Co wkładamy do koszyczka? Zanim odpowiemy sobie na to pytanie, powinniśmy najpierw nieco więcej dowiedzieć się na temat święcenia pokarmów w kościołach, które odbywa się w wielkosobotni poranek. Zalicza się ono do sakramentaliów, czyli czynności o znaczeniu religijnym, które nie należą jednak do sakramentów. Oznacza to, że popularna ''święconka'' jest elementem tradycji, także tej religijnej, ale nie odnosi się do istoty Świąt Zmartwychwstania. Ciekawe jest to, że podobne zwyczaje praktykuje się np. w Austrii i niektórych regionach Niemiec. Niekiedy praktyka święcenia pokarmów odbywa się wewnątrz, innym zaś razem na zewnątrz świątyni.
Co się wkłada do koszyczka? Zestaw produktów, które umieszczamy wewnątrz, bywa zróżnicowany. Wpływają na to zarówno regionalizmy, jak i rodzinne tradycje. Z pewnością nie powinno tutaj zabraknąć: baranka z cukru lub ciasta, jajek, kiełbasy, chrzanu, pieprzu, soli, sera, chleba i ciasta.
Co wkładamy do koszyczka i dlaczego? Każdy z pokarmów ma swoje znaczenie, które warto znać. W szczególności chodzi o:
Co wkładamy do koszyczka ze święconką? Przede wszystkim warto zająć się nim samym. Powinien być to tradycyjny koszyczek z wikliny. Nie musi być bardzo pojemny, bo w środku umieszczamy współcześnie tylko niewielkie ilości pokarmów. Inaczej bywało w niektórych regionach dawniej, gdy poświęcone w kościele pokarmy stanowiły podstawę dla przygotowania śniadania wielkanocnego.
Sam koszyczek powinien być przykryty białą serwetą, co nie tylko symbolizuje czystość, ale także bardzo elegancko się prezentuje. Oczywiście i tutaj nie może zabraknąć wielkanocnych motywów. Będą to nie tylko pisanki, ale również bukszpan, bazie, rzeżucha czy inne elementy zielone, wskazujące na budzącą się wiosnę, nadzieję i afirmację życia.
Czego nie powinno być w koszyczku ze święconką? O ile niekiedy akceptowalne są jeszcze czekoladowe baranki, to nie ma żadnego uzasadnienia dla umieszczania wśród pokarmów np. czekoladowych jajek czy króliczków. Takie specjały lepiej pozostawić na wielkanocny deser.
Zobacz też: Pasztet wielkanocny - przepis na idealną konsystencję i doskonały smak. Co uratuje przesuszony pasztet?