Macie ochotę na coś słodkiego do kawy? Skorzystajcie z sezonu na pyszne owoce i upieczcie smakowite ciasto. To co wybieracie - superłatwy placek z truskawkami czy tartę? Podpowiadamy, jak je zrobić.
Składniki:
Na kruszonkę:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i mleko, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy owoce na połówki.
Płynne składniki wlewamy do dużej miski, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem, a następnie wylewamy do blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Truskawki układamy równomiernie na cieście, wciskamy je trochę w masę.
W misce mieszamy mąkę, cukier i masło, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią ciasto po wierzchu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około pół godziny.
Składniki:
Na ciasto:
Na krem czekoladowy:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz cukier. Wszystko mieszamy, siekając nożem lub szczypiąc palcami. Wbijamy jajko, łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyklejamy nią formę, w cieście na całej powierzchni robimy nakłucia widelcem. Ciasto pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę łamiemy na kawałki i łamiemy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i porcjami nakładamy mascarpone. Do powstałego kremu dodajemy także wystudzoną czekoladę, szybko mieszamy.
Na upieczonym, wystudzonym spodzie rozsmarowujemy krem i układamy truskawki czubkami do góry. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Komentarze (0)
Placek z truskawkami, czyli przepis na proste ciasto. Z truskawkami wszystko wychodzi!
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!