Co zrobić z cukinii na obiad? Kilka prostych, szybkich i tanich przepisów na przepyszne dania z dużą ilością warzyw

Co zrobić z cukinii na obiad, aby danie było pyszne i zdrowe? Cukinia to warzywo, po które bardzo chętnie sięgamy zwłaszcza w okresie jesieni. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Co można zrobić z cukinii? Dlaczego warto spożywać to warzywo?

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii, mamy dla ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Cukinia to warzywo, które posiada całe mnóstwo walorów zdrowotnych. Poniżej kilka z nich. Oto i one:

  • Cukinia nie kumuluje metali ciężkich.
  • Cukinia jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i K.
  • Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo.
  • Cukinia wykazuje właściwości oczyszczające organizm. 

Z cukinii możemy wykonać wiele potraw, mogą to być rozgrzewające zupy,  gęste kremy, aromatyczne placki. Cukinia sprawdzi się też znakomicie jako składnik przetworów na zimę.

cukinia faszerowanaCukinia faszerowana, czyli obiad bez mięsa. Pamiętaj o metodzie "na dwa razy"

Co zrobić z dużej cukinii? Postaw na aromatyczną zupę-krem

Co zrobić z dużej cukinii? Jeżeli nie dysponujesz dużą ilością czasu, warto ugotować szybką zupę. Co ważne, zupa-krem z cukinii to znakomite danie na zimniejsze dni. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 8-10 ziemniaków
  • 1 włoszczyzna
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie
  • koperek
  • 1 czosnek
  • pęczek pietruszki
  • 1 litr bulionu

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. To samo zrobić z włoszczyzną.
  3. Bulion zagotować, dodać włoszczyznę i ziemniakami. Dołożyć przyprawy. Kiedy warzywa będą miękkie dodać umytą i pokrojoną cukinię.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. 
  6. Całość zmiksować i doprawić do smaku.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Co można zrobić z cukinii na obiad dla dzieci? Postaw na placki cukiniowe

Co można zrobić z cukinii na obiad dla najmłodszych? Jeżeli Twoje pociechy nie przepadają za warzywami, możesz przygotować dla nich pyszne placki. Są apetyczne, a ich forma jest lepiej akceptowalna przez dzieci. Wykonanie placuszków z cukinii jest bardzo proste. Przekonajcie się sami:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 6 ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • odrobina wody
  • olej do smażenia

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki, marchewkę i cukinię obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Mąkę przesiać.
  4. Wszystkie składniki połączyć. Dodać odrobinę wody jeśli ciasto jest suche. Wymieszać na jednolitą masę i zrobić placuszki.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
  6. Placki można podawać z posiekanym szczypiorkiem i gęstą kwaśną śmietaną.

Faszerowana cukinia. Zdj. IlustracyjneCukinia faszerowana mięsem mielonym, czyli obiadowy hit

Co zrobić z dużą cukinią? Przygotuj z niej leczo dla całej rodziny!

Co zrobić z dużą cukinią? Leczo warzywne jest zdrowe i można wykonać większą jego ilość na zapas. Przekładamy wtedy gotowe danie do słoików i pasteryzujemy. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 - 2 papryki
  • około 300 gramów pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • olej roślinny
  • 1 bakłażan
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ostra, suszone pomidory, czosnek, bazylia, oregano

Wykonanie:

  1. Cukinię umyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać i posiekać.
  3. Bakłażan umyć i pokroić w plasterki.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Pieczarki opłukać i pokroić drobno.
  6. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  7. Suszone pomidory drobno posiekać.
  8. Papryki pokroić w paski lub małe kawałki.
  9. Na patelni podsmażyć cebulę następnie dodać pieczarki.
  10. W następnym kroku wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i dusić na małym ogniu. Uważać, aby leczo nie przypaliło się, podlać delikatnie wodą w razie konieczności.
  11. Doprawić do smaku.
  12. Podawać z chlebem.

Zobacz też: Dobre leczo - w czym tkwi sekret? Dzięki tym składnikom zyska wyjątkowy smak

Więcej o: