Sałatka jarzynowa z majonezem
Sałatka jarzynowa z majonezem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Marchewka - trzy ugotowanePietruszka - dwie ugotowaneSeler korzeniowy - jeden mały ugotowanyOgórki kiszone - trzy lub czteryCebula biała - jednaJajka - dwa ugotowane na twardoJabłka - jednoGroszek konserwowy - puszkaZiemniaki - jeden lub dwa ugotowane w mundurkach
-
Sos
Majonez - słoikSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŚmietana 22 proc. - trochę kwaśnej śmietanyCzosnek - ząbekSok cytrynowy - z jednej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler, wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka (moja mama dodawała do sałatki ścięte białka - żółtka zużywała do robienia domowego majonezu), obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączony groszek z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory