Placek z truskawkami, czyli przepis na proste ciasto. Z truskawkami wszystko wychodzi!

Sezon na truskawki wciąż trwa, więc jeśli jeszcze nie piekliście pysznego ciasta z tymi owocami, to czas najwyższy. Jak zrobić proste ciasto z truskawkami? Mamy dla was dwa przepisy.

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy? Skorzystajcie z sezonu na pyszne owoce i upieczcie smakowite ciasto. To co wybieracie - superłatwy placek z truskawkami czy tartę? Podpowiadamy, jak je zrobić.

Proste ciasto z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 masła lub margaryny,
  • opakowanie cukru z dodatkiem wanilii,
  • 250 g truskawek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej i bułka tarta do wysmarowania formy

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru
  • 70 g masła

Jak zrobić proste ciasto z truskawkami?

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i mleko, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy owoce na połówki. 

Płynne składniki wlewamy do dużej miski, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem, a następnie wylewamy do blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Truskawki układamy równomiernie na cieście, wciskamy je trochę w masę. 

W misce mieszamy mąkę, cukier i masło, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią ciasto po wierzchu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około pół godziny.

Tarta z truskawkami i kremem czekoladowym - przepis

Składniki:

  • 300 g truskawek

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru

Na krem czekoladowy:

  • 200 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru pudru

Jak zrobić tartę z truskawkami i kremem czekoladowym?

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz cukier. Wszystko mieszamy, siekając nożem lub szczypiąc palcami. Wbijamy jajko, łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyklejamy nią formę, w cieście na całej powierzchni robimy nakłucia widelcem. Ciasto pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę łamiemy na kawałki i łamiemy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i porcjami nakładamy mascarpone. Do powstałego kremu dodajemy także wystudzoną czekoladę, szybko mieszamy. 

Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarowujemy krem i układamy truskawki czubkami do góry. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto dobrze się schłodziło. 

Więcej o: