który warto wykonać. Kilka słoików w naszej spiżarni z pewnością ucieszy i zaskoczy naszych najbliższych.

Przepis na dżem figowy

Składniki

  • 1 kg świeżych fig,
  • 500 g cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1/2 szklanki wody,
  • laska cynamonu,
  • kilka gwiazdek anyżu.

Sposób przygotowania

  1. Figi umyj, usuń ogonki i pokrój na ćwiartki.
  2. W dużym garnku umieść figi, dodaj cukier, sok z cytryny i wodę. Całość dobrze wymieszaj.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, często mieszając, aż figi się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
  4. Jeśli używasz cynamonu lub anyżu, dodaj je na początku gotowania i wyjmij pod koniec.
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej o:

Komentarze (0)

Żaden malinowy, truskawkowy, czy porzeczkowy. Ten dżem to dopiero coś. Słoiki znikają jeden za drugim

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).