Co zrobić z cukinii na obiad? Kilka prostych, szybkich i tanich przepisów na przepyszne dania z dużą ilością warzyw

Co zrobić z cukinii na obiad, aby danie było pyszne i zdrowe? Cukinia to warzywo, po które bardzo chętnie sięgamy zwłaszcza w okresie jesieni. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Co można zrobić z cukinii? Dlaczego warto spożywać to warzywo?

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii, mamy dla ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Cukinia to warzywo, które posiada całe mnóstwo walorów zdrowotnych. Poniżej kilka z nich. Oto i one:

  • Cukinia nie kumuluje metali ciężkich.
  • Cukinia jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i K.
  • Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo.
  • Cukinia wykazuje właściwości oczyszczające organizm. 

Z cukinii możemy wykonać wiele potraw, mogą to być rozgrzewające zupy,  gęste kremy, aromatyczne placki. Cukinia sprawdzi się też znakomicie jako składnik przetworów na zimę.

Co zrobić z dużej cukinii? Postaw na aromatyczną zupę-krem

Co zrobić z dużej cukinii? Jeżeli nie dysponujesz dużą ilością czasu, warto ugotować szybką zupę. Co ważne, zupa-krem z cukinii to znakomite danie na zimniejsze dni. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 8-10 ziemniaków
  • 1 włoszczyzna
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie
  • koperek
  • 1 czosnek
  • pęczek pietruszki
  • 1 litr bulionu

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. To samo zrobić z włoszczyzną.
  3. Bulion zagotować, dodać włoszczyznę i ziemniakami. Dołożyć przyprawy. Kiedy warzywa będą miękkie dodać umytą i pokrojoną cukinię.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. 
  6. Całość zmiksować i doprawić do smaku.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Co można zrobić z cukinii na obiad dla dzieci? Postaw na placki cukiniowe

Co można zrobić z cukinii na obiad dla najmłodszych? Jeżeli Twoje pociechy nie przepadają za warzywami, możesz przygotować dla nich pyszne placki. Są apetyczne, a ich forma jest lepiej akceptowalna przez dzieci. Wykonanie placuszków z cukinii jest bardzo proste. Przekonajcie się sami:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 6 ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • odrobina wody
  • olej do smażenia

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki, marchewkę i cukinię obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Mąkę przesiać.
  4. Wszystkie składniki połączyć. Dodać odrobinę wody jeśli ciasto jest suche. Wymieszać na jednolitą masę i zrobić placuszki.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
  6. Placki można podawać z posiekanym szczypiorkiem i gęstą kwaśną śmietaną.

Co zrobić z dużą cukinią? Przygotuj z niej leczo dla całej rodziny!

Co zrobić z dużą cukinią? Leczo warzywne jest zdrowe i można wykonać większą jego ilość na zapas. Przekładamy wtedy gotowe danie do słoików i pasteryzujemy. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 - 2 papryki
  • około 300 gramów pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • olej roślinny
  • 1 bakłażan
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ostra, suszone pomidory, czosnek, bazylia, oregano

Wykonanie:

  1. Cukinię umyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać i posiekać.
  3. Bakłażan umyć i pokroić w plasterki.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Pieczarki opłukać i pokroić drobno.
  6. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  7. Suszone pomidory drobno posiekać.
  8. Papryki pokroić w paski lub małe kawałki.
  9. Na patelni podsmażyć cebulę następnie dodać pieczarki.
  10. W następnym kroku wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i dusić na małym ogniu. Uważać, aby leczo nie przypaliło się, podlać delikatnie wodą w razie konieczności.
  11. Doprawić do smaku.
  12. Podawać z chlebem.

Zobacz też: Dobre leczo - w czym tkwi sekret? Dzięki tym składnikom zyska wyjątkowy smak

Więcej o:
Copyright © Agora SA