Lubicie kopytka na słodko czy wolicie w wersji na słono? Ile osób, tyle odpowiedzi. Kopytka można podawać nawet z roztopionym masłem. Wiele osób uwielbia kopytka ze skwarkami i cebulkę. Sprawdzą się też jako dodatek do mięs, najróżniejszych sosów (na przykład pieczarkowego czy grzybowego).
Ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną, cukrem, cukrem pudrem, ulubionymi owocami czy konfiturami. To, czy wybierzemy kopytka na słodko, czy słono, zależy tylko od naszej wyobraźni i naszych preferencji. Tylko jak zrobić najlepsze kopytka? Oto nasz sprawdzony przepis na kopytka. Jest banalnie prosty, każdy bez trudu sobie z nim poradzi.
Ugotuj ziemniaki w tradycyjny sposób. Możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przestudzone ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, przeciśnij przez praskę lub przemiel przez maszynkę. Ewentualnie możesz zblendować ziemniaki w blenderze kielichowym.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól, cukier i zagnieć elastyczne ciasto. W międzyczasie dodawaj wodę. Nie musisz zużyć całej wody podanej w przepisie. Decyduj na bieżąco. Ciasto musi być elastyczne.
Następnie ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na długi, wąski (około 2 cm średnicy) kawałek. Tnij kopytka ukośnie co 3 cm. A w międzyczasie zagotuj wodę. Wrzucaj gotowe kopytka porcjami do wrzącej wody, zamieszaj delikatnie i gotuj przez kilka minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyławiaj je łyżką cedzakową. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.