Co można zrobić z cukinii? Dlaczego warto spożywać to warzywo?
Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii, mamy dla ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Cukinia to warzywo, które posiada całe mnóstwo walorów zdrowotnych. Poniżej kilka z nich. Oto i one:
- Cukinia nie kumuluje metali ciężkich.
- Cukinia jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i K.
- Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo.
- Cukinia wykazuje właściwości oczyszczające organizm.
Z cukinii możemy wykonać wiele potraw, mogą to być rozgrzewające zupy, gęste kremy, aromatyczne placki. Cukinia sprawdzi się też znakomicie jako składnik przetworów na zimę.
Co zrobić z dużej cukinii? Postaw na aromatyczną zupę-krem
Co zrobić z dużej cukinii? Jeżeli nie dysponujesz dużą ilością czasu, warto ugotować szybką zupę. Co ważne, zupa-krem z cukinii to znakomite danie na zimniejsze dni. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki:
- 1 cukinia
- 8-10 ziemniaków
- 1 włoszczyzna
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie
- koperek
- 1 czosnek
- pęczek pietruszki
- 1 litr bulionu
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobniejsze kawałki.
- To samo zrobić z włoszczyzną.
- Bulion zagotować, dodać włoszczyznę i ziemniakami. Dołożyć przyprawy. Kiedy warzywa będą miękkie dodać umytą i pokrojoną cukinię.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Koperek i pietruszkę umyć i posiekać.
- Całość zmiksować i doprawić do smaku.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Co można zrobić z cukinii na obiad dla dzieci? Postaw na placki cukiniowe
Co można zrobić z cukinii na obiad dla najmłodszych? Jeżeli Twoje pociechy nie przepadają za warzywami, możesz przygotować dla nich pyszne placki. Są apetyczne, a ich forma jest lepiej akceptowalna przez dzieci. Wykonanie placuszków z cukinii jest bardzo proste. Przekonajcie się sami:
Składniki:
- 1 cukinia
- 6 ziemniaków
- 2-3 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 2 szklanki mąki pszennej
- odrobina wody
- olej do smażenia
Wykonanie krok po kroku:
- Ziemniaki, marchewkę i cukinię obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Mąkę przesiać.
- Wszystkie składniki połączyć. Dodać odrobinę wody jeśli ciasto jest suche. Wymieszać na jednolitą masę i zrobić placuszki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
- Placki można podawać z posiekanym szczypiorkiem i gęstą kwaśną śmietaną.
Co zrobić z dużą cukinią? Przygotuj z niej leczo dla całej rodziny!
Co zrobić z dużą cukinią? Leczo warzywne jest zdrowe i można wykonać większą jego ilość na zapas. Przekładamy wtedy gotowe danie do słoików i pasteryzujemy. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 - 2 papryki
- około 300 gramów pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- olej roślinny
- 1 bakłażan
- 1 litr passaty pomidorowej
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ostra, suszone pomidory, czosnek, bazylia, oregano
Wykonanie:
- Cukinię umyć i pokroić na małe kawałki.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Bakłażan umyć i pokroić w plasterki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki opłukać i pokroić drobno.
- Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
- Suszone pomidory drobno posiekać.
- Papryki pokroić w paski lub małe kawałki.
- Na patelni podsmażyć cebulę następnie dodać pieczarki.
- W następnym kroku wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i dusić na małym ogniu. Uważać, aby leczo nie przypaliło się, podlać delikatnie wodą w razie konieczności.
- Doprawić do smaku.
- Podawać z chlebem.
Zobacz też: Dobre leczo - w czym tkwi sekret? Dzięki tym składnikom zyska wyjątkowy smak