Gofry jak znad morza w domu. Jak powtórzyć wakacyjny smak w domowych warunkach?

Gofry to przysmak, który nie tylko kojarzy się z dzieciństwem, ale też z wakacjami i nadmorskimi kurortami. Na ich widok nie jednej osobie cieknie ślinka. Przepis na domowe gofry jak znad morza jest banalnie prosty, a wafle smakują wyśmienicie.

Czym są gofry?

Gofry to nic innego jak pulchne i chrupiące wafle, które mają długą historię. Pierwsze wzmianki o plackach sięgają średniowiecza, kiedy to przyrządzane były nad paleniskiem między kawałkami żeliwa. Używano do niej mąki jęczmiennej i owsianej. Biedniejsze klasy społeczne korzystały jedynie z mąki i wody, natomiast szlachta dodawała do nich jajka i mleko.

 Z czasem formy, w których wypiekano gofry, nabierały nowych wzorów, a wafle stawały się bardziej atrakcyjne dla oka. W XIII wieku zaczęto używać blaszek, które przypominały plaser miodu i które stały się najbardziej popularnym wzorem, który widzimy, aż do dziś.

W drugiej połowie XX wieku swoją sławę zyskały gofry belgijskie. Wyróżniają się one lekkością i puszystością, a to dzięki dodaniu drożdży.

Średniowieczna gofrownica. Musée Lorrain (Popular Arts and Traditions Museum)Średniowieczna gofrownica. Musée Lorrain (Popular Arts and Traditions Museum) Fot. Caroline Léna Becker Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Rodzaje gofrów

  • belgijskie - najpopularniejsze ze wszystkich, podawane z bitą śmietaną, owocami i cukrem. Robione są z ciasta drożdżowego, a nie naleśnikowego,
  • amerykańskie - dużo cieńsze od belgijskich. Często serwowane na śniadania polane syropem klonowym,
  • holenderskie - ciężkie, twardawe, mniej elastyczne i same w sobie bardzo słodkie. Ich smak i konsystencja różni się od tych, które znamy na co dzień,
  • skandynawskie - zazwyczaj podawane są w kształcie serca, a do środka dodawana jest słodka śmietanka,
  • bąbelkowe - ciasto nie różni się niczym od tych tradycyjnych gofrów, jednak jego podanie jest znacznie ciekawsze. Gofry te jak sama nazwa mówi, na swoim cieście mają bąbelki, które robione są w specjalnej gofrownicy, a następnie zawinięte są w lekki stożek, do którego umieszcza się ulubione dodatki.

Gofry bąbelkoweGofry bąbelkowe zdj. ilustracyjne; Andrew Angelov / shutterstock.com

Przepis na chrupiące gofry

Składniki

  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody (możesz użyć wody gazowanej, aby ciasto było pulchniejsze),
  • 100 ml oleju,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej do smarowania gofrownicy,
  • cukier puder lub inne dodatki.

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek. Do większej miski z żółtkami przelej wodę, mleko i olej. Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj.
  2. Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Pianę przełóż do miski z wcześniej wyrobioną masą, delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Tak przygotowaną masę możesz rozlewać na rozgrzaną i wcześniej lekko nasmarowaną olejem gofrownicy. Gofry piecz do zarumienienia, a następnie przełóż na kratkę, aby ostygły i stały się chrupiące.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże owoce, dżemy, bita śmietana, cukier puder, lub rozpuszczona czekolada.

Przepis na gofryPrzepis na gofry Zdjęcie ilustracyjne / iStock

Kilka wskazówek, które sprawią, że gofry będą smaczniejsze

  • Białka dobrze ubij na sztywno, bo to w nich tkwi cała tajemnica smaku. Dodaj je do reszty masy na samym końcu,
  • Jajka, które dodajesz, powinny być w temperaturze pokojowej (dzięki temu białka będą miały bardziej piankową strukturę),
  • W trakcie smażenia nie otwieraj gofrownicy,
  • Gotowe gofry ułóż do przestudzenia, najlepiej na kratkę, aby ich konsystencja była chrupiąca, a nie gumowata.
Więcej o:
Copyright © Agora SA