Gdzie w stolicy znaleźć najlepsze pączki? Warszawa w tłusty czwartek to prawdziwy raj dla łasuchów

Zbliżający się tłusty czwartek wiele osób motywuje do poszukiwania miejsca, gdzie warto udać się po pączki. Warszawa ma co najmniej kilka miejscówek, w których doskonałe pączki sprzedawane są nie tylko w tłusty czwartek.

Najlepsze pączki w Warszawie

Zdaniem wielu Warszawiaków, najlepsze pączki w Warszawie sprzedawane są przy ulicy Górczewskiej 15, w Pracowni Cukierniczej Zagoździński. Za rok będzie ona świętować stulecie swojej działalności. Pracownię tę założył w 1925 roku Władysław Zagoździński. Z początku mieściła się ona przy ulicy Wolskiej, jednak od roku 1973 aż do dziś zlokalizowana jest przy ulicy Górczewskiej. Specjalnością tej cukierni są wyłącznie pączki. Wypieka się je tu wciąż według tej samej receptury. Choć w stolicy przybywa miejsc, w których można zjeść doskonałe pączki, to oblane gęstym lukrem pączki z Górczewskiej są dla wielu Warszawiaków obiektem pożądania. Po tradycyjne pączki, charakteryzujące się dobrze wyrośniętym, delikatnym i sprężystym ciastem, co roku na Woli ustawia się ogromna kolejka jeszcze przed otwarciem cukierni. Ci, którzy jeszcze ich nie próbowali, powinni udać się po nie w dowolny dzień - pączki są tu sprzedawane przez okrągły rok. Legendarnych wypieków warto spróbować w dogodnej dla siebie chwili, zamiast udać się po nie w tłusty czwartek, kiedy kolejka jest kilkukrotnie większa, niż zazwyczaj. Jeśli natomiast ktoś chciałby zamówić pączki z Górczewskiej za pośrednictwem formularza internetowego, to powinien wiedzieć, że w dniach od 3 do 11 lutego 2024 roku cukiernia prowadzi wyłącznie sprzedaż stacjonarną.

Najlepsze pączki: Warszawa cukierniami stoi

Gdzie w stolicy można znaleźć najlepsze pączki? Warszawa, obok Pracowni Cukierniczej Zagoździński, ma wiele miejsc, w których sprzedawane są doskonałe pączki. Jednym z nich jest niewielka, rzemieślnicza cukiernia z Powiśla. MUUS, bo o tej cukierni mowa, ma obecnie dwie lokalizacje: ul. Tamka 22/24 i ul. Narbutta 27a (Mokotów). Pączki z tej cukierni odznaczają się pulchnym, idealnie wilgotnym i sprężystym ciastem, a lukier na nich nie kruszy się podczas jedzenia. Pączki smażone są na oleju rzepakowym, w ubiegłym roku dostępne były pączki w trzech smakach: nadziewane maliną z różą, kajmakiem z porzeczką oraz pistacją. A zamówienia były przyjmowane na minimum 80 sztuk. W wolnej sprzedaży pączki można było kupić w gotowych paczkach po cztery lub sześć sztuk. Obecnie w ofercie cukierni znajdują się pączki z kremem cytrynowym, pistacjowym i ciasteczkowym oraz z konfiturą malinową z różą.

Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie

Najlepsze cukiernie: Warszawa zaprasza do Kukułki

Pączki sprzedają nie tylko najlepsze cukiernie. Warszawa ma dużo punktów, w których pączki można zjeść nie tylko w tłusty czwartek. Jednym z takich miejsc jest Cukiernia Kukułka (ul. Mokotowska 52, ul. Krasińskiego 10, ul. Burakowska 15 i ul. Francuska 10a), w której pączki są w codziennej sprzedaży do końca karnawału, a być może pozostaną dłużej. Na stronie internetowej cukierni można zamawiać pączki na tłusty czwartek, który - przypomnijmy - w tym roku przypada 8 lutego. Kukułka przygotowała na ten dzień jednosmakowe zestawy 12 pączków - do wyboru są następujące smaki: róża z pudrem, róża z lukrem, malina z pudrem, malina z lukrem, czarna porzeczka z lukrem, mango & marakuja z lukrem oraz pistacja z pudrem. Można też zamówić zestaw 12 mieszanych pączków. Kupując pączki w Kukułce, można liczyć na puszyste ciasto, dużo pysznego nadzienia i jasny, świetlisty lukier w przypadku ciastek z lukrem.

Najlepsze cukiernie w Warszawie

Najlepsze cukiernie w Warszawie w tłusty czwartek przeżywają prawdziwe oblężenie. Gdzie 8 lutego ustawią się kolejki po pączki w stolicy? Niewykluczone, że swoje odstać będzie trzeba w działającej od 1946 roku cukierni Lukullus. Znaleźć ją można np. przy ul. Chmielnej 32 czy też przy Mokotowskiej 52a. Pączki, przyrządzane z ciasta drożdżowego na maśle, wyrabiane są z najwyższej jakości surowców, a receptura oparta jest wyłącznie na naturalnych składnikach. Puchate ciasto jest odpowiednio wilgotne i puszyste, a pączki są mocno wysmażone i idealnie okrągłe. Nadzienie z konfitury z róży damasceńskiej czy z powideł śliwkowych daje idealny balans smaku – pączki rozpływają się w ustach i nie są zbyt słodkie. Po pączki można udać się też do wegańskiej cukierni BAJA. W tym roku oferta tłustoczwartkowa przewiduje trzy smaki: klasycznego pączka z konfiturą róża & malina z lukrem pomarańczowym i płatkiem róży, pączka z pistacją na domowym maśle pistacjowym oraz pączka ze śliwką w rumie oblanego gorzką czekoladą.

Zobacz też: Oponki serowe już samym swoim wyglądem skutecznie pobudzają kubki smakowe. Jak je zrobić? To nic trudnego

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.