Czym są gofry?
Gofry to nic innego jak pulchne i chrupiące wafle, które mają długą historię. Pierwsze wzmianki o plackach sięgają średniowiecza, kiedy to przyrządzane były nad paleniskiem między kawałkami żeliwa. Używano do niej mąki jęczmiennej i owsianej. Biedniejsze klasy społeczne korzystały jedynie z mąki i wody, natomiast szlachta dodawała do nich jajka i mleko.
Z czasem formy, w których wypiekano gofry, nabierały nowych wzorów, a wafle stawały się bardziej atrakcyjne dla oka. W XIII wieku zaczęto używać blaszek, które przypominały plaser miodu i które stały się najbardziej popularnym wzorem, który widzimy, aż do dziś.
W drugiej połowie XX wieku swoją sławę zyskały gofry belgijskie. Wyróżniają się one lekkością i puszystością, a to dzięki dodaniu drożdży.
Średniowieczna gofrownica. Musée Lorrain (Popular Arts and Traditions Museum) Fot. Caroline Léna Becker Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 3.0 Unported
Rodzaje gofrów
- belgijskie - najpopularniejsze ze wszystkich, podawane z bitą śmietaną, owocami i cukrem. Robione są z ciasta drożdżowego, a nie naleśnikowego,
- amerykańskie - dużo cieńsze od belgijskich. Często serwowane na śniadania polane syropem klonowym,
- holenderskie - ciężkie, twardawe, mniej elastyczne i same w sobie bardzo słodkie. Ich smak i konsystencja różni się od tych, które znamy na co dzień,
- skandynawskie - zazwyczaj podawane są w kształcie serca, a do środka dodawana jest słodka śmietanka,
- bąbelkowe - ciasto nie różni się niczym od tych tradycyjnych gofrów, jednak jego podanie jest znacznie ciekawsze. Gofry te jak sama nazwa mówi, na swoim cieście mają bąbelki, które robione są w specjalnej gofrownicy, a następnie zawinięte są w lekki stożek, do którego umieszcza się ulubione dodatki.
Gofry bąbelkowe zdj. ilustracyjne; Andrew Angelov / shutterstock.com
Przepis na chrupiące gofry
Składniki
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody (możesz użyć wody gazowanej, aby ciasto było pulchniejsze),
- 100 ml oleju,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- szczypta soli
Dodatkowo
- olej do smarowania gofrownicy,
- cukier puder lub inne dodatki.
Sposób przygotowania
- Białka oddziel od żółtek. Do większej miski z żółtkami przelej wodę, mleko i olej. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Pianę przełóż do miski z wcześniej wyrobioną masą, delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę możesz rozlewać na rozgrzaną i wcześniej lekko nasmarowaną olejem gofrownicy. Gofry piecz do zarumienienia, a następnie przełóż na kratkę, aby ostygły i stały się chrupiące.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże owoce, dżemy, bita śmietana, cukier puder, lub rozpuszczona czekolada.
Przepis na gofry Zdjęcie ilustracyjne / iStock
Kilka wskazówek, które sprawią, że gofry będą smaczniejsze
- Białka dobrze ubij na sztywno, bo to w nich tkwi cała tajemnica smaku. Dodaj je do reszty masy na samym końcu,
- Jajka, które dodajesz, powinny być w temperaturze pokojowej (dzięki temu białka będą miały bardziej piankową strukturę),
- W trakcie smażenia nie otwieraj gofrownicy,
- Gotowe gofry ułóż do przestudzenia, najlepiej na kratkę, aby ich konsystencja była chrupiąca, a nie gumowata.